Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Pawel1344 napisał:

Witam moglibyście mi podpowiedzieć:

Dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu - o jaki dokument chodzi co można przedstawić?

Ewidencja przychodów i rozchodów w jakiej formie to prowadzicie elektronicznej czy papierowej wymagane są jakieś specjalne agencyjne formularze?

O dokumencie potwierdzającym rozpoczęcie realizacji biznesplanu było tutaj sporo, w skrócie jakakolwiek czynność zapisana w  biznesplanie np zakup,paliwa,nawozu,umowa przedwstępna itp,warunek musi to mieć odzwierciedlenie w założeniach biznesplanu.

Ewidencja może być prowadzona w formie papierowej jak i elektronicznej.

Opublikowano
Panowie jesli skladam wniosek na zestaw do siewu bezposredniego na ktory dostalem oferte handlowa na cenę 101 tys złotych i taka cena bedzie we wniosku a realna cena zakupu bedzie prawdopodobnie w granicach 95 tys to czy to bedzie jakis problem dla armimr przy ew. kontroli ? Dodam że jest to jedyna inwestycja w biznesplanie
Opublikowano
Chodzi o korektę wniosku bo juz przyznano mi mlodego, ale muszę zrobić korekte ponieważ pierwotnie we wniosku byl zestaw ktory kosztowal 190 tys zl.
No dobra ale jak wpisuje w biznesplanie 95 tys to mi na końcu biznesplanu wyskakuje na czerwono bo nie jest wykorzystane 100 % kwoty
to dopisac reszte na nawozy mineralne zeby bylo 100 % ?
Opublikowano
18 godzin temu, Jan92 napisał:

Wlasnie ja tez mam wysokobialkowe i pytanie bo docelowy mam 2020 i czy musze teraz siac to dziadostwo czy dopiero w docelowym ?

Freetaxi jak tp jest straczkowe misie siac dopiero w roku docelowym czy juz bo docelowy mam 2020 dzieli z gory za pomoc

Opublikowano

Czytam i nasuwa mi się kolejna wątpliwość- czy zgłoszenie np roślin wysokobiałkowych i tzw postępu biologicznego do punktacji wniosku obliguje do tego ,że trzeba co roku spełniać te warunki czy też tylko w roku docelowym -przy wniosku o płatność drugiej raty ? Czy tez może nie ma to znaczenia o ile nie jest to wpisane w biznesplanie?

Opublikowano

Mi doradca mówił że wysokobiałkowe mam siać od teraz co roku. Plan nawozowy też robię już teraz.

Odnośnie postępu biologicznego to czy ktoś wie czy wystarczy abym co roku kupował na ok 1ha materiału kwalifikowanego do siewu, jeżeli wcześniej w gospodarstwie nie był stosowany?

Opublikowano

Mi też doradca powiedział ze mam siac od tego roku przez 5 lat, więc zrozumiałem ze ma siać włącznie do 2022

Dlatego teraz nie wiem jak ma to wyglądać bo każdy mówi inaczej.

Najlepiej niech ktoś wytłumaczy jak to powinno wyglądać. Czy trzeba siać juz w tym roku czy dopiero w roku docelowym i przez ile lat trzeba go siać ? 

Opublikowano

W roku docelowym i potem w następnych latach do końca 5 lat. Ciekawe jak ja z 2016 roku jak zadeklarowałem 1 ha bobu a to już nie jest wysokobiałkowe ?:) w oder mówią że może być bób bo prawo nie działa wstecz. 
@freetaxi Dzwoniłem na infolinie arimr i tam też powiedzieli że trzeba rok podlegać w Krus od wypłaty pierwszej raty aby składać o drugą rate. Pan powiedział że w rozp tego nie ma ale zadeklarowałem być rok w krus wieć do wniosku o drugą rate trzeba być rok w krus od wypłaty pierwszej raty.

Opublikowano

Panowie a jak ja mam wysokobialkowe lucerne ale chce w tym roku ja wsiac ze zbozem jarym i później na tym polu bd przez 5 lat to.moze tal byc?

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem z 2016 roku i mam w deklaracji jak bum cyk cyk że mam być rok w KRUS od dnia wypłaty premii.

Wysokobialkowe ja mam w roku docelowym wpisane do końca 5 lat. 

Wysokobialkowe to te które występowały w 2016 roku. Gdzieś tam są gatunki wymienione w rozporządzeniu (chyba. przynajmniej babka z odr mi je wypisala i wybraliśmy groch lub łubin lub soja)  

Jeszcze warunek jest taki, że trzeba je zebrać na ziarno w czystym gatunku. Nie mam pojęcia jak z lucerna bo lucerne to się kosi na GPSa tak? Z drugiej strony nasiona lucerny też trzeba skądś wziąć :P

Edytowane przez sumek666
Opublikowano
9 minut temu, dragon12 napisał:

Czyli wysokobialkowe trzeba uprawiać od roku docelowego do upływu 5 lat od wypłaty I raty ? 

Dobrze rozumiem ? 

Wg mnie tak. Ja tam problemu nie mam bo jeszcze pierwszej raty nie dostałem. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v