Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Kos_pl napisał:

"zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Maksymalnie 3 lata na zwiększenie wartości gospodarstwa o 10%.

"osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa przynajmniej o 10% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać osiągnięty wzrost przynajmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Może to być więc nawet i tylko 1 rok albo 2.

Dzięki,czyli jest pole manewru.

Kolejne pytanie,deklarując wzrost wartości ekonomicznej np poprzez zakup/dzierżawę ziemi trzeba napisać co się będzie siało i coś odnośnie zbytu?

Lub też np zwiększenie areału  ziemniaków jadalnych -deklarować sprzedaż przy areale np 0,5ha?

Opublikowano
2 godziny temu, adam131 napisał:

Kolejne pytanie,deklarując wzrost wartości ekonomicznej np poprzez zakup/dzierżawę ziemi trzeba napisać co się będzie siało i coś odnośnie zbytu?

Trzeba zadeklarować typ uprawy w roku docelowym, ponieważ każda uprawa jest inaczej punktowana.

Dla przykładu, jeśli potrzebujesz około 4tys euro wzrostu to wystarczy np 1ha ziemniaków, ale jeśli miałaby to być pszenica to wtedy musi już być około z 4-5ha.

Opublikowano

No tak,są rożne wartości poszczególnych upraw.

Ale czy jak np sadzimy dla siebie ok 0,2ha ziemniaków i nagle w roku docelowym będzie 1ha to przejdzie na luzie?

Opublikowano

Chce kupić 2 inne maszyny niż są wpisane w biznesplan czy trzeba złożyć jakiś wniosek o zmianę biznesplanu ? I w biznes planie mam 4 szkolenia a na jedno które jest wpisane chciałbym pójść na inne czy to też trzeba uwzględnić?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zadeklarowałem uprawę roślin wysokobiałkowych to do którego roku muszę je uprawiać? Włącznie do 2022 czy 2023 ?

Edytowane przez dragon12
Opublikowano

Witam moglibyście mi podpowiedzieć:

Dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu - o jaki dokument chodzi co można przedstawić?

Ewidencja przychodów i rozchodów w jakiej formie to prowadzicie elektronicznej czy papierowej wymagane są jakieś specjalne agencyjne formularze?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v