nemo1 Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) QUADRISHIFT 16/16 w class arion 430 czy 2-biegowa przekładnia Powershift 24x24 w case maxxum 110. Która jest mniej awaryjna?. Pewnie zadaje durne pytanie ale waham się pomiędzy tymi dwoma ciągnikami z ww. przekładniami. Nie wiem co wybrać. Nigdy nie miałem z takim rodzajem ciągników styczności (posiadam starego złoma). Edytowane 23 Listopada 2016 przez nemo1
Molq Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 mam case takiego jak opisujesz i niezbyt mi ta skrzynia pasuje begi ciężko wchodzą niby miało się wyrobić a tu 1000mth i nic. w pracach polowych niezbyt przełożenia pasują do zadanej prędkości roboczej ale to moje prywatne odczucie ważnym bądź razie drugi raz bym nie wybrał i polecam coś na 6 baniakach bo np daje rade z plusami 1.8 metra lecz za lekki tym bardziej jak mass jakieś cięższe pługi plugami nie plusami
Kustosz Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 W Gimie (czyt. Quadro, Hexashift) jedyną rzeczą która będzie do wymiany po jakiś 3-4tyś. h przy normalnej eksploatacji będzie tłumik drgań (to jest element eksploatacyjny, który producent przewiduje do wymiany). Czasem z niewyjaśnionych powodów może pęknąć talerzyk w koszu jazdy do przodu i kosz może pociągać, ale są to naprawdę sporadyczne przypadki. Tak poza tym nie będziesz wiedział o żadnych remontach. Bardziej bym tu zwrócił uwagę na silnik JD, ponieważ liche paliwo i możesz podnosić wtryski (zacznie bujać silnikiem, nie będzie równo pracował itd.).
karolas123 Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 Tylko trzeba wspomnieć ze wtryski do tego silnika są tanie a nie jak w CR.
Kustosz Opublikowano 24 Listopada 2016 Opublikowano 24 Listopada 2016 Są dostępne same końcówki do Denso i 400 jest na commonrail'a.
gaga195 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Panowie, teraz jestem na zakupie ariona 430 i z hexashift i z tego co wiem tam już siedzi silnik ftp
Kustosz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Nowy tak, ale stary miał JD. No i ten nowy jest moim zdaniem dużo lepszy.
gaga195 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Opublikowano 24 Grudnia 2016 a no masz rację, teraz już te wyższe modele maja dżona silniki
Kustosz Opublikowano 24 Grudnia 2016 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Tylko Arion 500/600 mają JD, dalej Axion 800/900 FPT, odpowiednio NEF/Cursor 9. A Xerion to już Mercedes.
gaga195 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 dzięki wielkie za spis silników claasa ;p
gaga195 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 dzięki wielkie za spis silników claasa ;p
marcino84 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 A jaka skrzynia lepsza w arionie 440 quadro czy hexa shift? Hexa jest w opcji w tym modelu. Mowia ze ta z 4 krotnym shiftem ma jakies za slabe lozysko w skrzyni i po 4tys zwlaszcza w ladowaczu siada skrzynia wiecie cos o tym? No i jaka doplata moze byc ten hexashift
Kos_pl Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Kiedyś pytałem o Dyna 6 u Korbanków, z tego co pamiętam, to dopłata miała wynosić około 18 tys. zł netto. Ale mi handlowiec odradzał Dyna 6 - powód to sporo wyższe koszty zakupu oraz jej większe rozbudowanie (więcej potencjalnych elementów do wymiany), a przez to większe koszty ewentualnych napraw w przyszłości, nic nie jest wieczne. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Kos_pl
marcino84 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 To jest ten sam producent tylko nazwy skrzyn inne. Ale czemu do wiekszych claasow daja 6 a do malych 4? A w serwisie tez stoja ariony z 4 moze poprostu wiecej sprzedaja z 4
Kos_pl Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) W dużych Arionach jest możliwość wyboru - "dyna" 4 lub 6. Po części jest to na pewno zabieg marketingowy, zastosowany w takim celu, aby tacy trochę zapaleńcy, którzy chcą mieć wszystko na max., nie zapomnieli też o wybraniu modelu o generalnie nie najmniejszej mocy, tylko co najmniej średniej, który też kosztuje odpowiednio więcej. Dyna 6 według artykułów jest rozbudowaną skrzynią dyna 4. Czy warto do niej dopłacić - gdyby faktycznie była to jakaś wzmocniona konstrukcja to pewnie tak, w przeciwnym razie - tylko w razie takiej potrzeby. Po około 4 tys. h pracy ja z kolei przeczytałem, nie o awarii skrzyni, tylko że tłumik drgań skrętnych potrafi już być do naprawy (i w Claasie Arion, i w MF-ie). W tym topiku też jest o tym mowa (na początku). Są też zdjęcia Ariona w galerii. Ale dotyczą one Ariona jeszcze z silnikiem JD, czy podobnie jest dla silnika FPT - nie wiem. Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Kos_pl
gaga195 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 A arionie 400 jest skrzynia 16x16 opcjonalnie 24/24 a w 600 jest w standardzie 24/24 a w opcji cmatic
marcino84 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Tak w serii 500 i 600 jest hexashift w standardzie. W 400 opcja. Przedstawiciele tak gadaja ze nie warto doplacac bo w wiekszych arionach z 6 cylindrowcami jest hexa potrzebny. Poprostu jest wieksze pokrycie biegami zakresu roboczego predkosci. Czyli lepiej miec hexa ale czy jest to warte 20k? Gaga a Ty masz tego ariona 430 na hexashifcie? Edytowane 31 Stycznia 2018 przez marcino84
marcino84 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 A co w grudniu pisales ze jestes na zakupie
ramzesss Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 jaki jest koszt naprawy tego koszyka od pół biegów? jak czuć ze już pociąga kturyś i w kalibracje nie chce przejść
Kustosz Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jak pociąga to napewno nie półbiegi, bo tam nie masz kosza, tylko sprzęgło blokujące satelity przekładni planetarnej. Jak już to na 90% kosz jazdy do przodu, bo do tyłu to rzadko się zdarzało. Jeśli zauważyłeś w porę szarpanie to pękła tylko podkładka rozprężna tłoka kosza i taki komplet kosztuje coś koło 350zł, natomiast jeśli lekceważyłeś to w najlepszym przypadku tylko tarcze, a nawet może dojść do tego, że kosz się pozadziera.
ramzesss Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 a te sprzegło blokujące satelity i te tarcze to znajdują sie w pierwszej części skrzyni od silnika? polecił byś kogoś do naprawy ? podlaskie powiat grajewski
rocco0987 Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 U mnie w axionie 850 jest szarpnięcie przy zmianie półbiegów 4-5 (zwłaszcza przy zrzucaniu az słychac taki odgłos) i lżejsze szarpnięcie miedzy 2-3 pozostałe półbiegi płynnie,, serwis twierdzi że tyle to norma i dmuchaj im do,, a mi to nie daje spokoju jak nim jeżdże . Poza tym rewers do tyłu bierze bardzo ostro na zakresie C, na B jest ok-czemu? niby jest to ustawianie agresywnosci ale to troche lipa niby dłużej zwalnia ale do tylu nadal zbiera z kopyta.
Kustosz Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Taki odgłos i lekkie zejście z obrotów silnika podczas zmiany półbiegów to normalne. Jak bierze ostro to trzeba skalibrować, no chyba, że nie przejdzie kalibracji to trochę więcej roboty.
Rekomendowane odpowiedzi