Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Saletra nie bedzie za agresywna w podsiewaczu? U mnie jeszcze dawali mocznik w podsiewacz. W tamtym roku po siewie byla susza to na gorkach chyba zaczelo troche podpalac bo widac, ze byla taka biedna ale jak w koncu popadalo to wystrzelila. W tym roku od razu po siewie popadalo kilka razy i nie bylo zadnego problemu. Dawalem 200kg saletrzaku

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Saletrzak od saletry wiele nie sie różni, jedynie granulka jest twardsza, ale forma azotu ta sama. mocznik potrafi uszkodzic siewki. jesli saletrzak nie uszkodził, to saletra tez tego nie zrobi. A polifoska poszłaby rzutowo.

Opublikowano (edytowane)

Wiem ale wlasnie przez to, ze jest twardsza dluzej sie rozklada i moze mniej przypali? Ciezko powiedziec. Tak jak mowie osobiscie 2 razy dawalem saletrzak i kukurydza byla jak dzwon. No nic testuj 😁

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Npk dalem troche ponad 300kg/ha

Saletrzaku 200kg/ha

I mocznika 170kg /ha

Bylo ostroznie z nawozami bo ceny wiadomo jakie byly a plon mimo to zaskoczyl i dzieki temu cos z tego jeszcze zostalo😁 a no i zasiana byla na stanowisku po rzepaku. No i wiadomo jeszcze tam jakies odzywki szly. Pamietam, ze dosypalem jeszcze po wiaderku mocznika na ha do odzywki i chyba tyle z nawozenia

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Stoję przed wyborem agregatu do uprawy bezorkowej, w większości moje uprawy to kukurydzą i rzepak więc nie powinno być ok, zastanawiam się jaki typ zębów wybrać terrano czy delta flex, druga sprawa to jaki wał, mam dużo rodzajów gleb od ciężkich niedrenowanych glin do do turbo piachów, zastanawiam się który wał był by najmniej problemowy i dobrze robił, zastanawiałem się nad daszkowym, teownikiwym, ceownikowym bądź coś typu gumowy lub craker.

Opublikowano (edytowane)

Ząb to jaki tam chcesz ja tam roznicy nie widze. Moze typu horsch lzej idzie sle nie wiem. Ja super ciezkich nie mam. Mam kilka ha troche ciezejszych to daszkowy od biedy daje rade ale gdybym mial wiecej takiej gleby to bym bral daszkowy na tandemie. A i musisz wiedziec ze jak jest susza to daszkowy na piachu lubi sie zapasc jak jest normalna wilgoc idzie elegancko

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Ogólnie to właśnie myślałem nad tandemem ale pomysł jest taki że chce kupić agregat składany 4.2 m coś w stylu landstala, po złożeniu mogę sobię latać 3m na gleboko a po rozłożeniu miał bym szeroki do płytkiej uprawy czy mulczowania i taki wał tandem za mocno podniesie wage zestawu

Opublikowano
cichyh32 napisał:

Ogólnie to właśnie myślałem nad tandemem ale pomysł jest taki że chce kupić agregat składany 4.2 m coś w stylu landstala, po złożeniu mogę sobię latać 3m na gleboko a po rozłożeniu miał bym szeroki do płytkiej uprawy czy mulczowania i taki wał tandem za mocno podniesie wage zestawu

tym case co w galeri ? chyba trochę odpłynąłeś....

Opublikowano
slawek74 napisał:

cichyh32 napisał:

tym case co w galeri ? chyba trochę odpłynąłeś....

Mam jeszcze case puma 185

Opublikowano (edytowane)

Jakie zgrzebla? Te druty na koncu za walem? Jak w standardzie to bierz jak nie to chyba nie warto doplacac. Podobno lubi troche sciagac i robic kupki ze slomy. Chyba ze bedziesz odkrecac i orzykrecac w zaleznosci kd uprawy ale pewnie sie skoncczy, ze bedzie lezec w garazu :D

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 godziny temu, cichyh32 napisał:

Mam jeszcze case puma 185

Miałem po żniwach na testach steyer impuls 180 , to nic innego jak case puma 180 , i przy agregacie bezorkowym  3 metry na 28 cm to mu mocy trochę brakowało , a znajomy ma też 180 km , tylko podniesiona moc na 205 km , to mówi że na styki  przy 3 metrach 

Opublikowano
20 godzin temu, kamil800 napisał:

Ząb to jaki tam chcesz ja tam roznicy nie widze. Moze typu horsch lzej idzie sle nie wiem. Ja super ciezkich nie mam. Mam kilka ha troche ciezejszych to daszkowy od biedy daje rade ale gdybym mial wiecej takiej gleby to bym bral daszkowy na tandemie. A i musisz wiedziec ze jak jest susza to daszkowy na piachu lubi sie zapasc jak jest normalna wilgoc idzie elegancko

A co Ci da daszkowy tandemie? Pytam z ciekawości, bo sam o tym myślałem, ale z tego, co mi powiedzieli, to daszkowy pojedynczy a daszkowy tandem ma ten sam rozstaw między pierścieniami, więc szczerze mówiąc, nie ma to wtedy żadnej różnicy między dwiema wersjami, jeśli chodzi o jakieś rozbijanie czy zagęszczanie.

1 godzinę temu, cichyh32 napisał:

Właśnie trochę mnie to dziwi bo jeden mowi że 150 km na styk a drugi mówi że 200 km mało, pewnie dużo zależy od gleby ale i tak rozrzutność duża.

My mamy 219 KM i bywa, że brakuje mocy przy tych 3m. Schodzę wtedy do 7 km/h przy cięższych glebach i ciut gorszych warunkach.