Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

używa ktoś siatki marki Ecowrap?? Pierwszy rok mam taką możliwość owijania bel siarką i szukam dobrej i nie koniecznie drogiej siatki z którą nie będę miał problemów przy pracy.

W tamtym roku kupiłem sznurek tej firmy i szczerze polecam do owijania bel (nie było żadnych problemów - nie pękał na owijanej beli)

Opublikowano

owijanie siatką jest droższe ale gdy prasujemy cały dzień to przekłada się to na zużycie paliwa

droższe ? chyba tylko w teorii, sznurek koszt w mojej prasie na belke około 1 zł., siatka przy 2 krotnym owinięciu 1,8 zł. Sznurkiem owijam minuty, siatka kilka sekund to przelicz ile mozesz więcej belek na godzinę trzasnąć przy tym samym paliwie, dwa kształt beli jest inny, trzy wygoda przy odwijaniu. pieniądze te same ale ja widze same zalety siatki vs. sznurek

Opublikowano

Ja w ostatnim sezonie owijałem siatką NH, jestem bardzo zadowolony,w tym roku też taką zakupię... i w dodatku kolorek bel mi sie podoba, które zostają za moim NH :D

Opublikowano

A ja mam inne wrażenie po siatce NH. Całe szczęście, że tylko na kilkanaście bel jej miałem(razem z prasą była) i więcej jej na oczy nie chcę widzieć...

Opublikowano

Nie wiem czy było już w temacie ale jak to jest w zimie z tą siatką? Mam lada dzień kupić prasę z owijaniem tylko siatką, ale myślę teraz jak to będzie zimą jeśli ona całą powierzchnią przymarźnie do sianokiszonki, jak to jest z tym Panowie?

Opublikowano

razem z prasa to miałes na 99% ta 2 kolorowa czarno biała i nie wiem czego ty od niej chcesz to jest tama maraton z technologia edge to edge

Nie na 99 tylko na 100% miałem biało-niebieską. No właśnie Ty nie wiesz czego ja od niej chcę, a ja wiem :P Słabo się rozprowadza po brzegach, czasami po 15cm na brzegach ni było owinięte i jakościowa w porównaniu do siatki JD extranet 3600 jest słabsza..

Tama robi, ale wydaje mnie się, że robi różną jakość dla różnych firm...

Opublikowano (edytowane)

to małes jakies gówno nie tame :) bo ja robiłem biało czarna dostałem ja z prasa case jak i tez robiłem jd covernetem, robie teraz tama czy tam cnh covetwrap i wąłsnie ta biało czarna czy jd ukłądały sie idealnie na belce od samego brzegu bardzo podobnie jest z ta cnh-tama covernet rozkłada sie od samego brzegu. To co piszesz ze nawet po 15cm od brzegu byłą to miałem tak z juta :)

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

a powiedzcie mi gdzie najlepiej przez internet zamówić siatkę? My pierwszy rok będziemy użytkowali prase claasa 250rc i jest w niej siatka która tak 5-10cm od brzegu ma czarny pasek taki chyba maks 5cm, po obu stronach tak samo. Wchodzi na styk w miejsce siatki i jak mierzyłem ma 123cm szerokości.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Witam czym lepiej owijać bele do sianokiszonki.Pozdrawiam

Połączone

Edytowane przez razor275
Opublikowano

A czy taniej wychodzi to nie jestem pewien ....siatka więcej kosztuje na szt owszem ale krócej trwa owijanie i maszyna mniej czasu chodzi z pełną komorą ciężkiego materiału . Więc owijając siatką oszczędzasz czas , paliwo i maszyny

Opublikowano

Jezeli jest duzo balotow i chodzi o czas to napewno lepiej siatka, chodzi mi o liczbe owiniec siatka a sznurkiem i czasem a zarazem to idzie z czasem wyjscia balota z komory

Opublikowano

Ja od kiedy założyłem do sipmy obwiązywacz siatką to nie wyobrażam sobie owijania sznurkiem-czas owinięcia siatką 20 sek. a sznurkiem ok.1 min..Odwijanie balotów też idzie błyskawicznie.A koszt 300 netto za 200 owiniętych balotów za siatkę john deere standard 2000 m a sznurek 1 rolka na 50 balotów-40 zł.

Opublikowano

ja sobie kiedyś to wszystko liczyłem i jeżeli chodzi tylko o sam zakup siatki i sznurka to sznurek wychodzi 0,80 zł na belkę a siatka ok 2 zł. wiadomo może komuś wychodzić to inaczej bo wiadomo że zależy to od ilości owinięć itp... do sznurka wiadomo że musimy doliczyć trochę więcej paliwa i czas ale i tak wychodzi trochę taniej. Nie zaprzeczaną zaletą siatki jest porządek na polu.

Opublikowano

nie wiem jak w sipmach ale w sokółce na najmniejszym kółku to sznurka daje tyle co i nic, 30-40s jak dobrze przygazować i owinięte, ponadto zanim zatrzymamy się to bela też ten obrót czy 2 wykona więc czas owinięcia się skraca, wiem że ludzie nastawiają na najmniejsze owijanie sianokiszonki, bele siana które robie blisko domu również na najniższe kółeczko nastawiam potem delikatnie z ładowaczem i w domu 2-3% bel pęka przy wkładaniu do stodoły ale idą od razu nba skarmianie ale z łąki da się pozbierać, tylko słoma i usługi potrzebują więcej sznurka ale na własne potrzeby jesty oki, moim zdaniem siatka to piękna sprawa ale głównie do słomy