Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Byłem dzisiaj w agencji podpytać o poprawki i Pani z którą rozmawiałem powiedziała że nie ma szkoleń i punktów za udział w szkoleniach. Jak to w końcu jest z tymi szkoleniami są punkty za nie czy nie???

Opublikowano (edytowane)

Lubelskie trochę nieścisłości się powyjaśniało  i w następnym tygodniu ostatnie poprawki zawożę, z tego co rozmawiałem szybko to pójdzie myślę zaraz zamawiać maszyny bo pewnie znowu podwyżki walą po nowym roku

Edytowane przez lols123
Opublikowano

haha 30 dni mają na zmiany a u mnie 50 dni od złożenia zmian i wniosku o drugą ratę 

Opublikowano

podkarpacie a naj lepsza odpowiedź dużo mammy teraz pracy i czas mamy do końca roku 

Opublikowano

Jak to nie ma za wysokobiałkowe? Ja mam je w biznesplanie wpisane a dzwonili do mnie o poprawki we wrześniu to o nich nawet nie wspomnieieli tak samo mam wpisane ze bede bral udzial w szkoleniach, a bez tego raczej nie wystarczy mi punktow...

Opublikowano

Witam. Mam do was kilka pytan. Planuje zacząć prowadzić gospodarstwo i dostaje od ojca połowę ziemi i połowę bydla razem z budynkiem (umowa użyczenia ) jak wygląda sprawa z prądem i woda skoro budynki są na tej samej działce i maja to aamo przyłącze? Płytę obornikowa obejde ze obornik oddaje ojcu na jego płytę i nie chce nic za to wiec po problemie ale ciekawi mnie ta sprawa z wodą i próbę a drugie pytanie to paszarnia jest w budynku w którym będę ją utrzymal bydlo (typowa obora ze stodola) jak wygląda sprawa z korzystaniem z paszarni razem ale gotowa pasza byłaby w jednym miejscu moja a ojca w drugim tak samo jak zboże. Miał ktoś taki przypadek? ☺

Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem to do mlodego rolnika jesli w gre wchodza zwierzeta to potrzebna jest tylko umowa uzyczenia budynku no i ciagnikow i maszyn na ziemie jesli nie posiadasz wlasnych, a reszta to kwestia dogadania sie z ojcem bo do mlodego rolnika nic wiecej nie potrzeba (chyba)

Edytowane przez friz
Opublikowano

ja w poprawkach dostałem ze muszę przejąc zwierzęta od rodziców oraz umowa użyczenia nie wchodzi w gre tylko przepis maszyn wraz z ziemia jak chce 3 pkt za przekaz całego gosp

Opublikowano

Też mam umowę użyczenia na budynki i maszyny, więc stodołą "dzielimy się" z ojcem. To, że powiedzmy zboże czy słoma leżą razem, wydaje mi się logiczne, nie wiem natomiast jak podchodzą do tego przy kontroli.

Co z tym bilansem azotu? Musi wynosić konkretną sumę na początku i po 4 latach, czy bez większego znaczenia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v