Skocz do zawartości

Słoma nawóz czy szkodnik

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja w tym roku chce zastosować pierwszy raz mocznik w oprysku na ściernie przed podorywką ;) Na naszych polach nigdy nikt nie stosował azotu na rozkład, czego efekty widać podczas orki, słoma zalega czasem i dwa lata w glebie zamiast rozłożyć się ;)

Opublikowano

tak mi się wydaje że pociętą słomę to najlepiej potraktować jest talerzówką lub agregatem ścierniskowym żeby nie była za głęboko. oczywiście oprysk mocznikiem jak najbardziej wspomoże rozkładanie :)

Opublikowano

ja w tym roku mam zamiar sciac slome z jeczmienia i potraktowac ja azotem a pozniej podorywka  bo niestety nie mam talezowki ani agregatu scierniskowego tylko zastanawiem sie ile odczekac od oprysku do podorywki 

Opublikowano

Nie mam jeszcze talerzówki ani grubera ;) Słoma drugi rok będzie zbierana, bo po prostu za dużo jej już było, gdyby się rozkładała a nie zalegała to bym w życiu jej nie zbierał :lol: A tak trzeba zebrać i na ściernie popryskać, da to jakiś efekt ?

Opublikowano

Spalenie jest naturalnym zabiegiem agrotechnicznym praktykowanym od wieków a przyroda zawsze w dwójnasób daje z tym radę

Ale mamy XXI wiek a nie 4000-10000 tysięcy lat przed naszą erą i nie mówimy o karczowaniu puszcz (lasów) pod rodzące się rolnictwo. 

Oczywiście przyroda daje sobie rade ale wypalanie powoduje wyjałowienie gleby na ok 10 lat ze wszystkich organizmów żywych w warstwie do nawet 10 cm, w tym bakterii beztlenowych które odpowiadają za większość procesów wpływających na wzrost roślin.

Jeśli wypalanie jest takie ok to proponuje zrób to na swoim polu na swoją odpowiedzialność i sprawdź czy plon będzie na takim samym poziomie jak zawsze. 

Opublikowano

Myślę że troszeczkę za daleko się rozpędziłeś z tymi dziesiątkami. Po pierwsze na 10 cm nie ma możliwości aby gleba zmieniła minimalnie swą temperaturę od zwykłego wypalania rżyska, po drugie wyjałowienie gleby z org. żywych jakieś tam występuje ale także na pewno nie na 10lat. A ku ścisłości, jak by kto pytał jestem absolutnym przeciwnikiem wypalania rżysk. Jest wiele czynników temu towarzyszących, które po zsumowaniu dają bardzo duży efekt ujemny.

Opublikowano

Wszystko zależy co się wypala i jak długo utrzymuje się ogień. Jeśli wziąć pod uwagę całe życie biologiczne w glebie to długo ono wraca do pierwotnego kształtu

Opublikowano

Dlatego też mówię < od zwykłego wypalania rżyska >

Opublikowano (edytowane)

Człowiek inteligentny wyraża własne opinie i szanuje opinie innych a nie ucieka się do krytyki,ataku,kąsania jak to jest w większości wypowiedzi na tym forum.Swiadczy to o poziomie intelektualnym  większości wypowiadających się na tym forum.A me wypowiedzi to tylko forma sondażu o poziomie tego forum.

Edytowane przez icek1
Opublikowano

Wśród rolników od dawna pojawiają się pytania. Co z tą słomą?

Czy sama się rozłoży w glebie? 

Czy dodać azot lub inny preparat wspomagający? 

Jaki z tego będzie efekt dla gleby i dla roślin?  

Środowiska naukowe wielokrotnie dostarczały nam cennych informacji, również dotyczących sposobów zagospodarowania słomy.

Spośród tych, które ukazały się w ostatnim czasie za godne szczególnej uwagi polecamy badania prowadzone w Katedrze Podstaw Produkcji Roślinnej i

Doświadczalnictwa Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.

http://www.ugmax.pl/284,291,Sloma_%E2%80%93_problemy_czy_korzysci.html

Z wyrazami szacunku i uznania – firma BOGDAN

Opublikowano

Stosuję emy a preparat z firmy Bogdan będzie podobny .Piszę to z dobrego serca dla kolegów ,żeby sobie biedy nie napytali ,bo słomę w prawdzie mikroorganizmy przerobią na próchnice ,ale zwierzęta leśne będą wam plantacje niszczyły ,jak mi .To jest ogromny minus .

Opublikowano

Czy warto dziś posypać pociętą słomę mocznikiem i wymieszać kultywatorem? Pole jest już dwa tygodnie po żniwach jeszcze nie ruszone, bo nie miałem czasu, wolne mam tylko weekendy. Teraz jest upał 32-36 stopni który trwa już dobry tydzień i jeszcze co najmniej tydzień ma trwać. Lepiej poczekać na deszcz czy można robić uprawkę już teraz? Dodam, że zaraz po tym chciałbym zasiać gorczycy na poplon i zaorać na zimę.

Opublikowano

Mocznik to jest bodaj najtańszy sposób na utylizację słomy .Wielu twierdzi ,że po zastosowaniu tego nawozu mało ,co z niej pozostaje NPK.. i tylko słoma szybciej się rozkłada .Jak już to warto ją opryskać mocznikiem tak słyszałem.

Opublikowano

Podobnie do użytkownika KlimekPL moje ściernisko leży już długo i pogoda jest ciepła, więc czy warto i czy można spryskać je mocznikiem i zmieszać z glebą za pomocą kultywatora ? Jeśli tak, to jak długo trzeba czekać od oprysku do uprawy gruberem ? 

Opublikowano

Z przyczyn od nas nie zależnych wystąpiły trudności z dostępem do treści artykułu dotyczącego badań dr hab. inż. Karola Kotwicy prof. nadzw. UTP w Bydgoszczy dotyczących zagospodarowania słomy.

Bardzo przepraszamy uczestników Forum za zaistniałą sytuację.

Wszystkich zainteresowanych tematem ponownie zapraszamy do zapoznaawania się tym ciekawym materiałem.

Firma „ Bogdan”

http://www.ugmax.pl/284,291,Sloma_–_problemy_czy_korzysci.html

Opublikowano

Podobnie do użytkownika KlimekPL moje ściernisko leży już długo i pogoda jest ciepła, więc czy warto i czy można spryskać je mocznikiem i zmieszać z glebą za pomocą kultywatora ? Jeśli tak, to jak długo trzeba czekać od oprysku do uprawy gruberem ? 

Warto o ile popada i od razu można je przeklamrować .Kultywatorem to raczej słabo wychodzi .Wiem ,bo sam tak robię .Pewnie gruberem będzie lepiej .

Opublikowano

Jak zapowiadają brak zimy to dawkę startową nawet by i zwiększać trzeba, a nóż mrozów nie będzie to zboża w lutym ładnie wybujałe będziesz miał i 3 rok z rzędu rekordowe plony ozimych. :P

A ten BOGDAN to chyba dobry sponsorek AF skoro tak jawnie i bezczelnie sieje obłudę myśli że głupich chłopów okroi z kasy.

Opublikowano

Dziś w w końcu polało, próbowałem zrobić pole kultywatorem i d*pa, słoma ciąga się za zębami i zapycha na ramie zamiast mieszać się z glebą, nieważne czy ustawie płytko czy głęboko... Czy ja coś robie źle, czy do tego potrzeba lepszego sprzętu? A może to słoma kiepsko pociapana po bizonie z sieczkarnią?