Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar usprawnić podnoszenie tura poprzez zamontowanie dodatkowej pompy na wom. Zasilanie wezmę ze skrzyni tak jak ma obecna pompa która jest przykrecona do bloku stosując np trójnik na wężu zasilającym. następnie olej idzie w węża na rozdzielacz do Tura i tu nie wiem jak połączyć obie pompy o różnym przepływie ta z womu miała by ok50l/min a ta przy bloku 30 l/min
. Według moich domysłów to powinien być jakiś zawór z kulką który przepychał by olej z lewego i prawego węża a następnie uchodzil byl w dolny wąż który prowadził by już do wejścia w rozdzielacz P. Czy istnieje coś takiego?

Opublikowano

Podlącz normalnie  wyjścia obu pomp trójnikiem tak samo jak zasilania jeśli przekrój przewodu przeniesie ta ilość oleju to powinno działać Problemem może być różne ciśnienie robocze tych pomp (jedna może dławić drugą ) ale chyba nie ma czegoś takiego jak dzielnik strumienia ale działający odwrotnie tak jakbyś ty tego oczekiwał  .

Opublikowano

Jak wyżej, dodatkowo spalanie silnika wzrośnie znacząco.

Wątpię, abyś potrafił dobrać średnice przewodów i dobrał rozdzielacz o odpowiednim przepływie a szczególnie zapewnił każdej pompie z osobna odpowiednią ilość oleju na ssaniu.

Opublikowano

Widziałem układy w których był trójnik na ssaniu, ale zbiornik oleju wtedy był wyżej niż pompy. Myślę, że przy zastosowaniu pompy zębatej poradziła by sobie ona, jednak jej zużycie byłoby szybsze na skutek wzmożonej kawitacji.  Połączenie pomp na wyjściu nie może być na zwykłym trójniku bo to nic nie da. musisz zastosować zawory jednokierunkowe. 

Opublikowano

Mamy dwie pompy o różnej wydajności. Problem leży w dwóch punktach układu: zasilanie pomp i podłączenie ich wyjść w układ.

Zastosowanie trójnika w tym przypadku jest co najmniej niewystarczające i może sprawiać poważne problemy z odpowiednim zasilaniem pomp (któraś z nich może nie mieć odpowiedniej ilości oleju na wejściu) co spowoduje przegrzewanie się pomp i ich przedwczesne zużywanie; wniosek: każda z pomp musi mieć własne zasilanie przewodem o odpowiedniej średnicy.

Wyjścia pomp muszą być tak wpięte w układ, aby uniemożliwić przedostawanie się oleju z jednej do drugiej; rozwiązanie: wpięcie na wyjściu zaworów zwrotnych.

I to jeszcze nie jest koniec problemów, gdyż należy zapewnić odpowiednią średnicę przewodu doprowadzającego olej do rozdzielacza oraz sam rozdzielacz musi być o odpowiednim przepływie (w przeciwnym przypadku będzie buczenie, przegrzewanie się pomp i ich zużywanie).

Pompy podłącza się równolegle.

Jest to wykonalne, ale...

Opublikowano (edytowane)

w sumie napisałeś to samo co ja o pompach. 

nie prościej będzie założyć pompę większym wydatku? jaki masz przepływ rozdzielacza? 

A no i najważniejsze, chcesz założyć drugą pompę bo za wolno podnosi czy nie ma siły? bo jak nie ma siły to może układ nie do końca sprawny...

Edytowane przez zbozowy
Opublikowano (edytowane)

Za wolno podnosi rozdzielacz ma przepływ 80l, zasilanie może i bym wziął z osobnego zbiornika np butli powietrza. U mnie we wsi gościu ma wycinarke do fasoli z napędem hydraulicznym ma tak właśnie taką pompę tylko że na multiplikatorze także mógłbym podjechać i zobaczyć średnicę wężów ale co dalej z wpięciem w układ?

Edytowane przez mateusz44
Opublikowano

w sumie napisałeś to samo co ja o pompach. 

nie prościej będzie założyć pompę większym wydatku? jaki masz przepływ rozdzielacza? 

A no i najważniejsze, chcesz założyć drugą pompę bo za wolno podnosi czy nie ma siły? bo jak nie ma siły to może układ nie do końca sprawny...

Jeśli dla kogoś zasilanie jednym przewodem ze zbiornika z trójnikiem (z niewiadomo jakimi średnicami, bo nic o nich nie wspomina ani słowem) i dwoma osobnymi o odpowiedniej średnicy nie ma różnicy - to nie mam pytań.

Na pocieszenie dodam, że nie jesteś osamotniony. Są na forum "ludzie" a nawet moderatorzy, przepraszam byli (na szczęście) ,dla których brak w tym układzie rozdzielacza lub pompy hydraulicznej nic by nie znaczył. I nadal upieraliby się, że układ działałby prawidłowo. :D

Do kolegi@mateusz44:

Proponuję i zachęcam do podłączenia tylko jednej pompy, tej z multiplikatora. Odejdzie Ci dużo problemów technicznych. Dodatkowo dla zabezpieczenia układu, zapewnienia niezawodności i wydłużenia poprawnej pracy zalecam zastosowanie filtra hydraulicznego o odpowiedniej dokładności filtacji, zależnej od ciśnienia roboczego układu.

Opublikowano (edytowane)

Ok ok a co zrobić na czas korzystanie z pompy wom z tą standardową przy bloku zamknąć jej układ? Żeby tłoczyła przez siebie? Trochę bezsens bo jej nie rozlacze ma napęd z przełożenia rozrządu. Filtr na układzie jasna sprawa.

Edytowane przez mateusz44
Opublikowano (edytowane)

Więc znajdź notatki skoro nie pamiętasz, poczytaj, zrozum, powtórz i wróć na forum jak już będziesz wiedział co się nie zgadza w twojej wypowiedzi.

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Problem rozwiązany, ta pompa z wom będzie tylko na tura zrobię jej osobny zbiornik na olej i powrót z tura też będzie do tego zbiornika. A pompa która jest przy bloku będzie na hydraulike tuza tak jak było przed zamontowaniem tura.

Opublikowano

Problem rozwiązany, ta pompa z wom będzie tylko na tura zrobię jej osobny zbiornik na olej i powrót z tura też będzie do tego zbiornika. A pompa która jest przy bloku będzie na hydraulike tuza tak jak było przed zamontowaniem tura.

Nikt nie mówił wprost co masz robić a przynajmniej nie ja, co najwyżej proponowałem, zachęcałem i zwracałem uwagę na pewne ograniczenia. Na podstawie wypowiedzi mojej, czy czyjejkolwiek masz podjąć decyzję, a przede wszystkim myśleć - co zresztą sam robisz, bo zdrowe myślenie to podstawa sukcesu.

Al capone tak pompy laczy sie szeregowo naprawde polecam sie douczyc nie powiem ci jak to zrobuc bo nie robilismy tego na laboratoriach ale liczylismy to

Zazwyczaj nie odpowiadam na takie wypowiedzi, ale zrobię wyjątek.

Spróbuj połączyć szeregowo pompy o różnym wydatku i dokonaj obliczeń a zrozumiesz, gdzie popełniasz błąd. (Co stanie się z pompami o różnej wydajności połączonych szeregowo? Jak wpłynie to na układ i pracę poszczególnych pomp?)

Po drugie wypowiadamy się na temat TEGO KONKRETNEGO PROBLEMU a nie jakiś wyimaginowanych przypadków. Założycielowi tematu, koledze @mateusz44 chodziło o zwiększenie wydajności układu hydraulicznego. Jeśli masz jakieś pojęcie to znajdziesz tu drugi błąd w swoim myśleniu (podpowiem: Co daje  szeregowe połączenie pomp? Czy zwiększa się wydajność?) - jeśli znasz odpowiedź to już wiesz, gdzie popełniłeś drugi błąd!

Swoje wypociny (obliczenia) zamieść na forum i nie pouczaj innych skoro nie masz zielonego pojęcia, ani jakiegokolwiek innego.

Opublikowano

Myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie może dość kosztowne bo pompę kupię z multiplikatorem i dodatkowym wyjściem na wałek przekaźnika. Maszynom o małym zapotrzebowaniu typu opryskiwacz powinien ten wałek podołać, a osobna hydraulika powinna nieść za soba duże plusy - nie będę wpuszczal w obieg różnego oleju jak to bywa kiedy pożyczymy np przyczepe sąsiadowi który zmieniał olej 2 lata temu. Powinna zwiększyć się żywotność pompy jeszcze tylko filtr wstawić i tu właśnie takie pytanie gadałem z gośćiem który te pompy sprzedaje mówił że lepiej jest wpiac filtr na powrocie niż na wejściu twierdził że te wszystkie opiłki z pompy itp właśnie na powrocie będzie filtr wyłapywał. Co o tym myślicie? .U mnie np filtr jest przed wejściem do pompy

Opublikowano

Kolego ja mam pompe do tura w 360 na wom a dokladnie zestwa od jumza piekna robota pompa ma 50 litrow i dzieki przekładni nie trzeba utrzymywac wysokich obrotow, swoj zbiornik i filtr dodatkowo:)

Opublikowano

Jeśli dla kogoś zasilanie jednym przewodem ze zbiornika z trójnikiem (z niewiadomo jakimi średnicami, bo nic o nich nie wspomina ani słowem) i dwoma osobnymi o odpowiedniej średnicy nie ma różnicy - to nie mam pytań.

Na pocieszenie dodam, że nie jesteś osamotniony. Są na forum "ludzie" a nawet moderatorzy, przepraszam byli (na szczęście) ,dla których brak w tym układzie rozdzielacza lub pompy hydraulicznej nic by nie znaczył. I nadal upieraliby się, że układ działałby prawidło

Czy ja gdzieś pisałem coś o średnicach przewodów? Chyba logiczne, że średnice przewodów powinny się zwiększyć. Było to  tak oczywiste, że nawet tego nie pisałem.  Napisałem tylko, że jest możliwe zrobienie układu, w którym pompy mają wspólne zasilanie. Jak byś umiał czytać ze zrozumieniem to byś też wyczytał, że napisałem o tym, że te układy mają wyżej zbiornik. Napisałem o tym nie bez kozery. Dlaczego? pomyśl sobie sam.

I powiem Ci, że pompy łączy się szeregowo. Jest to powszechne. Widziałeś kiedyś układ common rail? pompa wysokiego i niskiego ciśnienia. Która ma większy wydatek, a która mniejszy to już chyba nie muszę tłumaczyć. W hydraulice siłowej też jest to powszechne.

Reasumując jest to do wykonania, ale prościej będzie złożyć układ z jedną pompą.

Opublikowano

Myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie może dość kosztowne bo pompę kupię z multiplikatorem i dodatkowym wyjściem na wałek przekaźnika. Maszynom o małym zapotrzebowaniu typu opryskiwacz powinien ten wałek podołać, a osobna hydraulika powinna nieść za soba duże plusy - nie będę wpuszczal w obieg różnego oleju jak to bywa kiedy pożyczymy np przyczepe sąsiadowi który zmieniał olej 2 lata temu. Powinna zwiększyć się żywotność pompy jeszcze tylko filtr wstawić i tu właśnie takie pytanie gadałem z gośćiem który te pompy sprzedaje mówił że lepiej jest wpiac filtr na powrocie niż na wejściu twierdził że te wszystkie opiłki z pompy itp właśnie na powrocie będzie filtr wyłapywał. Co o tym myślicie? .U mnie np filtr jest przed wejściem do pompy

Filtr ssawny (przed pompą) to minimum, który musi się znaleźć w układzie hydraulicznym. Jeśli jedak pragniesz udoskonalić swój układ i wydłużyć żywotność pompy i rozdzielacza to zamontowanie filtru powrotnego jest krokiem w dobrą stronę.

Jeśli sprzedawca twierdził, że filtr jest wstanie wyłapać 100% opiłków (zanieczyszczeń) to trudno będzie kupić taki filtr a jeśli już znajdziesz go to może okazać się, że jego cena jest połową ceny multiplikatora.

Jeśli nie powiedział Ci to taki filtr powrotny kupuje się o 40-50% większym przepływie niż ma dany układ. Dobrze, gdyby taki filtr posiadał zawór by-pass i wkład magnetyczny. Minimalna dokładność filtracji: 25 µm.

Czy ja gdzieś pisałem coś o średnicach przewodów? Chyba logiczne, że średnice przewodów powinny się zwiększyć. Było to  tak oczywiste, że nawet tego nie pisałem.  Napisałem tylko, że jest możliwe zrobienie układu, w którym pompy mają wspólne zasilanie. Jak byś umiał czytać ze zrozumieniem to byś też wyczytał, że napisałem o tym, że te układy mają wyżej zbiornik. Napisałem o tym nie bez kozery. Dlaczego? pomyśl sobie sam.

I powiem Ci, że pompy łączy się szeregowo. Jest to powszechne. Widziałeś kiedyś układ common rail? pompa wysokiego i niskiego ciśnienia. Która ma większy wydatek, a która mniejszy to już chyba nie muszę tłumaczyć. W hydraulice siłowej też jest to powszechne.

Reasumując jest to do wykonania, ale prościej będzie złożyć układ z jedną pompą.

W takim razie chciałbym nauczyć się coś od Ciebie, bo lubię słuchać osób mądrzejszych niż ja sam.

Nurtują mnie następujące pytania:

1. Czy jest możliwe, że połączenie szeregowe (które proponujesz tu zastosować) dwóch lub więcej pomp o różnej lub tej samej wydajności zwiększa wydajność? (powiedzmy o 0,5 l/min) - a o to chodziło koledze @mateusz44 o zwiększenie wydajności.- da się to w jakikolwiek sposób udowodnić?

2. Czy jest możliwe, że połączenie szeregowe dwóch pomp o różnej wydajności nie wpłynie negatywnie na którąkolwiek z nich? - da się obronić tą tezę?

3. Skąd pompa o większym wydatku weźmie „nadmiarowy” olej z pompy o mniejszym wydatku?! (kolejność pomp: pierwsza o mniejszym a druga o większym wydatku) A jeśli dokonamy zamiany miejscami (pierwsza o większym a druga o mniejszym wydatku) to w jaki sposób druga pompa (ta o mniejszym wydatku) będzie wstanie "pochłonąć" większą ilość oleju niż ta, którą założył dla niej producent bez negatywnego wpływu na tą pierwszą! - jest to możliwe?

Opublikowano (edytowane)

niestety nie mam mozliwosci, tur podnosi mi max 1.t tak jest ustawiony na wysokośc okolo 4m, przekładnie z pompa, filtrem i zbiornikiem mam na malej ramie podpinana na tylny tuz, w kazdej chwili mozna odpiac i tur moze byc zasilany wtedy z pompy w ciagniku. Moze uda mi sie wstawic jakies zdjecia

Kolego alacapone da sie połączyc szeregowo ja mam tak np w MF 3655, mniejsza pompa zebata podaje olej do duzej tloczkowej, do tego tłoczkowa ma rowniez własny zasys ale potrzebne sa do tego roznego rodzaju zawory przeciazeniowe.

Edytowane przez kamilk19912
Opublikowano

To nie jest połączenie szeregowe tylko szeregowo-równoległe, gdyż druga pompa posiada własne zasilanie.

Chyba odróżniasz połączenia? I widzisz między nimi jakąś różnicę?

Robi się coraz ciekawiej.

Opublikowano

akurat ona nie ma do konca "wlasnego" zasilania.Powiedz dlaczego w takim razie jak padl mi naped tej malej, to w ogole nie było cisnienia w układzie ta duza  nie zasysała oleju, wykluczam jej nie sprawnosc itp?

Opublikowano

Nie mam już siły tłumaczenia podstawowych rzeczy.

Masz przygotowanie z dziedziny hydrauliki siłowej?

Wiesz jak wygląda połączenie szeregowe pomp? Jakie są ich wady i zalety? Co zyskujemy przez takie połączenie? Jaka jest różnica między połączeniami (równoległe, szeregowe)? Kiedy stosujemy jedno, a kiedy drugie? Jakie są między nimi różnice? Co to są połączenia mieszane i jakie są ich ograniczenia i uwarunkowania, aby działały prawidłowo?

Zdaje sobie sprawę, że w Polsce wszyscy znają się na wszystkim!