Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć,

planuje MR w 19', mam 2ha, chcę złożyć wniosek o MR (w tym roku planowany na maj) i powiedzmy w lipcu (przed decyzją) kupić gospodarstwo 15ha. Czy mogę przeznaczyć premię MR właśnie na to gospodarstwo ?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 07:58, matek89121 napisał:

czyli wyrobili sie przed upływem 90dni ?

Teraz na dniach dopiero wysyłam wniosek o pierwszą ratę, także jeszcze nie wiem jak to będzie :)

chociaż z tego jak szybko im to idzie i zapewnień, że agencja będzie starała się to jak najszybciej załatwiać wnioskuję że powinni się wyrobić

jak coś dam znać ile u mnie to im zajęło ;) 

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 13:27, Bolek96 napisał:

mi w oddziale regionalnym powiedzieli właśnie że w księgę nie wpisuje się dopłat, premi MR oraz jak ubezpieczasz uprawy czy budynki to tego rowniez nie

No i każda szkoła inaczej, chyba podjadę do ODR-u albo do jakiejś dobrej księgowej

Dnia 21.01.2019 o 13:58, piotr2691 napisał:

Chłopaki, ja jestem teraz na eetapie poprawek, śląskie, i mam pytanie, bo chcialem zakupic deszczownie i opryskiwacz, ale otworzył mi sie zbyt na szyty worek z ziemniakiem i chciałbym zmienic to na raszlownice, wagoworkownice i kalibrownice, jak myślicie, czy idzie jakoś przepchac takie zmiany??

Jeśli jesteś na etapie poprawek to ostatnia chwila żeby w miarę "łatwo" to zrobić, bo jeśli deszczownia jest punktowana i byś z niej chciał zrezygnować później to różnie może byc.

Ja właśnie dzisiaj robię poprawki i zmieniłem chyba połowę biznesplanu :-)

Opublikowano

witam 
U mnie w gospodarstwie mamy bydło i swinie, składając wniosek złożyłem na bydło. I teraz jest taka sprawa że chce wziąć na siebie świnie (tucz nakładczy) i zostając przy bydle. Czy jak wezmę na siebie świnie to mogą być jakieś problemy z wnioskiem na młodego rolnika?

Opublikowano

@Kolek123 deszczownia nie jest punktowana tylko opryskiwacz. Ale całkowicie teraz zmieniła mi sie sytuacja właśnie i lepiej mi zmienic maszyny na takie, co mi ludzi zastąpią a drszczownie to se używke kupie czy ten opryskiwacz tak samo...

Podjade dzisiaj do agencji normalnie i pogadam z pracownikami, tylko, ze nie mam oferty żadnej i może być z tym problem...

Opublikowano

@Kolek123 oferty już mam tak czy siak, rozmawiałem z Panią z ODRu, chciałbym po prostu teraz sie dowiedzieć, jak będzie wyglądać sprawa uzasadnienia zmiany maszyn.

Bo tak, w załączniku do PROW o doborze maszyn nie ma ogólnie umieszczonych maszyn do pakowania i sortowania ziemniaków, robić będę okolo 7-8 ha tego warzywa, ale mam dojście do zbytu w zaszytym worku i tego nie przeskoczę, ale jak z kalibrownikiem, wydaje mi się ze trzeba będzie pisać o dokładności wykonywanego sortowania i braku uszkodzeń mechanicznych.

Doradzcie jeszcze cos ewentualnie😉

Opublikowano

Panowie, a jeśli jestem ubezpieczony w ZUSie bo pracuję zawodowo, to z chwilą gdybym wziął urlop bezpłatny na okres 12 miesięcy, to wtedy mógłbym ubezpieczyć się na ten okres w KRUSIE i starac sie o dotacje?

Opublikowano (edytowane)

Ja próbowałem przerobić na zlecenie ale u mnie w zakładzie niestety to nie przejdzie, budżetówka...

Wracając do urlopu bezpłatnego....12 miesięcy od wypłaty pierwszej raty.

Przełóżmy to na przykład: pracuję zawodowo i składam wniosek o przyznanie dotacji na MR. Dostaję decyzję o przyznaniu dotacji i wypłata pierwszej raty następuje np. z dniem 1 maja. Czyli 12 miesięcy muszę liczyć od tego 1 maja, tzn. na dzień 1 maja muszę być już w KRUS?

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano
43 minuty temu, Barbatoos napisał:

Ja próbowałem przerobić na zlecenie ale u mnie w zakładzie niestety to nie przejdzie, budżetówka...

Wracając do urlopu bezpłatnego....12 miesięcy od wypłaty pierwszej raty.

Przełóżmy to na przykład: pracuję zawodowo i składam wniosek o przyznanie dotacji na MR. Dostaję decyzję o przyznaniu dotacji i wypłata pierwszej raty następuje np. z dniem 1 maja. Czyli 12 miesięcy muszę liczyć od tego 1 maja, tzn. na dzień 1 maja muszę być już w KRUS?

Teoretycznie tak, ale np w moim przypadku (nabór 2015) musiałem być ubezpieczony w KRUS już przy składaniu wniosku o płatność I raty,  i być ubezpieczony przez 12 miesięcy od wypłaty I raty, czyli wyszło tak naprawdę około 15 miesięcy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v