Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wyksztalcenie technik mechanik profil (obsluga i naprawa pojazdow  samochodowych)posiadam swiadectwo ukończenia szkoły +matura zdana.egzaminu potwierdzającego kwalfikacje zawodowe nie zadałem.

Opublikowano
17 minut temu, pacifiko napisał:

wyksztalcenie technik mechanik profil (obsluga i naprawa pojazdow  samochodowych)posiadam swiadectwo ukończenia szkoły +matura zdana.egzaminu potwierdzającego kwalfikacje zawodowe nie zadałem.

Czyli nawet nie masz technika mechanika. Potrzebujesz coś związanego z rolnictwem. Szkoła, albo kurs.

Opublikowano
1 godzinę temu, pacifiko napisał:

technik mechanik samochodowy odpada niestety :(  ja posiadam technika mechanizacji rolnictwa i ten kierunek już się łapie i po za tym trzeba posiadać zdane wszystkie egzaminy ;)

3 minuty temu, kuba24051 napisał:

ja dzis zlozylem poprawki i wniosek o 1 rate. ciekawe kiedy wplynie oby jak najszybciej :-D

jak wpłyną daj znać, ja składałem we wtorek o 1 rate i z poprawkami mam nadzieję juz wszystkie mam z głoowy

Opublikowano
19 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie ponawiam pytanie?

Odda ;)

Z podwójnym finansowaniem jak dla mnie to niepisana zasada. Dzwoniąc na infolinię do ARiMR i pytając czy bedąc na vacie  BP mam robić na 100 brutto czy netto uzyskałem jednoznaczną odpowiedź 100 netto bo nastąpi podwójne finansowanie, które jest niedozwolone wg prawa. Te same słowa usłyszałem dzisiaj na szkoleniu w ODRze jak i również pytając doradcy. Jeśli upieracie się aby robić na 100 brutto to tak róbcie ...;) 

Opublikowano
25 minut temu, kuba24051 napisał:

ja dzis zlozylem poprawki i wniosek o 1 rate. ciekawe kiedy wplynie oby jak najszybciej :-D

Wniosek o 1 ratę składałem na początku grudnia i jeszcze nic nie mam. Trzeba się liczyć z tym, że oni w każdym momencie mogą sobie te 90 dni wydłużyć wzorem lat poprzednich więc nie ma się co zbytnio napalać na szybki przelew.

Osobiście połowę już wydałem ze swoich a teraz tak jakby czekam na zwrot. Można tak zrobić, pod warunkiem że wszystkie zakupy są z datą po otrzymaniu decyzji.

Opublikowano

Jak myślicie jak złoże wniosek o pierwszą rate to jechać i zamawiać sprzęt? bo diler mówi że 4mieś muszę czekać na maszynę a kasa niby 90dni czyli 3 mieś i tak sie trochę boję żeby agencja coś nie wymyśliła i nie przedłużyli terminu z wypłatą trochę ryzyko zamawiać -_-

Opublikowano
2 minuty temu, Caryx321 napisał:

Jak myślicie jak złoże wniosek o pierwszą rate to jechać i zamawiać sprzęt? bo diler mówi że 4mieś muszę czekać na maszynę a kasa niby 90dni czyli 3 mieś i tak sie trochę boję żeby agencja coś nie wymyśliła i nie przedłużyli terminu z wypłatą trochę ryzyko zamawiać -_-

Jak nie masz swojej gotówki żeby w razie czego zapłacić to bym nie ryzykował. Maszyny lubią czasem przyjść przed terminem a ARIMR terminów pilnuje tylko w przypadku rozliczania beneficjentów. Po swojej stronie 3 miesiące często traktują jako  5 miesięcy.

Opublikowano (edytowane)

Możesz zamówić.  Przy wniosku o 1 ratę nie ma wzmianki o zakupie z dokładną datą. Wpłacasz zaliczkę dealerowi  i powiedz mu że czekasz na kasę. Nie będzie robił problemu

Edytowane przez tomi382
Edit
Opublikowano
8 minut temu, Caryx321 napisał:

Ja zamówiłem. Ciągnik ma być w maju, a czy kasa jest to nawet jeszcze nie sprawdzałem.

Opublikowano

Witam

Moja sytuacja wygląda następująco: jestem jedynym spadkobiercą gospodarstwa rolnego o pow. 14.48 ha na lubelszczyźnie. Gospodarstwo nie jest użytkowane od 2002 roku. Było własnością mojego taty, który oddał je w dzierżawę i sam korzystał z 3 ha dla użytku własnego. Od 2011 roku z całości korzysta dzierżawca. Chciałabym ubiegać się o MR ale nie wiem czy jest sens. Co muszę wiedzieć żeby wyliczyć wartość ekonomiczną gospodarstwa? Używam do tego kalkulatora dostępnego na stronie AMiMR. Z której strony nie próbuję wychodzi mi ok 10 tys, a nie chcę pisać w biznesplanie czegoś, z czego nie będę miała możliwości się wywiązać. Nastawiamy się na produkcję jagniąt. Póki co w maju dostaniemy 5 jarek, żeby zobaczyć "z czym to się je". Docelowo będzie to prawdopodobnie 50 matek. Chcieliśmy z mężem udać się do doradcy, ale nie wiemy czy w ogóle mamy szanse na otrzymanie premii.

Opublikowano

witam .mam pytanie odnośnie mlodeo rolnika.ile musze mieć gruntu na siebie (wystarczy 1h a potem musze uzupelnic do sredniej wojewódzkiej u mnie 3,95 malopolska  czy do krajowej 10 h ).proszę o odp.

Opublikowano
46 minut temu, kuba24051 napisał:

ja tez juz mam opryskiwacz zamowiony zaplacilem zaliczke i umowilem sie z dealerem ze zaplace jak kasa przyjdzie ;)

Ja dokładnie tak samo zamówiony zaliczka i czekac za  kasą

2 minuty temu, PerezStunt napisał:

Decyzję dziś przywiózł listonosz. Wielkopolska.

z tego co kojarzę to ty dosyć wysoko byłeś na liście ja o wiele niżej a decyzje w WLKP. dostałem na poczatku stycznia 

Opublikowano

Ja sie dzisiaj w odr pytałem i tam pierwszy raz słyszeli o czyms takim jak rozliczenie w netto w mr. Rozliczenie w netto jest w modernizacji. 

Rozliczenia w netto są w przypadku jak arimr zwraca poniesione koszty. W mr dostaje sie premię

Opublikowano

Mam pytanie, zastanawiam się czy warto składać na MR. Przejął bym po mamie 15ha użytków i 17 krów dojnych i 11 młodzieży. Przy takim areale jest szansa aby załapać się na dofinansowanie?

Planował bym zakupić rozrzutnik i beczkowóz. 

Opublikowano
22 minuty temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Mam pytanie, zastanawiam się czy warto składać na MR. Przejął bym po mamie 15ha użytków i 17 krów dojnych i 11 młodzieży. Przy takim areale jest szansa aby załapać się na dofinansowanie?

Planował bym zakupić rozrzutnik i beczkowóz. 

Spokojnie sie zalapiesz:)

Opublikowano
29 minut temu, UlizanyZetor7745 napisał:

i 2 pytanie. Zwrócić się do ODR-u o wypełnienie wniosku czy szukać jakiejś osoby prywatnej? :)

Według mnie lepiej do ODR bo jakbyś chciał nabić sobie punktów do wniosku za szkolenia to wtedy są o 50% tańsze. Oczywiście te prowadzone przez ODRy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v