Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

podczepie się :P

otóż tak jak kolega w/w 

szukam używane prasy do 30-40tys,

prasować nią bede siano, sianokiszonke < uzależnione od pogody ok 700bel,

słomy ok. 200-300szt,

ciągnik jaki bedzie z nią działał to 85km R3,

zastanawiałem się nad zmiennokomorą tylko boję sie tej nowości u mnie w okolicy nik takiej nie ma same łańcuchowe sipmy, br 6090.

obowiązkowo: siatka, rotor fajnie jakby miała noże 

Opublikowano (edytowane)

My w tym roku kupiliśmy famarol 1.8d ma rotor, noże i siatkę, ale zamiast rolki dociskającej pokos ma blachę. Niestety nie mogę powiedzieć jak się sprawuje, bo nic nią jeszcze nie robiliśmy. Za 30tys. kupisz ładny egzemplarz z rotorem i nożami.

Edytowane przez RolnikAdi
Opublikowano

My w tym roku kupiliśmy famarol 1.8d ma rotor, noże i siatkę, ale zamiast rolki dociskającej pokos ma blachę. Niestety nie mogę powiedzieć jak się sprawuje, bo nic nią jeszcze nie robiliśmy. Za 30tys. kupisz ładny egzemplarz z rotorem i nożami.

Z poczatku takze mialem ja w planach ale jak sie dowiedzialem ze ma problem ze słomą , zrezygnowalem. A po drugie czyzby nie lepij kupic df . Konstrukcja zerznieta przez farmol

Z używki proponuje KRONE KR 130s miał mój kolega. Fajna prasa i chwalił sobie. [/size]

Kolego wedlug mnie prasy Krone sa znacznie przereklamowane. Konstrukcja przestarzala ale za to praktycznie bezawaryjna. I ceny wygorowane.

Może Vicon? U mnie w okolicy to 5 pras takich lata i każdy poleca. Ewentualnie także nh br6090 :)

Spodobaly mi sie vicon wlasnie modele 1601 1901 jak i br jest warta uwagi w glownej mierze wlanie ich szukalem ale jestem otwarty na propozycje

janczar810 jak robisz mało kieszonki to poco ci noże 85 to nie zabardzo wtedy da rade ;)

Napisalem ze ilosc siana jest uzslezniona od pogody. A wiec jak przyjdzie mi robic 100% a raz 0% sianokiszonki.

W najblizszym czasie takze mam w planach wiekszy ciagnik.

Opublikowano

Ja mam 180 roto cut i polecam. 360 niewiele się różni ale ma nawsadzane sporo elektroniki,która czasami płata figle(znajomy ma taką), trzeba trzymac w suchym i ciepłym miejscu ☺. Prasy z tej serii są bardzo wydajne tylko potrzebują sporo mocy. Ja swoją ciagalem 100 km i to była meczarnia. Teraz przy 185kmtylko gwizda. Do przyzwoitej pracy w sianokiszonce tak około 140 potrzeba. Mialem sipme i nie chce tego ustrojstwa widzieć na oczy. Po pierwsze wydajnosc,po drugie masa i zagęszczenie przez co oszczędność na folii i siebie na poziomie 50%.

Opublikowano (edytowane)

A jaką nową prasę polecacie do kwoty 80 tyś. zł.?

Musi mieć Rotor (lub rotor i noże) i siatkę.

Edytowane przez Winio
Opublikowano

Ja mam na sprzedaż prasę zmiennokomorową marki fiatagri 5880 z 95' roku. Na wyposażeniu posiada wałek WOM, sterownik, szerokie ogumienie, szeroki podbieracz (180 cm), centralne smarowanie a sama prasa jest w bardzo ładnym stanie i posiada oryginalne pasy

post-209030-0-95704900-1484480978.jpg

Opublikowano

Witam panowie, nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się pod ten. Poszukuje prasy, siatka, rotor, noże, używana. W planach zakup ciągnika około 95-100 km, nie wiem, da sobie w takiej radę? Jak coś zawsze można przecież komputerowo dodać trochę mocy :) Fajnie by było jakby prasa nie miała więcej niż 10 lat, fundusze to tak mniej więcej 40 tys, co możecie polecić? 

Opublikowano
Witam ,ponawiam temat ,otóż czeka nas kolejna wymiana prasy ,obecna to JD842 i zastanawiamy się nad JD990 lub V451r są to prasy z kurtynami lub Claas Variant 460RC , co według Was będzie lepszym wyborem ? może ktoś takowe maszyny użytkuje i może podać ich plusy i minusy ? Prasa będzie robić około 1000 bel sianokiszonki i około 3000 bel słomy