Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tablicę trzeba zawiesić, jeśli kwota całkowitego wsparcia przekracza 50 tyś. euro. Niektóre oddziały regionalne stosują dziwną interpretację mówiącą, że jeśli kwota inwestycji że wsparciem unijnym przekracza 50 tyś. euro, to tablica jest konieczna. 

Do 2016 tablica była potrzebna, jeśli wsparcie unijne przekraczało 10 tyś. euro.

Opublikowano

Jeśli chciał bym przeznaczyć drugą ratę premii na inwestycje budowlaną to czy muszę robić teraz kosztorys projekty i pozwolenia czy będzie to potrzebne w późniejszym terminie ??

Czy ktoś wie kiedy będzie kolejny nabór na MR ??

Opublikowano

Terminy naboru reguluje rozporządzenie. Według aktualnych przepisów nabór może odbyć się w pierwszym lub drugim kwartale. Jeżeli inwestycja budowlana będzie zaliczona jako środek trwały (powyżej 3500 zł) to będziesz zobowiązany dostarczyć kosztorys inwestorski na etapie składania wniosku lub na wezwanie w trakcie jego rozpatrywania.

Opublikowano

Czy możliwe jest wykazanie części ziemi do MR? W akcie notarialnym jak byk napisane przekazane 23ha,dopłaty na 23ha, ja chciałbym zgłosić do programu ok 17ha.

Opublikowano

Tak myślę o wykazaniu zwiększenia wartości ekonomicznej i jak zdeklaruję w 3 roku biznesplanu siew poszczególnych roślin które zwiększą mi tę wartość ekonomiczną i konieczność siania ich w 2 lata czyli do 5go roku programu to te tzw zapasowe hektary pozwoliłyby na jakieś roszady w zmianowaniu.

Sęk w tym,że w tym roku dość niekorzystny układ zasiewów i bazując na swojej ziemi ciężko coś więcej wykazać.Więc konieczność siania 2-3 lata pod rząd tych samych roślin jest niekorzystne.

Opublikowano

Wszystkie działki, które podajesz w roku bazowym oraz masz je w akcie notarialnym będą analizowane pod kątem dopłat oraz liczone do wielkości ekonomicznej przy składaniu wniosku. Nawet jeśli nie wykażesz ich na tym etapie, ARiMR wychwyci je i policzy oraz wezwie Cię do korekty. 

• Thanks 1
Opublikowano

Tak wiem,można coś z dzierżawą pościemniać i jakoś uzasadnić- zależy na kogo się trafi.Jakby tacy pracownicy jak w Poznaniu to by szło wszystko załatwić :D

Opublikowano
witam mam pytanie odnośnie młodego rolnika otóż za 3 lata kończę szkołę rolniczą i chciałbym się starać o dotacje unijne na Młodego Rolnika tylko mam problem gdyż mam tylko 4 ha gruntów rolnych i czy można się starać gdy jeśli mam umowę o dzierżawę 10 ha gruntów na 10 lat ? czy dzierżawa się liczy ?
Opublikowano (edytowane)

Trzeba też pamiętać, że 70% minimalnej powierzchni utworzonego gospodarstwa musi stanowić własność, użytkowanie wieczyste albo dzierżawa z KOWR lub z jednostek samorządu.

Edytowane przez Maksu
Opublikowano

Witam.

Posiadam gospodarstwo od blisko 3 lat a jak wiadomo według nowej ustawy czas na urządzanie gospodarstwa to 24 miesiące (jeżeli ktoś udowodni, że przed tym okresem nie prowadził gospodarstwa jako kierujący mimo, że był właścicielem to będzie to rozpatrywane). Pierwsze dopłaty bezpośrednie złożyłem w 2016.

W jaki sposób udowodnić, że nie byłem kierującym? O co w tym chodzi?

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się w tym roku ubiegać o premie dla młodego rolnika, ale rodzice odpisali mi kawałek pola tzn. 1.5ha 27.06.2016 a jak wiadomo składanie wniosków zacznie się 29.06.2018 a więc minie 2 lata i dwa dni od momentu przepisania, nr identyfikacyjny gospodarstwa uzyskałem 10.10.2017. Od momentu pozyskania pola nie składałem o dopłaty ani inne fundusze, rodzice sami składali o dopłaty.

I moje pytanie do mądrzejszych czy mam szanse uzyskania premii i jak to zrobić, bo w normalnych warunkach to pół biedy ale jak mam dwa dni do tylu to chyba może być ciężko albo niemożliwe?

Opublikowano

Mam pytanie, jeżeli ojciec przekaże mi ok. 50% swojego gospodarstwa to dostanę punkty za różnicę wieku?

Czy hale łukowe liczą się jako inwestycja w budynek związany z produkcją rolniczą?

Opublikowano
49 minut temu, marcinb8 napisał:

Witam,

Chciałbym się w tym roku ubiegać o premie dla młodego rolnika, ale rodzice odpisali mi kawałek pola tzn. 1.5ha 27.06.2016 a jak wiadomo składanie wniosków zacznie się 29.06.2018 a więc minie 2 lata i dwa dni od momentu przepisania, nr identyfikacyjny gospodarstwa uzyskałem 10.10.2017. Od momentu pozyskania pola nie składałem o dopłaty ani inne fundusze, rodzice sami składali o dopłaty.

I moje pytanie do mądrzejszych czy mam szanse uzyskania premii i jak to zrobić, bo w normalnych warunkach to pół biedy ale jak mam dwa dni do tylu to chyba może być ciężko albo niemożliwe?

W tym naborze ułatwili to w takich przypadkach. Ponoć jeśli będziesz w stanie udowodnić, że w tym czasie (czyli w tym przypadku 2 dni) nie prowadziłeś działalności rolniczej to nie będzie problemu. Sam powiedziałeś, że rodzice na siebie składali wnioski o dopłaty a Ty nr. gospodarstwa wyrobiłeś dopiero w październiku ub.r.

46 minut temu, cisowianka12 napisał:

Mam pytanie, jeżeli ojciec przekaże mi ok. 50% swojego gospodarstwa to dostanę punkty za różnicę wieku?

Różnica wieku nie wiąże się z ilością przejmowanej ziemi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v