Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, oregano napisał:

W rozporządzeniu masz wzór jak to ma wyglądać. Jest tam również instrukcja.

Jak bys mogl kolego podrzucic linka to bylbym wdzieczny

Bo niemoge znalezc tego na arimr

Opublikowano
1 minutę temu, radek5314 napisał:

orientuje sie ktos w ciagu ilu agencja przelewa I rate po przepisaniu ziemi ubezpieczeniu KRUS i wyrobieniu numeru gospodarstwa?

Musisz złożyć wniosek o wypłatę.

Opublikowano

Słuchajcie, co z księgą rozchodów i przychodów jeśli jest się na tzw VACIE ???

Rozliczam się co miesiąc a rachunkowośc prowadzi mi księgowy i mam co miesieczne deklaracje.  Czy to nie wystarczy?

Opublikowano (edytowane)

Ta księga to nic skomplikowanego, skoro ustawodawca wymaga to tak ma być.  Faktury zbieram tak czy tak więc ok

A od kiedy trzeba prowadzić tą księgę. Od dnia zlozenia wniosku pierwszej raty czy wypłaty I raty

cytuje CDR w Brwinowie

Przypominam, że obowiązek prowadzenia ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie beneficjentów następujących działań PROW 2014 – 2020: „Modernizacja gospodarstw rolnych”, „Restrukturyzacja małych gospodarstw”, „Premia dla młodych rolników”, chyba że beneficjent jest obowiązany do prowadzenia księgi przychodów i rozchodów lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów prowadzonej na podstawie odrębnych przepisów.

Beneficjenci tych działań mają obowiązek prowadzenia ewidencji pod rygorem zastosowania sankcji.

Rolnicy (młody rolnik, restrukturyzacja) po dniu doręczenia decyzji i prowadzić ją przez 5 lat licząc od dnia wypłaty pierwszej raty premii, pozostali (modernizacja) przez 5 lat  od przyznania pomocy (podpisanie umowy).

Tu macie link który wiele wyjasnia

http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-r-z/zespol-doradczy-w-supeckim/item/6345-ewidencjonowanie-przychodow-i-rozchodow-w-gospodarstwie-rolnym

pod tym linkiem macie program do ewidencji 

http://www.cdr.gov.pl/57-aktualnoci/cdr-informuje/1915-rolnicy-prowadzenie-ewidencji-przychodow-i-rozchodow-w-gospodarstwie

Edytowane przez tomi382
Opublikowano

Witam , mam pytanie jeszcze odnośnie wypłaty premii dla młodego rolnika , pieniądze będą wypłacone dopiero gdy się przepiszę gospodarstwo i będzie się ubezpieczonym w Krusie czy najpierw kasa (bo na przepisanie gospodarstwa jest 9 miesięcy i trochę tego nie rozumiem).

Opublikowano

Zmieniał ktoś cel wydania pieniędzy? Chce zmienić na kupno ziemi, jakie wymagane dokumenty trzeba im dostarczyć no i czy trzeba to uwzględniać w biznesplanie?

Można zrealizować zakup z własnych środków przed otrzymaniem premii i się potem z tego rozliczyć czy trzeba czekać na przelew i dopiero wtedy wydawać?

Opublikowano

Chyba trzeba czekac tez jak bylem w agencji to gosc sie pytal czy moze kupic juz za swoje opryskiwacz bo teraz sa tansze na koniec roku dotyczylo to restrukturyzacji a ona odpowiedziala jak cos mozna kupic sobie za pieniadze "ktorych sie nie ma" chyba ze bys sie dogadal i by ci fakture wystawili z data pozniejsza a teraz bys im kase dal i sprzet odebral

Opublikowano

Pytanie dla osób które otrzymały gospodarstwo w całości, a mianowicie czy dowody rejestracyjne muszą zostać przepisane na mnie czy można np. odczekać 3 lata ?

Bo nie wiem czy wszystko przepisywwać i płacić a nie chce mieć pózniej jakiś problemów że sprzęt nie mój ;)

Opublikowano
34 minuty temu, Bolek96 napisał:

Pytanie dla osób które otrzymały gospodarstwo w całości, a mianowicie czy dowody rejestracyjne muszą zostać przepisane na mnie czy można np. odczekać 3 lata ?

Bo nie wiem czy wszystko przepisywwać i płacić a nie chce mieć pózniej jakiś problemów że sprzęt nie mój ;)

Ja przepisałem tylko te, które były finansowane z prow.

Możesz korzystać na zasadzie użyczenia od rodziców. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v