Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Majsteroo7 Możesz odliczyć, ale kolega @El_Grande ma rację. Kupujesz maszynę, odliczasz VAT i z Młodego rozliczasz się w kwotach netto czyli robisz zmianę do biznesplanu, na mniejsze kwoty, a brakująca sumę uzupełniasz w środki obrotowe. I wszystko przejdzie bez przeszkód. Księga przychodów i rozchodów vatowcy też mają mieć w kwotach netto.

Opublikowano

Wykaz inwestycji w zakresie ochrony środowiska i klimatu

-wymiana eternitowych pokryć dachowych budynków gospodarskich,zakup blachy.

Pytanie-potrzebny jakiś papier np z urzędu gminy o utylizacji eternitu?

Opublikowano
25 minut temu, sumek666 napisał:

Znowu to samo. BRUTTO! z Arimr rozliczamy się BRUTTO! 

Można rozliczyć się z brutto ale jak skarbówka się zorientuje że do refundacji było w całości to zwrot VAT razem z odsetkami i sprawa o wyłudzenie. Więc chyba lepiej rozliczyć netto i spać spokojnie. Obrotowych i tak w roku kupujesz na 30tys. Lub więcej. Ale to zależy kto co lubi: jest ryzyko jest zabawa.

Opublikowano
29 minut temu, waldii1 napisał:

Można rozliczyć się z brutto ale jak skarbówka się zorientuje że do refundacji było w całości to zwrot VAT razem z odsetkami i sprawa o wyłudzenie. Więc chyba lepiej rozliczyć netto i spać spokojnie. Obrotowych i tak w roku kupujesz na 30tys. Lub więcej. Ale to zależy kto co lubi: jest ryzyko jest zabawa.

A jak ja mam maszyne za 200netto to musze wgl cos zmieniac w biznesplanie jak sie bede rozliczać??

Opublikowano

Przy pierwszej kontroli skarbówki jak ktoś jest na VAT i faktury z pieczątką arimr idą do gruntownego sprawdzenia. Jeśli cena maszyny będzie wyższa od 100tys. Netto to takiego sprawdzania nie ma. Bo wtedy i tak VAT był z naszej kieszeni.

Opublikowano

ARiMR interesują kwoty netto jeśli przeszedłeś na VAT przed realizacją biznesplanu czyli zakupem maszyn. Składałem wniosek o drugą ratę to wymagali ode mnie kwot NETTO! i księgi przychodów i rozchodów w kwotach netto. Większość osób dopiero na tym etapie dowie się, że wpajanie nam, że młodego rozliczamy w brutto nie miało racji bytu.

Opublikowano

ARiMR kwoty netto powinny interesować w MGR, a nie w MR. Czy może Pan/Pani z Agencji podało Ci podstawę rozliczania dotacji w kwocie netto? Moim zdaniem nie ma takiej podstawy w rozporządzeniu, co potwierdza treść formularza biznesplanu.

Opublikowano (edytowane)

Podwójne finansowanie. Nie zmuszam nikogo by w to wierzył. Jednak nie tylko ja miałem z tym problem przy drugiej racie. Na uczelni mam beneficjentów z woj. Podlaskiego, Mazowieckiego, Łódzkiego, Kujawsko-pomorskiego i wszyscy musieli robić zmiany na  kwoty netto i co niektórzy dokupywać środków trwałych żeby przekroczyły 70% inwestycji. 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

To was w ch*ja zrobili ;)

OR Poznań guzik interesuje czy my VAT odliczamy czy nie. Z resztą na logikę po 5 latach jak będziesz chciał sprzedać to US zmusi Cię do naliczenia VATu

Opublikowano

Dodi, nie twierdzę, że w US na pewno nie będzie problemów - to inna kwestia, ale żaden przepis nie daje OR prawa do rozliczania nas w kwotach netto w MR. Ja rozliczyłem drugą ratę w kwotach brutto w moim OR chociaż jestem na VAT i nikt nie robił mi z tym problemów.

Opublikowano

A kredytował ktoś z Was inwestycje z MR? Tzn - biorę kredyt na wartość inwestycji, za te pieniądze kupuję sobie sprzęty, składam wniosek o płatność i po płatności spłacam kredyt? 

Byłby problem?

Opublikowano

Witam. Jestem z woj opolskiego, jestem po szkole rolniczej mam zdaną kwalifikacje R.03. Rodzice chcą mi przepisać gospodarstwo o pow. 11,50ha  mają 54 lata czy mam szanse ubiegać się o premie? Przyszłość wiąże z gospodaratwem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v