Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie nastawiaj sie za bardzo na te 90 dni ;)

możesz zaproponować dilerowi taki układ, że spiszecie pomiędzy sobą taką umowę, ze zapłacisz mu kwotę netto teraz i bierzesz sprzęt a VAT i fakturę jak dostaniesz wypłatę z MR. nie możesz mieć na fakturze daty z przed dnia przelewu premii. 

Opublikowano

Moim oddziałem regionalnym jest ARIMR Poznań i zapewniają że spokojnie wypłacą w 90 dniach ale powiedział że nastawić się że to będzię dopiero po min 70 dniach :P

Opublikowano

Ja już nie mam po co tam dzwonić bo wszystko załatwione tylko czekać te 90 dni i zadzwonić tydzien przed dopiero jak nie będzie o stanie 2 telefony to proszę cierpliwie czekać mówią już jakby się nagrali

Opublikowano

Ta osoba z ARiMR co był numer podany kontaktowy w sprawie np usunięcia błędów będzie już do końca prowadziła młodego rolnika(moj wniosek)

Opublikowano
1 godzinę temu, Bolek96 napisał:

Nie jestem pewien do końca ale z tego co mi wiadomo to musisz czekać za przelewem no chyba że dealer zgodzi ci się że wystawi faktre za 4 miesiące w co wątpie bo za duza przerwa

Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu 100tys można juz kupować za swoja kase.

Opublikowano
11 godzin temu, picio napisał:

Witam mam decyzje na Młodego rolnika złożyłem dokumenty o pierwsza rate (80 tys) i teraz czekam na decyzje lub pieniądze(niby 90 dni). Czy mogę już kupić maszyny przed dostaniem decyzji o pierwsza rate lub pieniędzy czy mam czekać wytrwale 90 dni

Jak masz gotówkę to oczywiście, że możesz kupić. Ja tak częściowo zrobiłem i w agencji nikt nie widział problemu. Ważne aby data zakupu była po otrzymaniu decyzji, no i oczywiście zakup zgodny z biznesplanem co do grosza.

Te 90 dni to jest wpisane w regulamin tylko po to by wyznaczyć jako takie ramy czasowe. I zapewne w 90% przypadków dotrzymają terminu.  Natomiast opieszałość z jaką agencja do tego podchodzi to już jest jakieś nieporozumienie. W zeszłym tygodniu byłem w agencji i z ciekawości zapytałem czy już płacą, gość powiedział żeby się nie martwić bo ten termin 90 dni zostanie dotrzymany, ale pieniądze przeleją raczej pod sam koniec tego okresu.

Opublikowano

hej koledzy  jak składałem  wniosek  to mi zmienili na 2,5 a chce 3 m da się jakoś zmienić bo chce kupić 3 metrowego jakies podanie napisać o zmianę czy jestem zmuszony kupić agregat uprawowo siewny 2.5 bo nie chce bo siewnik mam 3m ? doradzicie co zrb ? 

Opublikowano
9 minut temu, pepe96 napisał:

oki dzięki myślałem ze nie da sie ponieważ sami mi zmniejszyli z 3m na 2,5m

Że tak zapytam a ile masz ha jak można wiedzieć że nie chcą ci dać 3m tylko 2,5m ?

Opublikowano
1 minutę temu, pepe96 napisał:

razem z dzierżawa 18

to ja posiadam 16 i bez żadnych poprawek ani wyjaśnień dali mi uprawowo- siewny 3m ( siewnik + agregat) i dodam ze w tych hektarach mam jescze łąki 3 ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v