Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

QUADRISHIFT 16/16 w class arion 430  czy 2-biegowa przekładnia Powershift 24x24 w case maxxum 110.  Która jest mniej awaryjna?. Pewnie zadaje durne pytanie ale waham się pomiędzy tymi dwoma ciągnikami z ww. przekładniami. Nie wiem co wybrać. Nigdy nie miałem z takim rodzajem ciągników styczności (posiadam starego złoma). 

Edytowane przez nemo1
Opublikowano

mam case takiego jak opisujesz i niezbyt mi ta skrzynia pasuje begi ciężko wchodzą niby miało się wyrobić a tu 1000mth i nic. w pracach polowych niezbyt przełożenia pasują do zadanej prędkości roboczej ale to moje prywatne odczucie ważnym bądź razie drugi raz bym nie wybrał i polecam coś na 6 baniakach bo np daje rade z plusami 1.8 metra lecz za lekki tym bardziej jak mass jakieś cięższe pługi
plugami nie plusami

Opublikowano

W Gimie (czyt. Quadro, Hexashift) jedyną rzeczą która będzie do wymiany po jakiś 3-4tyś. h przy normalnej eksploatacji będzie tłumik drgań (to jest element eksploatacyjny, który producent przewiduje do wymiany). Czasem z niewyjaśnionych powodów może pęknąć talerzyk w koszu jazdy do przodu i kosz może pociągać, ale są to naprawdę sporadyczne przypadki. Tak poza tym nie będziesz wiedział o żadnych remontach. Bardziej bym tu zwrócił uwagę na silnik JD, ponieważ liche paliwo i możesz podnosić wtryski (zacznie bujać silnikiem, nie będzie równo pracował itd.).   

Opublikowano

A jaka skrzynia lepsza w arionie 440 quadro czy hexa shift?  Hexa jest w opcji w tym modelu. Mowia ze ta z 4 krotnym shiftem ma jakies za slabe lozysko w skrzyni i po 4tys zwlaszcza w ladowaczu siada skrzynia wiecie cos o tym? No i jaka doplata moze byc ten hexashift

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś pytałem o Dyna 6 u Korbanków, z tego co pamiętam, to dopłata miała wynosić około 18 tys. zł netto. Ale mi handlowiec odradzał Dyna 6 - powód to sporo wyższe koszty zakupu oraz jej większe rozbudowanie (więcej potencjalnych elementów do wymiany), a przez to większe koszty ewentualnych napraw w przyszłości, nic nie jest wieczne.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

W dużych Arionach jest możliwość wyboru - "dyna" 4 lub 6. Po części jest to na pewno zabieg marketingowy, zastosowany w takim celu, aby tacy trochę zapaleńcy, którzy chcą mieć wszystko na max., nie zapomnieli też o wybraniu modelu o generalnie nie najmniejszej mocy, tylko co najmniej średniej, który też kosztuje odpowiednio więcej.

Dyna 6 według artykułów jest rozbudowaną skrzynią dyna 4. Czy warto do niej dopłacić - gdyby faktycznie była to jakaś wzmocniona konstrukcja to pewnie tak, w przeciwnym razie - tylko w razie takiej potrzeby.

Po około 4 tys. h pracy ja z kolei przeczytałem, nie o awarii skrzyni, tylko że tłumik drgań skrętnych potrafi już być do naprawy (i w Claasie Arion, i w MF-ie). W tym topiku też jest o tym mowa (na początku). Są też zdjęcia Ariona w galerii. Ale dotyczą one Ariona jeszcze z silnikiem JD, czy podobnie jest dla silnika FPT - nie wiem.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Tak w serii 500 i 600 jest hexashift w standardzie. W 400 opcja. Przedstawiciele tak gadaja ze nie warto doplacac bo w wiekszych arionach z 6 cylindrowcami jest hexa potrzebny. Poprostu jest wieksze pokrycie biegami zakresu roboczego predkosci. Czyli lepiej miec hexa ale czy jest to warte 20k?  Gaga a Ty masz tego ariona 430 na hexashifcie?

Edytowane przez marcino84
Opublikowano

Jak pociąga to napewno nie półbiegi, bo tam nie masz kosza, tylko sprzęgło blokujące satelity przekładni planetarnej.  Jak już to na 90% kosz jazdy do przodu, bo do tyłu to rzadko się zdarzało. Jeśli zauważyłeś w porę szarpanie to pękła tylko podkładka rozprężna tłoka kosza i taki komplet kosztuje coś koło 350zł, natomiast jeśli lekceważyłeś to w najlepszym przypadku tylko tarcze, a nawet może dojść do tego, że kosz się pozadziera.

Opublikowano

a te sprzegło blokujące satelity i te tarcze to znajdują sie w pierwszej części skrzyni od silnika? polecił byś kogoś do naprawy ? podlaskie powiat grajewski

Opublikowano

U mnie w axionie 850 jest szarpnięcie przy zmianie półbiegów 4-5 (zwłaszcza przy zrzucaniu az słychac taki odgłos) i lżejsze szarpnięcie miedzy 2-3 pozostałe półbiegi płynnie,, serwis twierdzi że tyle to norma i dmuchaj im do,, a mi to nie daje spokoju jak nim jeżdże . Poza tym rewers do tyłu bierze bardzo ostro na zakresie C, na B jest ok-czemu? niby jest to ustawianie agresywnosci ale to troche lipa niby dłużej zwalnia ale do tylu nadal zbiera z kopyta.

Opublikowano

Taki odgłos i lekkie zejście z obrotów silnika podczas zmiany półbiegów to normalne. Jak bierze ostro to trzeba skalibrować, no chyba, że nie przejdzie kalibracji to trochę więcej roboty.