Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

Na jakim etapie jesteś w tej chwili? Złożony wniosek o przyznanie pomocy? Przed płatnością drugiej raty?

Nabór 2015, aktualnie przed złożeniem wniosku o 2 ratę. Dodam że całej powierzchni mam 25ha.

Opublikowano

Koledzy mam pytanie, pewnie zadawane wielokrotnie. Nie biczujcie mnie, próbowałem znaleźć ale w tych nowych wersjach forum na ipb nie potrafię się odnaleźć. 

Jak to jest z innowacyjnością. Mam tam podany zakup kwalifikowanego zboża, odmiany pszenżyta. W tamtym roku był pierwszy zakup. Czy wystarczy raz to zrobić, czy trzeba co rok? Ktoś miał (Pomijam kwestię tego, że każdy ma obowiązek takiego zakupu o ile się orientuje. ) już taki przypadek?

W tamtym roku wydzwaniałem po odrach, po agencjach wojewódzkich i nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Jedyne co się dowiedziałe, to to, że nigdzie nie jest to sprecyzowane i najlepiej kupować co rok dla pewności. Zbliża się pora zasiewów i coś z tym fantem musze zrobić, a 200zł na 100 kilo płacić mi się nie uśmiecha

Opublikowano (edytowane)

Piszę sprawozdanie z realizacji biznesplanu i stanąłem na punkcie f). działalność produkcyjna, Należy podać:

* Rodzaj produkcji roślinnej oraz powierzchnię upraw

*Rodzaj produkcji zwierzęcej i stan średnioroczny

O co tam chodzi?

Edytowane przez Rudy28
Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

@Rudy28 podajesz dane z biznesplanu z okresu docelowego. O ile oczywiście dane się pokrywają.

Ale co podaje? Wszystkie uprawy? tam jest tylko 10 wolnych linijek a ja mam 14 różnych upraw, wydaje mi się że chodzi o coś innego, tzn np podział na grupy, Zboża, ziemniaki itp, tylko nie wiem jakie jeszcze grupy tam dać.

Opublikowano

Panowie jak to jest z dokumentami które dołączam do sprawozdania z realizacji biznesplanu, czy koniecznie muszą bym poświadczone przez notariusza? Wszystko chciałem posłać pocztą więc nie ma możliwości żeby pracownik ARiMR sobie poświadczył te dokumenty, a znowu jeżeli wszystko ma poświadczać notariusz to też się nie kalkuluje bo to będzie kilkadziesiąt stron, a jedna strona to koszt ponad 7 zł. Czy np. karty pola mogł bym sam poświadczyć za zgodność z oryginałem? Nie wie nikt jak ARiMR się na to zapatruje?

Opublikowano

Witam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jakie miał tematy na praktykach przy kursie R.3 Kurs kwalifikacyjny Rolnika? Albo czy ktoś mógłby podesłać jak wyglądał jego dziennik praktyk? Pozdrawiam

Opublikowano

Ja miałem praktyki u siebie. Za dużo zapisów to nie było w tym dzienniku, tylko wymienione czynności i prace. 2 linijki na całą kartkę. Przeszło, może dobra szkoła była.

Opublikowano
3 godziny temu, LTZ55a napisał:

Ja miałem praktyki u siebie. Za dużo zapisów to nie było w tym dzienniku, tylko wymienione czynności i prace. 2 linijki na całą kartkę. Przeszło, może dobra szkoła była.

Ok. Dziękuję.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v