Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ceny są zadowalające, głównie przez wysoki kurs euro ale wiadomo czy długo się utrzyma dobra cena, jest kryzys i na zachodzie w końcu też będą musieli zmniejszyć zakup wołowiny, trudno przewidzieć jakie będą ceny, a byczek rośnie całe 2 lata i dużo się przez ten czas może zmienić, ja też z jałówkami czekam lepiej dochowam żeby jeszcze przybrały na wadze, może ceny podskoczą jeszcze ;) Andrzej mogłeś poczekać, ale nie ma co gdybać tyko kupować cielaki i hodować dalej, teraz jest dobry czas na sprzedaż mięsnych oby ceny się utrzymały, ceny nie przewidzisz ale możesz ograniczyć koszty żeby przetrzymać ewentualne niższe ceny

pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam jałówkę od tygodnia! Szkoda, że nie byczek i szkoda bo 2 razy krowa była mięsnym zacielana i nic w końcu czerwonym hf-em ale cała czarna wyszła ;) Chcę trochę krów zakupić na mamki.

Opublikowano

Dostałem wczoraj za dwuletniego HF-a, który ważył 900 kg brutto po 5,4 z kg. Za krowę ważącą 780 kg po 4 zł. Waga netto u byka o 8% mniej a u krowy 9%. Czy u Was też tyle potrącają?

Opublikowano (edytowane)

Sprzedawałem byka wczoraj cena 5.8 +vat ale mieszaniec ładny mięsny potrącają 7%

Edytowane przez andrzej2110
cytowanie posta wyżej + piszemy w górnym oknie
Opublikowano

Dziś podzwoniłem trochę po okolicznych handlarzach bo mam 3 sztuki na sprzedaż to za mieszance dają mi 5.5 plus Vat a za h-f 5.3 plus vat i faktycznie jak widzę ze na wschodzi są ceny lepsze .

Opublikowano

W górę już raczej nie pójdzie ale to wszystko zależy od kursu euro.

Gościu który skupuje bydło stwierdził że cena poszła w górę bo euro podrożało a jak spadnie to i cena pójdzie w dół.

Inna sytuacja jest ze świniami bo jej faktycznie brakuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomas318
      Witam potrzebuje podpowiedzi od chodowcow bydla opasowego . Planuje chow oki 50 sztuk opasow i jaka ilsc gruntow byla by potrzebna , jaka mieszanka pasz je karmicie z góry dzieki 
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez MacRolMF
      Witam ile potrzebuje hektarów i czego na 18 krów plus młodzież

Z góry dzięki
    • Przez CeZaRy29269
      Co zamiast zboża dla byków ? 
    • Przez Dominik0
      Witam ile ha traw potrzebuje żeby wyżywić 15-20 opasów? Ile bel siana i sianokiszonki (tak mniej więcej  ) musiałbym zrobić ? . 
  • Dodaj nową pozycję...
v