Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!! Mam do znawców w tym do FREETAXI pytanie które mnie nurtuje. Bylbym wdzieczny za odpowiedz.

Historia wyglada tak:

Pracuję na umowe zlecenie w zakladzie pracy, nie jestem ubezpieczony obecnie w KRUS, nie miałem nigdy na siebie zadnej ziemi zadnej dzierżawy, posiadam skończone technikum weterynaryjne, mieszkam w województwie łódzkim gdzie srednia woj wynosi 7,67ha bodajże.

i teraz tak- czy mam szanse na MR. Własnej ziemi posiadamy około 11ha, natomiast ojciec przepisałby mi +/- 5,2-5,5ha i mam mozliwośc wydzierżawinia od wuja NOTARIALNIE na 10 lat 11 ha ziemi. Czy w takim układzie mógłbym złozyć wniosek. Dodatkowo utrzymywałbym opasy w siedlisku ojca (nie posiadałbym budynków na własność) w 1 budynku, w osobnym budynku rodzice maja krowy. Czyli w biznesplanie podałbym opasy i wzrost według punktowanych roslin. Prosze o pomoc bo byłem w dwóch miejscach i kazde mówi co innego- ODR że tak moge a prywatna firma że muszę mieć min średnia krajowa i na dodatek na własność a nie mam na tyle własnej ziemi.

Pozdrawiam

Opublikowano

rafix255

Zacznij też od tego, że musisz być na KRUS-ie i nie wiem jak do końca jest z pracą na umowę zlecenie ale być może to również jest przeszkodą w staraniach o MR. Ktoś powie, że przejście na KRUS to formalność, ale mam podobną sytuację, z tym że mam własną działalność. Póki co wszystko przerzucam na żonę a sam zostawiam sobie tylko rolnictwo i końca tych formalności nie widać. Zacząłem w grudniu.

U Ciebie dochodzi jeszcze notariusz a to kolejne 2-3 tygodnie kopania się z urzędnikami, więc jeśli myślisz o MR to najwyższa pora załatwiać formalności.

Opublikowano

akurat KRUS i praca to nie problem mam tutaj natomiast OREGANO raczej kwestie przepisu dzierzawy notarialnie itp to raczej po otrzymaniu pozytywnej decyzji o przyznanie a wczesniej musze tylko miec 1ha minimum na tzw urzadzanie gospdarstwa

Opublikowano

rafix255

Zacznij też od tego, że musisz być na KRUS-ie i nie wiem jak do końca jest z pracą na umowę zlecenie ale być może to również jest przeszkodą w staraniach o MR. Ktoś powie, że przejście na KRUS to formalność, ale mam podobną sytuację, z tym że mam własną działalność. Póki co wszystko przerzucam na żonę a sam zostawiam sobie tylko rolnictwo i końca tych formalności nie widać. Zacząłem w grudniu.

U Ciebie dochodzi jeszcze notariusz a to kolejne 2-3 tygodnie kopania się z urzędnikami, więc jeśli myślisz o MR to najwyższa pora załatwiać formalności.

Nie strasz chłopaka. Jak ogłoszą nabór niech ojciec da mu notarialnie dzierżawę tych 6 ha - będzie miał spełniony warunek posiadania minimum 1 ha jako urządzanie gospodarstwa. We wniosku wpisze te grunty jako późniejszą darowiznę a grunty wujka też przed złożeniem wniosku bierze na 10 lat w dzierżawę. Na KRUS nie musi przechodzić od razu, ja zrobiłem to dopiero po 3-4 msc od zakończenia naboru w 2016 roku. W papierach będzie miał 16 ha i jak dobrze zaplanuje strukturę roślin to spokojnie 13tyś euro esu wyciągnie. 

Opublikowano

Napisał że chce mieć bydło więc to najlepszy sposób do uzyskania i podbicia esu

Opublikowano

Czy ja wiem czy te strusie mają taki super współczynnik, oni w ich przypadku podają jednostkę 100 szt więc 100 sztuk odpowiada w SO pięćdziesięciu byczkom w wieku 1-2 lata

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie tej tabelki ale coś mi świta, że mają mega współczynnik ale raczej do jednej sztuki. Sprawdzę w dzień bo już nie mam ochoty wstawać. Jest jeszcze możliwość, że inne tabelki mamy. Wydaje mi się, że 50 sztuk takiego bydła jak piszesz to już spore stadko. Nie jestem teraz w temacie MR więc mogę się mylić.

Kuba potrzebny Ci papier na którym jest napisane "technik rolnik" lub cokolwiek innego co daje punkty czyli jest wymienione w wykazie załączonym do rozporządzenia.

Opublikowano

Kolego, już Ci ktoś tutaj tłumaczył, samo zdanie kursu R3 nic ci nie daje, musisz mieć potwierdzenie zdania egzaminu państwowego i to ci daje punkty

Opublikowano

Panowie, dwa pytania. Gdzieś widziałem, że MR może być wkładem własnym do MGR, czyli co, biorę 100 tysięcy, kupuje np ciągnik i mogę liczyć na zwrot 60% inwestycji? Jak jest z prowadzeniem rolnictwa ekologicznego. Mogę np mieć hektar cebuli eko i już mam certyfikat, czy cała powierzchnia gospodarstwa musi być w eko?

Opublikowano

@PATr Ty nie rozumiesz o co mi chodzi :) ale juz znalazlem odp w internecie dzieki :)

mam jeszcze pytanko male czy roznica wieku miedzy przekazujacym a mlodym rolnikiem jest brana pod uwage zawsze czy tylko w przypadku przekazywania calego gosp ?

Opublikowano

Mam pytanie natury prawej.

W styczniu 2015 zmarł mój ojciec, zgodnie z postanowieniem z września 2015 roku nabyłem na drodze spadku 3/32 udziału w gospodarstwie o pow 11 ha. Gospodarstwo dalej samodzielnie prowadziła moja matka.  Czy będzie to przeszkodą w otrzymaniu młodego rolnika?

Opublikowano

A ja mam taki problem, że mam tunele foliowe z ogórkami. I teraz jaką powierzchnię mam brać do wyliczeń SO, całkowitą włącznie z odstępami między tunelami czy tylko czystą powierzchnię w tunelach.

Sprawa wygląda tak, że mam 5 tuneli o wymiarach 30x7 oraz odstępy między nimi po 2m

Licząc całość wychodzi 13,5ara a samą powierzchnię pod tunelami 10,5ara

Opublikowano

Panowie, dwa pytania. Gdzieś widziałem, że MR może być wkładem własnym do MGR, czyli co, biorę 100 tysięcy, kupuje np ciągnik i mogę liczyć na zwrot 60% inwestycji? Jak jest z prowadzeniem rolnictwa ekologicznego. Mogę np mieć hektar cebuli eko i już mam certyfikat, czy cała powierzchnia gospodarstwa musi być w eko?

Teraz MR nie może być wkładem własnym w MGR. Co do Eko to coś się pozmieniało musi być chyba minimum połowa gospodarstwa w eko. 

@matava czemu tylko 3/32 ? Aż 32 spadkobierców jest ?

Opublikowano

Dziwne trochę, bo prawidłowo żona powinna dostać połowę czyli w tym wypadku 16/32, więc jak podzieli się resztę na liczbę dzieci to powinieneś mieć albo 2/32 albo 4/32, ale 3/32 jest mało możliwe

Co do eko, na obecną chwilę przepisy zostały zmienione tylko w modernizacji, MR nadal nie musi mieć 50% powierzchni gruntów w eko by dostać dodatkowe punkty ale do kwietnia daleko i jeszcze mogą zdążyć to zmienić

Opublikowano

Tzn chyba musi być po ogłoszeniu naboru tylko 1 ha na urzadzanie gospodarstwa, a po otrzymaniu decyzji pozytywnej ojciec przepisuje mi ziemie i dzierżawe notarialnie wujek. Tylko chyba przy składaniu wniosku na młodego podajemy ( chyba z rejestru gruntów ) działki które stana sie nasza własnościa lub zostana gruntem dzierżawionym. Tak ja mysle na CHŁOPSKI ROZUM:p

Opublikowano

Nie "tylko" 1 ha tylko minimum 1 hektar kolego. Ja brałem na papier dzierżawy przed złożeniem wniosku i w niczym to nie przeszkadzało, w tabeli były działki wyszczególnione - co moje własne ( bo kupiłem trochę na miesiąc chyba przed ogłoszeniem naboru), co dzierżawa długoterminowa a co będzie darowizną od rodziców. I te działki potem były wszystkie wstawione do wniosku o dopłaty obszarowe. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v