Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wiesz Xemit jak ktoś kupi ziemniaki na gorzelnię po 9 groszy to i wydajność może być mniejsza ważne żeby + wychodził na spirytusie

Tak się składa że koszt surowca to jedynie część kosztów produkcji spirytusu.. i rozumiejąc takie zależności niewielu używa do ogrzewania domu trocin, bądz wysuszonego łajna krowiego, większość dostaje fazy po spożyciu destylatu, miast kosztować surowy zacier, a do pracy dojeżdża choćby motorowerem, zamiast chińską damką napędzaną siłą własnych mięśni.

Zgodnie ze starym powiedzeniem-"tanie mięso psy jedzą"

Opublikowano

Zgadzam się w 100 % że surowiec to jedynie częśc kosztów.

Prawdopodobnie ponad 90% działających w Polsce gorzelni cały sprzęt pozwalajacy na przerób ziemniaków na %%% ma dawno wycięty i sprzedany na złom. Jednak myślę że ci co mają dostęp to taniego surowca i sprzęt który umożliwia załadowanie gorzelni kartoflem przynajmniej spróbują, a zboże jeśli spełnia jakiekolwiek parametry spieniężą by coś tam zarobić.

Ziemniak jako surowiec dla gorzelni jest kłopotliwy wielce bo szybko ulega zepsuciu.

A ze starym powiedzeniem w pełni się zgadzam.

Opublikowano

Ten sezon nie będzie już taki urodzajny, u hobbystów bardzo słabe krzaczki.Tylko brane z centrali są naprawdę ładne.Oby plony wróciły do normalności,a z nimi i ceny.Kończący się sezon był najgorszy od 15 lat,ale trzeba robić swoje i nie oglądać się na innych.

Opublikowano (edytowane)

w łodzi na zjazdowej kupowałem po 57zł za 15 kg w piątek ale młody wyglądał jak kiepski stary. Nieprawdopodobne były te ziemniaki, w sklepie poszly w 3 godziny :)

Edytowane przez limusine
Opublikowano

nic nie widzialem po drodze i nie jezdze jeszcze przeladowany, od kwietnia jest aktywna waga na ulicy Zgierskiej a w przyszlosci ma byc budowana na Brzezinskiej.Podobno obie wagi maja rozpoznawac rodzaj samochodu ;[ przeczytaj http://www.tircenter.eu/na-zgierskiej-w-lodzi-zaczelo-sie-wazenie-tirow

w sieci pod haslem"preselekcyjny system wazenia pojazdow" jest sporo informacji na ten temat

slyszalem ze krokodyle czesto poluja w sieradzu na wylocie na ZDW,slyszales o tym?

Opublikowano (edytowane)

No tam właśnie jeżdżę, bardzo często na moście obok mosiru (nie wiem czy kojarzysz gdzie to jest) jest spory parking także nawet 3 ciężarówki naraz nieraz trzepią. Zresztą nie ma się co dziwić skoro w sumie niedaleko mają swój oddział to po co mają daleko jeździć...

Dzisiejszej nocy podobno z deka dowieźli na zjazdowej i zrobił się korek, masz jakieś świeże wieści?

Edytowane przez lukasx21
Opublikowano

Kolego 1,40 na kaliszu to była wczoraj dzisiaj to była cena 60 gr do zapłaty czyli 9 zł za 15 kg 60% towaru pojechało do domu. Pozdrawiam producentów nie tylko mi ktoś nie napisze żeby sie ludzie opamietali z taka cena bo go wysmieje poniżej. cene dyktuje klient a nie producent.

Opublikowano

Na cenę składa się wiele czynników. Główną rolę odgrywa ilość towaru na rynku. Towaru było mało, klient jak chciał jeść musiał płacić. Z wczesnym ziemniakiem problem polega na tym że długo nie poleży, co wykopane trzeba szybko sprzedać. Z tego co pisali na forum wynika że na wczesne rzuciło się wiele osób bo w tamtym roku dało się na nich zarobić efektem czego jest owa, marna cena.

Jeszcze jedna ważna uwaga warta wspomnienia: stary ziemniak jest tani, młody nie dość że jest drogi to i nawozu w nim do oporu więc jadany jest najczęściej w niedzielę na obiad jako "rarytas". Moi znajomi młode ziemniaki kupują pod koniec czerwca bo teraz smakują jak mydło.

Opublikowano (edytowane)

E tam, w tej produkcji jedynym czynnikiem kształtującym cenę jest relacja popytu do podaży.

A to ze teraz tak jest nałożenie się kilku czynników:

W zeszlym roku o tej porze mlody miał lepsza wydajniosc(mimo mrozu na poczatku maja) niz obecnie a cena byla wieksza poniewaz stary oscylowal w okolicy zlotowki a mlody kosztowal ok1,3..a przy tej roznicy ceny wiekszosc stolowek itp kupowala juz mlodego. W tym roku tego nie ma co automatycznie zmiejsza konsumpce mlodego

W tym sezonie wszyscy wszedzie mogli wjechac wiec wiekszosc arealu bedzie kopana w tym samym czasie(moim zdaniem pierwsza polowa czerwca) fatk nie wszyscy maja nawadnianie ale nie dotyczy to dawnego woj. sieradzkiego.

Jesli zapytasz sie teraz sieradzakow dlaczego kopiom to wiekszosc odpowie::"bo kapuste trzeba sadzic" i to moim zdaniem od X lat psuje cene.

Bodajrze w 2004roku(ale nie jestem pewien) mlody z pod wlokniny byl po 5zl/15kg a od lipca cena byla powyzej 7zl....tak wiec wszystkie scenariusze sa możliwe

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

w 2010 pod kaliszem na koniec czerwca po 2-2,5zł za 15 można było wyrwać od chłopa z domu. Dopiero w lipcu zaczęła cena iść do góry. U mnie dzisiaj nad ranem 0 było :blink: ale pyrkom nic się nie stało :) .

Opublikowano

E tam, w tej produkcji jedynym czynnikiem kształtującym cenę jest relacja popytu do podaży.

A to ze teraz tak jest nałożenie się kilku czynników:

W zeszlym roku o tej porze mlody miał lepsza wydajniosc(mimo mrozu na poczatku maja) niz obecnie a cena byla wieksza poniewaz stary oscylowal w okolicy zlotowki a mlody kosztowal ok1,3..a przy tej roznicy ceny wiekszosc stolowek itp kupowala juz mlodego. W tym roku tego nie ma co automatycznie zmiejsza konsumpce mlodego

W tym sezonie wszyscy wszedzie mogli wjechac wiec wiekszosc arealu bedzie kopana w tym samym czasie(moim zdaniem pierwsza polowa czerwca) fatk nie wszyscy maja nawadnianie ale nie dotyczy to dawnego woj. sieradzkiego.

Jesli zapytasz sie teraz sieradzakow dlaczego kopiom to wiekszosc odpowie::"bo kapuste trzeba sadzic" i to moim zdaniem od X lat psuje cene.

Bodajrze w 2004roku(ale nie jestem pewien) mlody z pod wlokniny byl po 5zl/15kg a od lipca cena byla powyzej 7zl....tak wiec wszystkie scenariusze sa możliwe

Weź jeszcze pod uwagę to że wielu ludzi po ubiegłym sezonie ziemniaczano warzywnym finansowo jest na minusie i chociaż nie mają co kopać zbytnio to i tak kopią co jest bo nie ma za co żyć.... :unsure:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez mrbarti44
      jaka jest grupa producencka dżeli
    • Przez jolanta1959
      Ceny ziemniaków w 2013 roku do sprawdzenia w wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72466-ceny-ziemniakow-2013/
      Dyskusja o cenach ziemniaków w poprzednich latach http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

Ceny sadzeniaków jak na razie około 1400 zl za tone
      .
    • Przez damii1
      Dyskusja o aktualnych cenach ziemniaków przeniesiona do wątku o 2014 roku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72464-ceny-ziemniakow-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach ziemniaków we wcześniejszych latach: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

ciezko powiedziec... ale moze 80gr bedzie
  • Dodaj nową pozycję...
v