Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, deSilva napisał:

Argument jest taki że w mojej okolicy zaczęli tak paprać wielkie bambry jak gdzie indziej jeszcze o tym nie słyszeli, jak prędko zaczęli, tak prędko wrócili do pługa, a co niektórzy teraz odkryli żeby paprać w ściernisko na wierzchu, okraszone obornikiem z uprawą na kilka cm i głoszą wielką teorię nowoczesności. Owszem są do tego maszyny typu strip til, ale to nie ma nic wspólnego z papraniem gruberem czy talerzówką, skończą się glifosaty to zobaczymy jak sobie poradzą "nowocześni' z np, perzem po talerzówkach.

Zwalcza w rzepaku czy kukurydzy. Daleko za murzynami jesteś mówiłem. 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Tomek90 napisał:

Miesiąc przed uprawa płytko brona talerzowa, 3 tyg przed glifosat 2l, uprawa na zdjęciu aby wirnik zrywał ślady po ciągniku czyli niezbyt głęboko. 

IMG_20200926_103333.jpg

Ładny zestaw, tylko po co ten glifosat i do tego 2 litry? 
Poniżej bez glifosatu

C2964019-A50C-4FF3-8BB2-15D82351EA33.png

089966C9-53BB-434B-A6AD-2C2BC4E18879.jpeg

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

Zwalcza w rzepaku czy kukurydzy. Daleko za murzynami jesteś mówiłem. 

Ty jesteś przed tym co u nas dawno minęło.   xD

Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Argument jest taki że w mojej okolicy zaczęli tak paprać wielkie bambry jak gdzie indziej jeszcze o tym nie słyszeli, jak prędko zaczęli, tak prędko wrócili do pługa, a co niektórzy teraz odkryli żeby paprać w ściernisko na wierzchu, okraszone obornikiem z uprawą na kilka cm i głoszą wielką teorię nowoczesności. Owszem są do tego maszyny typu strip til, ale to nie ma nic wspólnego z papraniem gruberem czy talerzówką, skończą się glifosaty to zobaczymy jak sobie poradzą "nowocześni' z np, perzem po talerzówkach.

Ja aż taki duży nie jestem, ale uprawę bezorkową wprowadzam, bo na moich piachach szczególnie w kukurydzy potrafiło wywiać kilka centymetrów ziemi, i po prostu nie mogłem na to patrzeć, do tego na polach o nieregularnych kształtach orka bardzo niewygodna była, wiec lepiej było przejechać agregatem talerzowym, i nawet wymieszać nim obornik. Po kukurydzy na kiszonkę, po ściętych poplonach pole jest dosyć czyste i odwracanie takiej ziemi zwyczajnie nie ma według mnie sensu. Zaś jak wyrośnie dużo samosiewów po zbożu i mam siać inne, to wolę to przeorać, tak samo jak po trawię czy pod trawę. Wszystko zależy od warunków i uprawy jaką planuje. 

Opublikowano

Uprawiam tylko kukurydzę, zboże i trawę. Ciężko coś zakombinować z innym płodozmianem, bo to wszystko pod krowy ustawione jest. Obornika jest jednak sporo to można trochę zniwelować skutki monokultury i najwyżej jakiś poplon zasiać dodatkowo. 

Opublikowano

Zawsze siałem pszenice po rzepaku bez obrania, talerzowka, spulchniacz, talerzowka, siew. Rzepak siałem w systemie orkowym. Zastanawiam się nad zasianiem rzepaku po pszenicy bez pługa: talerzowka, spulchniacz, talerzowka i siew samym siewnikiem talerzowym amazone d8. Czy taka duża ilość słomy nie będzie problemem? Spulchniacz na 20 cm spokojnie robi, nie wiem czy jest najodpowiedniejszy, ma proste redlice, a na dole czuby proste, skierowane do dołu pod kątem 30 stop., 7 cm szerokie. Nie jestem jakimś wielkoobszarowcem, brak możliwości testowania upraw i sprzętu. Czy taka uprawa nie jest zbyt wielkim ryzykiem?

Opublikowano
Dnia 19.02.2022 o 23:55, Siedzacybyk napisał:

Zawsze siałem pszenice po rzepaku bez obrania, talerzowka, spulchniacz, talerzowka, siew. Rzepak siałem w systemie orkowym. Zastanawiam się nad zasianiem rzepaku po pszenicy bez pługa: talerzowka, spulchniacz, talerzowka i siew samym siewnikiem talerzowym amazone d8. Czy taka duża ilość słomy nie będzie problemem? Spulchniacz na 20 cm spokojnie robi, nie wiem czy jest najodpowiedniejszy, ma proste redlice, a na dole czuby proste, skierowane do dołu pod kątem 30 stop., 7 cm szerokie. Nie jestem jakimś wielkoobszarowcem, brak możliwości testowania upraw i sprzętu. Czy taka uprawa nie jest zbyt wielkim ryzykiem?

Ja sieje w taki bałagan już 4 lata. Tylko że na bronie aktywnej. Moim zdaniem talerzowka, pozniej scierniskowiec, i przed sianiem może agregat uprawowy, pod warunkiem że go nie zapchasz. Sianie samym siewnikiem w głęboko uprawiona ziemię ze słoma bez wcześniejszego dogniecenia może wyjść różnie. Jeśli będzie wilgotno, mokro.. to wzejdzie i tak, zostaną tylko nierówności na polu. Jeśli sucho to nasiona poleca głęboko i będzie lipa. 

Screenshot_2022-02-22-13-59-37-17.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Będę zaczynał przygodę z bezorką. Na pierwszy ogień idzie jęczmienisko.

Będzie w pinezkę słomy i będzie siany poplon.

Mam przed sobą dwie opcje:

1. Uprawa na głeboko - powiedzmy 25cm, mam nadzieje ze to przykryje ładnie słomę i pozwoli ładnie, równo posiać poplon (groch). Następnie siew poplonów, przygłaskanie ich i czekanie aż wyjdzie dużo samosiewów jęczmienia i wtedy wjazd z herbicydem na jednoślicienne: raz, lub jak zajdzie potrzeba dwa razy. Późną jesienią kasacja poplonów i wiosną siew kukurydzy.

2. Uprawa w miarę na płytko z podcinaczami. Tutaj nie mam kompletnie pojęcia na ile trzeba by było robić i na ile da sie robić z podcinaczami na tyle płytko, aby było równo na polu. Poczekać 3 tygodni aż jęczmień wzejdzie. Następnie wjazd na głęboko i zaraz po tym siew grochu. Późną jesienią kasacja poplonów i wiosną siew kukurydzy.

Którą opcję byście wybrali? A może jeszcze jakiś inny wariant polecacie?

Opublikowano

Ja bym zostawił poplon do wiosny i nie przejmował się aż tak jęczmieniem. Druga opcja wydaje się lepsza. -Po zbiorze uprawa płytko 5cm - 3 tyg później uprawa na 10-12 cm i siew poplonu -wiosna kasacja poplonu -przed siewem kuku uprawa na głęboko, bo ona lubi napowietrzoną glebę

• Root Admin
Opublikowano

Jęczmień jak zostawisz bez totalnego zniszczenia to jest łąka - woda wypita do cna...

druga sprawa: trzybelkowiec pójdzie tylko na 5cm? czy mówimy tu jednak o uprawie talerzówka? Ale za to uprawa talerzówka na dużej słomie zostawi takie coś, w to się posiać nie da.

20210720_195612.jpg

Opublikowano

Jak 2 razy wjedziesz to myślę że skasujesz dużo jęczmienia. Słoma zabezpieczy glebę przed parowaniem. Ja zawsze słomę zbieram to jest trochę inaczej. Widziałem na fb, na grupie nie zaorani jak siali soję w mulcz po życie i wchody fajnie wyglądały.

• Root Admin
Opublikowano

jak zbierasz słomę to jest turbo inaczej. W jęczmieniu mam słomę około 1m długości, łan gęsty. Za kombajnem będzie dywan... Nic trzeba będzie probować

Opublikowano
53 minuty temu, rudinho11 napisał:

Ja bym zostawił poplon do wiosny i nie przejmował się aż tak jęczmieniem.

Samosiewy ozime w uprawie bezorkowej kukurydzy to problem wiosną. Można jeździć agregatem a i tak coś zostanie. Potem trzeba glifosatem to kasować albo liczyć, że któryś z herbicydów od kukurydzy z tym sobie poradzi. Zaś to nie zawsze wychodzi. 

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

Jęczmień jak zostawisz bez totalnego zniszczenia to jest łąka - woda wypita do cna...

druga sprawa: trzybelkowiec pójdzie tylko na 5cm? czy mówimy tu jednak o uprawie talerzówka? Ale za to uprawa talerzówka na dużej słomie zostawi takie coś, w to się posiać nie da.

20210720_195612.jpg

Poplon? Poplon wzejdzie bez problemu. Ja siałem rozsiewaczem i tylko talerzówka i poplony piękne.

6 godzin temu, yacenty napisał:

Będę zaczynał przygodę z bezorką. Na pierwszy ogień idzie jęczmienisko.

Będzie w pinezkę słomy i będzie siany poplon.

Mam przed sobą dwie opcje:

1. Uprawa na głeboko - powiedzmy 25cm, mam nadzieje ze to przykryje ładnie słomę i pozwoli ładnie, równo posiać poplon (groch). Następnie siew poplonów, przygłaskanie ich i czekanie aż wyjdzie dużo samosiewów jęczmienia i wtedy wjazd z herbicydem na jednoślicienne: raz, lub jak zajdzie potrzeba dwa razy. Późną jesienią kasacja poplonów i wiosną siew kukurydzy.

2. Uprawa w miarę na płytko z podcinaczami. Tutaj nie mam kompletnie pojęcia na ile trzeba by było robić i na ile da sie robić z podcinaczami na tyle płytko, aby było równo na polu. Poczekać 3 tygodni aż jęczmień wzejdzie. Następnie wjazd na głęboko i zaraz po tym siew grochu. Późną jesienią kasacja poplonów i wiosną siew kukurydzy.

Którą opcję byście wybrali? A może jeszcze jakiś inny wariant polecacie?

Paliwa masz za dużo? Tylko płytka uprawa i prędkość to ziemia ładnie przykryje. Poplon to nie główna uprawa że trzeba nie wiadomo ci robic. 

Robisz jesienią talerzówka znow i wiosna uprawa na głęboko i żeby napowietrzyć ziemie. Sąsiad tak robił w tym roku pod buraki. Ma przepiękne.

Opublikowano

Na pewno nie 1 opcja, jak już to 2. 

Ale najpierw talerzówka płytko, do 10 cm,   potem gruber  na głęboko. Pytanie czy talerzówka poradzi sobie z słomą. 

Trzeba zniszczyć samosiewy jęczmienia, i najlepiej mechanicznie, bo po gruberze  jako drugi raz bardzo dużo ich wyjdzie. Wtedy glifosat zastosować. Po

Poplon nie dopóścić żeby przerósł i był twardy, bo też  bardzo nie dobrze. 

Ja  jak skosze rzepak to talerzówką po 14 dniach pokazuje się na polu i początek września gruber na głeboko  koniec września siew pszenicy. 

Dlatego że po 14 dniach ładnie powschodzi poplon rzepaku i na początku września drugi poplon ma z  15 cm wiec gruber  super robotę robi. 

Opublikowano

Dlatego bym próbował talerzówkę i grubera i  po tych próbach wybral co lepiej wychodzi. Podejrzewam ze talerzówka nie da rady. Bardziej gruber i bez podcinaczy. 

Twój sąsiad siał mi kiedyś rzepak Stip Tiilem . mówił  poleć gruberem . Ja pojechałem talerzówką, która za wiele nie zrobiła,  po tem gruber na  głęboko i  jego maszyna ledwo dała rady posiać, musiał dołożyć  odgarniacze słomy  przed  sekcjami. Pracownik mówił że pierwszy raz je zakładał. 

• Root Admin
Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Poplon? Poplon wzejdzie bez problemu. Ja siałem rozsiewaczem i tylko talerzówka i poplony piękne.

Paliwa masz za dużo? Tylko płytka uprawa i prędkość to ziemia ładnie przykryje. Poplon to nie główna uprawa że trzeba nie wiadomo ci robic. 

Robisz jesienią talerzówka znow i wiosna uprawa na głęboko i żeby napowietrzyć ziemie. Sąsiad tak robił w tym roku pod buraki. Ma przepiękne.

Poplon siałeś talerzówka po jęczmieniu ozimym i słomie zostawionej w polu? Pokaz proszę fotkę ze wschodów, bo mi się wierzyć nie chce..

Poniżej foto z zeszłego roku.

2x talerzówka na skos (najpierw w lewo, później w prawo)
siew zestawem upr-siewnym aktywnym talerzowym.

foto z siewu i foto 2 tygodnie po siewie.

20210806_182700.jpg

20210804_132620.jpg

20210804_132727.jpg

20210721_205008 (2).jpg

20210721_204930 (1).jpg

20210721_164528.jpg