Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mirekcich napisał(a):

Jedynie mogę powiedzieć że strip till jest dla"ekologi" gleby , żeby nie tworzyc warunków do szybkiego wypłukania  składników ,z korzuchem się zgodze,ale to mrożenie składników i problem siewu,wiec nie dla intensywnej uprawy gdzie liczy sie plon.Natarganie bryl i nie rozdrobnienie oraz dobre zageszczenie tego oczywiście przesuszy glebe , dlatego trzeba wiedzieć co maszyna ma zrobic z glebą i taka maszynę miec , niestety typowy bezorkowiec tego nie zrobi na ciezkiej glebie... 

Raczej bezorka jest dla zmniejszenia kosztów a nie dla ekologii. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Raczej bezorka jest dla zmniejszenia kosztów a nie dla ekologii. 

No nie wiem , nie wiem , jak bezorkowiec potrzebuje co najmniej takiej samej mocy jak pług , chyba że mówimy o np uprawie po rzepaku czy innych uprawach gdzie idzie faktycznie zrobić za pół ceny , albo i mniej niż  co przy orce 

Opublikowano

Jeżeli bezorka chroni przed np. erozją próchnicy z gleby to jest to ekologiczne, Ale jeśli  wówczas jest więcej chwastów  to trzeba pryskać lub dodatkowo niszczyć mechanicznie co jest na minus  w bilansie eko

Opublikowano

chwastow zawsze jest mnóstwo, przeciez jeszcze nie tak dawno oralem. jak zrobilem omijak w doglebowce w soi - to las!😂 erozja w suche sietrzne dnia jest duza. najwiecej ucieka frakcji pylowej, tej najwartosciowszej. w centralnej polsce na rowninie, wiatry szaleja. naprawde, wyglada to jak a USA na prerii. bezorka nie zwiekszy prochnicy, ale nie wywieje nam pylu, a naprawde robi sie u nas nieciekawie ☹️

Opublikowano
Godzinę temu, 85Tomekkk napisał(a):

Pytanie z innej troche strony,uprawia ktoś systemem 2 etapowym,czyli najpierw  spulchnić pasy i nawozic wgłębnie a potem siew w te pasy?

ja tak robię 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Z moich obserwacji: pogoda i źle zagospodarowana słoma i plewy na polu

Słoma u mnie zostaje od wielu lat i dobrze że chociaż jest dużo ptaków drapieżnych oraz lisów to trochę wyłapują.

Opublikowano
Godzinę temu, limousine napisał(a):

To napisz jakim sprzętem i jaki odstęp czasu między przejazdami robisz.

kuhn striger + fronttank i za kilka dni siew pola nie ruszane słoma leży na wierzchu jedynie domielona mulczerem wszystko z rtk ręcznie niewiele wyjdzie -trzeba się zmieścić w 10 cm, striger idzie na 30 cm głębokości 

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

uprawiam bezorkowo na niektorych kawalkach od 2017 r, a na niektorych od 2020. mysz jakos nie widze, ale o e sie pojawiaja, nawet na oranym. cieple zimy, wydluzajacy sie okres rozmnazania, pod dostatkiem jedzenia. kiedys tak zboz nie siano, wszedzie krowy, pastwiska, jakas grawa nasienna. teraz jak nie spojrzysz to zborze, rzepak albo qq. dla gryzoni idealne warunki, wysokoenergetyczna karma, pozwala rozmnazac sie do listopada. z 1 myszy od wiosny do jesieni, jesli zadna by nie zginela jesienia bedzie ok. 5 tys. zawsze bylem przeciwnikiem lisow, bo niszcza ekosystem, ale koty robia to jeszcze intensywniej. jednak lis to super lowca , myszy sa jego przysmakiem. jesli dolozymy brak ptactwa, ktore stoja w lancuchu pokarmowym wyzej, mamy gotowy scenariusz : myszy chca zawladnac swiatem 😎

Jestem myśliwym, kiedyś strzelałem lisy , zawalałem nory na polach, dzisiaj żadnej nory nie psuję , objeżdżam je szerokim łukiem i z radością patrzę na lisa który biegnie w ścieżce technologicznej przed moim opryskiwaczem

Na jesieni tego roku moi pracownicy posadzili ok. setki jesionów na nieużytkach w pobliżu moich pól  jako drzewa spoczynkowe dla myszołowów 

• Like 1
Opublikowano

a ja powbijałem kiedyś na polach tyczki T dla ptaków a na pytanie po co odpowiadałem że wszedłem w taki program i mam za to płacone  -jaki ruch na wiosce że nie wspomnę o telefonach do ąrimr

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
39 minut temu, v11 napisał(a):

a ja powbijałem kiedyś na polach tyczki T dla ptaków a na pytanie po co odpowiadałem że wszedłem w taki program i mam za to płacone  -jaki ruch na wiosce że nie wspomnę o telefonach do ąrimr

Co to za program , bo u gościa też widzę powstawiane czujki dla ptaków , srednio 2-3 sztuki na ha . Kiedyś swego czasu @yacenty też miał takie czujki , ale czy miał jakiś program czy tak sobie powstawiał to czort wie 

Opublikowano
39 minut temu, v11 napisał(a):

jakby u nas ktoś nie uprawił od razu dzierżawy to od razu kolejka u właściciela ze tamten już nie będzie uprawiał -a był i przypadek ze wjechali i zaczęli uprawiać 

a jak bez orki to tu jest wszystko opisane https://rolnikwnet.pl/pl-blog/co-to-jest-strip-till-zalety-i-wady-agodnej-uprawy-roli

Mam siewnik jak na filmie tylko z wałem oponowym i zbiornikiem z kwasówki

Opublikowano

lis to teraz bedzie zwierze pod ochrona. musze te tyczki T powbijac, ale zawsze czasu nie mam. jeszcze kiedys miedzy polami mialem 40 ar nieuzytku agencyjnego. procrdura kupna trwala 2 albo 3 lata. nie wilno bylo dotknac. to bylo zaorane i zostawione. tyle nor nie eidzialem w zyciu. na szerokosci 15 m bylo ich - moze 20, a co krok to taki rozsniec otworów, przez 400 m. to po lewej i prawej zamiast 7 t uleciało wtedy z 80 ar moze 5, albo i mniej 🤕😡 przejechalem talerzowka i po problemie 😎

Opublikowano

maszyna to maszyna a jeżeli ktoś sprzedaje na wschód większość produkcji to nie może im pluć .Większość dostawców środków produkcji rolnej miało związek pośrednio lub bezpośrednio  z importem z ukrainy i co też są banderowcami ? 

45 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie wspieramy frajera od mzuri, to banderowiec. 

A putina wspierasz bo nawozy kupujesz 

Godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Mzuri ma zbyt nisko ramę i lubi się zapychać

A widziałem reklamę -jakiś gryzli i zapychał się co kilka metrów i to puścili w reklamie

A z histori mengele i krone wywodzi się z rodziny mengele Auschwitz Bayer -producent cyklon B porsche kolega Adolfa i można szukać niepowiązanej firmy z bandytyzmem 

• Like 1
  • Thanks 1