Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@FarmerB skąd taka oferta? aprecjacja złotego nie jest teraz zbyt sprzyjająca, bo troszeczkę niweluje wzrosty cen surowców rolnych wyrażone w naszej walucie, ale miejmy nadzieję, iż 1tys zł na konsumpcji przebijemy jeszcze w tym tygodniu

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

farmerB skąd jesteś u nas w skupach pszenica po80 na konto a 73 za gotówkę jestem z powiatu chełmskiego

nie zauwazyłam ostatniego wpisu widzę że firma która ci zaproponowała skup jest bardzo daleko ty zachód ja wschód

Opublikowano

Wczoraj nam zaproponowali 1000brutto, to jest jakoś 935netto.. i cholera wie co robić. Już się nastawiliśmy że zostawiamy do jesieni bo za 880netto sprzedać nie chcieliśmy..

a w magazynie jest grubo ponad 100ton

Opublikowano

jeśli łapie parametry to już tańsza nie powinna być, chociaż z drugiej strony dla kilkuset złotych nie warto blokować magazynu, każdy miesiąc magazynowania to koszt ok 5-10zł/t, nie ulega jednak wątpliwości, że pszenicy konsumpcyjnej ze zbóż jarych na zachodzie nie będzie, a przy takim przebiegu warunków atmosferycznych nie wiadomo również co z ozimymi, więc w tym przypadku każda decyzja będzie uzasadniona, dzisiaj mamy już zauważalną korektę nie wiadomo jak głęboką

Opublikowano

dziś miałem propozycję kontraktacji jęczmienia jarego na 850zł netto z odbiorem własnym, kurcze zastanawiam się

cena rzepaku Kalinowski Kaźmierz WLKP 2120zł netto na dziś dzień, co do rzepaku to w naszych okolicach zaczyna porastać, na razie delikatnie na przejazdach tam gdzie łuszczyny były uszkodzone i pootwierane, ale jak pogoda się nie zmieni to będzie nieciekawie, dopuszczalne jest 5% porostu, powyżej sa odciągnięcia :/

Opublikowano

Dzisiaj padało, więc trochę podzwoniłem i tak:Chemirol płaci 940zł,Grobla Słupca 950zł,a Ampol-Merol płaci 980zł ,wszystkie ceny netto za pszenicę kons,ceny na ten tydzień po niedzieli ma być trochę więcej.

Opublikowano

Witam ;) a niewie może ktoś jak tam ceny wyglądają w woj, Opolskim?;P i jak myślicie jaka bedzie cena na mokra kukurydze?:P czy opłaca się kontraktować teraz czy lepiej poczekac?:> teraz niby jest w granicach 440zl.

Opublikowano

ciekawe jak ceny z zachodu przeniosą sie w żniwa na nasz rynek bo obawiam sie że nienażarte pasibrzuchy bedą chciały sie nażreć kosztem rolnika

Opublikowano (edytowane)

w tamtym roku, też pszenica w żniwa miała być po 100 a jak przyszło co do czego to była na początku żniwa po 700 netto później podnieśli chyba na 780

wypowiadacie się, że na zachodzie nie będzie pszenicy jak Dolny śląsk i opolskie to jedne z najlepszych pod względem glebowym woj. do uprawy rolniczej.....

pszenice jare są u nas bardzo ładne...... kłosy są wypełnione i dodam że w miejsce wymarzniętych rzepaków a są takie gminy, że wymarzło 90% rzepaku jest posiana pszenica i kukurydza, dodam dla przykładu u mnie na wiosce połowa pół to pszenica jara a z kukurydza po będzie z 80% zasiewów a takich wiosek jest setki jak nie tysiące

Edytowane przez 1piotr1
Opublikowano

dla takich rozważań należy przede wszystkim zauważyć, że "dawcą" cen w Polsce nie jest ani dolnośląskie, ani nawet cała Europa, tylko globalny rynek, proponuję zapoznać się z kontraktami terminowymi na zboża i rzepak na przykład tu: http://www.hgca.com/content.template/16/0/Markets/Markets/Markets%20Home%20Page.mspx , natomiast w kontekście cen lokalnych przy wzmożonej podaży (żniwa) cena może odchylać się od rynkowej o 100zł, ale szczególnie w Polsce zachodniej będzie brakowało pszenicy zarówno jakościowej (jara nie trzyma liczby opadania) oraz paszowej (nie było nasion, więc siało się jęczmień i kukurydzę) z tego względu będą nie tylko wysokie ceny (jeśli nie cofną się skutki wszystkich anomalii pogodowych, które miały miejsce na świecie) ale i duży popyt na pszenicę i kukurydzę, gdyż paszę trzeba z czegoś zrobić

Opublikowano

To i tak wam dobrze płaca ja odstawiałem j,j za 70 na konto na skupie tną jeb... jak chcą człowieka....jutro kosze resztę pojadę to pewnie jeszcze taniej bedzie..;/ i tak sprzedaje jako po cenie starego jak sie żniwa zaczną na dobre to zrobią po 50 a sprzeda za 80

Opublikowano

No i wychodzi że odłożony grosz zamiast inwestować w maszyny to trzeba zostawiać na bieżące sprawy by móc być cwanym i nie sprzedawać zboża w czasie żniw bo każdy goli nas jak chce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v