Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

No dokładnie ja doniosłem co prawda miesiąc po złożeniu wniosku ale i tak mi nie zaliczyli musi być na dzień składania 

Opublikowano
34 minuty temu, Caryx321 napisał:

Z Krus'u do pierwszej raty potrzebne jest jakieś zaświadczenie czy agencja sama sobie sprawdzi że jestem ubezpieczony jak rolnik ??

Sami sobie sprawdzą.

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
2 godziny temu, LTZ55a napisał:

freetaxi, jak w razie czego wytłumaczyć się z braku faktur za mleko? Nie chodzi tu o 20 krów, ale o tylko 4.

No to na logiczne myślenie ze masz mamki i cielaki odpajasz ja mam więcej krów i nic nie zrobili a tak naprawdę mleko idzie na ojca do mleczarni 

Opublikowano (edytowane)

Cielaki 10 tyś litrów mleka wypijaja? A preparat mlekozasteczy widnieje w ewidencji zakupów :P ja to bym mógł e urzędzie skarbowym robić :P

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Czy ktoś podczas kontroli może mieć zastrzeżenia do sytuacji jeśli moje działki będą obsiane tak jak deklaruje ale działki sąsiednie które już moje nie są (ojca) będą obsiane tym samym i nie będzie między nimi wyraźnej przerwy. Czyli mowiąc wprost zakladamy razem jedną uprawę a na papierze jest rozróżnienie na osobne działki.

Opublikowano
18 minut temu, fieldshunter napisał:

Czy ktoś podczas kontroli może mieć zastrzeżenia do sytuacji jeśli moje działki będą obsiane tak jak deklaruje ale działki sąsiednie które już moje nie są (ojca) będą obsiane tym samym i nie będzie między nimi wyraźnej przerwy. Czyli mowiąc wprost zakladamy razem jedną uprawę a na papierze jest rozróżnienie na osobne działki.

Raczej nie. U mnie miałem jedną uprawę na 3 działkach i każdą działkę mierzyli osobno, pomimo iż fizycznych granic tam nie było.

Opublikowano

freetaxi  czy mogę wydzierżawić firmie zewnętrznej budynek gospodarczy w drodze oficjalnej? Czy to w jakiś sposób nie koliduje z MR? Czy ewentualny dochód z dzierżawy należy uwzględnić i zrobić korektę do biznesplanu? MR z naboru 2014.

Opublikowano

Ale u Ciebie wszystkie działki były Twoje wiec problemu nie ma. Tu bedzie inny własciciel a plantacja jakby jedna (wspolne sciezki technologiczne ). Chodzi mi o to czy idzie to jakos im wytlumaczyc zeby nikt mi nie zarzucił ze nie robie tego na wlasny rachunek. Dodam ze bede posiadał umowy kontraktacyjne na siebie. A może tlumaczyć ze to ustna dzierżawa krótkoterminowa i dlatego nie ujęte w BP?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem z naboru 2014, przelew dostałem pod koniec stycznia 2015 roku i teraz nie wiem który rok mam wziąć do wyliczenia su w sprawozdaniu z realizacji biznesplanu 2017 czy 2018

Edytowane przez slawo1906
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Możesz mi jeszcze napisać jak mam wpisać. W tabeli inwestycji? Bo kupilem 3 maszyny, jak liczbę wpisać w Liczba zralizowanych typów inwestycji bo wielkość wskaznika to mi się wydaje że 3

Opublikowano

witam,

czy rodzice mogą przepisać mi część gospodarstwa (tyle ile potrzeba na MR) jeśli 3 lata temu brali tylko około 60 tyś na PROW? Im zostanie jeszcze około 5 ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, robert2329 napisał:

witam.czy jak złożę teraz na dopłaty po raz pierwszy i zarejestruje na siebie zwierzęta to będę mógł skorzystać z MR w maju?

Tak bez problemowo

Opublikowano

dzięki za szybką odpowiedź.mam jeszcze jedno pytanie:czy jak posiadam w dzierżawę ziemię od ojca na 10 lat to mogę składać na MR czy muszę mieć część na własność?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v