Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zebrać raps w połowie lipca, zatalerzować po 2 tygodniach jak powschodzą pierwsze samosiewy to  to co jeszcze później powschodzi to do orki w październiku i tak jest dżungla, robactwa bedzie tyle samo. Z resztą jak jest rok na insekty czy myszy to wszedzie tego pełno niezależnie od rodzaju uprawy. Narobić sobie przejazdów pomijając zużycie paliwa i maszyn to dodatkowa erozja, u mnie na tych pałygach puste pole w okresie burz to zabójstwo pola, woda zabierze wszystko co ruszone. Jednak żeby nie było że ja tak notorycznie zostawiam po sieczeniu i dopiero orze, po prostu zdarzyło się tak raz czy dwa z braku czasu, i całą uprawe z siewem ogarnąłem w 2 przejazdy.

Opublikowano
7 godzin temu, rocco0987 napisał:

U mnie bezorka tylko pod rzepak i po rzepaku pod pszenice...niestety rozdrobnienie działek nie pozwala na za wiele, bezorka to jednak więcej przejazdów a u nas brakuje na to czasu. Np w niektórych latach po rzepaku nic nie robiłem tylko orka takiego odrostu w kolano później uprawowo siewny i w 2 przejazdy pole zamknięte, teraz jak widziałem dużych gospodarzy co robią bezorke to po rzepaku 2x talerzówka, kultywator i uprawowo siewny, uproszczenie to żadne a i tak od granic w pszenicy mase perzu... gdzie w orce tego problemu tak nie ma. Jescze te 30 cm perzu od granic na działce 20 ha to śmiech ale u nas  działki tak średnio 1,5 ha. W rzepaku chętnie przeszedł bym na strip till tylko chyba musze skonstruować jakąś własną prostą maszyne bo ceny i rozwiązania fabryczne są dla mnie nieakceptowalne.

Wsadź plug w take rzepaczysko w okresie suszy 

Napewno załatwisz w 2 przejazdach. 

7 godzin temu, v11 napisał:

Robię bezorkowo ST i pług dłutowy jeszcze przed dopłatami raczej z sukcesem choć błędy oczywiście się zdarzają .Ale największym błędem orki jest wieczne coraz głębsze wpuszczane pługa i wywlekanie tzw. martwicy a później naprawa tego przez kilka lat .Wszystko ma swój czas i powód i nic nie jest rewelacją 

Do czego tobie plug dłutowy? 

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

Do czego tobie plug dłutowy? 

Bo jak pisałem do każdej gleby należy dopasować sposób uprawy aby coś z tego było -nie tylko koszty 

• Like 1
Opublikowano

no pewnie że załatwie, raz to w susze poplon za kolana tak orałem,,, a i myślisz że w susze, rzepak taki który był zatalerzowany i urósł po kostki nie wypije wszystkiej wody jaka jest? Taki sam beton. Były takie lata i normalnie uprawowo siewny aktywny z wałem pakera w to i zasiane. Poza tym robiłem w susze bezorkowcem i pługiem, skały wychodzą w obu systemach jednak po orce jest też sporo sypkiej ziemi, troche wirówka rozbije i ziarno jest przykryte, Po bezorkowcu pole jest równiejsze ale jest masa większych i mniejszych brylsk a sypkiej ziemi już tak nie ma i siewnik nie ma czym zakryć nasion.Przynajmniej na moich ciężkich glebach. Dlatego jak robię bezorkowo to nie trzymam sie zbytnio terminów tylko wjeżdżam jak gleba jest lekko wilgotna i sypka, za mokro robi kluchy, za sucho brył takie twarde jak kamień. Wiadomo jak ktoś ma większe siły przerobowe i mniejsze rozdrobnienie to jest w stanie sensowniej to zrobić, sam bezorki dopiero co się uczę i po trzech latach widzę że wymaga dużo więcej wysiłku -podkreślam w MOIM przypadku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W tym roku zrobilem na wiosne na gleboko przed siewem to groch duzo lepiej rosl niz przez miedze po orce zimowej i na wiosne plytko agregat mimo, ze zasiany kilka dni wczesniej to moj go bardzo szybko wyprzedzil i do samego konca lepiej wygladal. Ale moje gleby mimo, ze lekkie w uprawie to bardzo dobrze trzymaja wode i mi pole nie wysycha na pustynie po tygodniu.

Teraz tez zostawiam na zime po talerzowce i bede na wiosne robil pod groch i kukurydze i czesc na probe pod fasole

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Na wiosnę tylko płytka uprawa, chyba ze jakieś mokre zimne ziemię. 

mokre napierdoli kulek i już nie musi zbierać w żniwa 

Opublikowano

Na piachu kulek nie będzie, wszystko zależy od gleby. 

Na wiosnę miałem nowa dzierżawę, połowa zaorana, połowa po talerzowana, wjechałem wiosna pługiem dłutowym to na glinie 70% wschody albo mniej, a obok prawie pełne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Na wiosnę tylko płytka uprawa, chyba ze jakieś mokre zimne ziemię. 

Tak mówią, ale pod kukurydzę nie widzę różnicy na glebach lekkich. 

Opublikowano

Pod kukurydzę będę woził obornik na zimę aby opróżnić przed końcem sezonu plac i wszystkie obory. Na wiosnę powtórka. Tak od lat. Czy to była orka czy bezorka. Praktycznie kukurydza jednakowa. Czasem wydaje się nawet, że tam gdzie obornik i uprawa na głęboko wiosną miała lepszy start 

Opublikowano

nie bardzo wiem o co walka - nawożenie na oko dobór odmian na widzimisię a debata nad ogrzaniem ziemi -to niuans nie warty uwagi bo dwa dni słońca i po całej strategii

Opublikowano

najlepiej 2 dni slonca, potem talerzowka, albo trzybelkowiec, jak ladnie swieci slonce to nawet reka sie wyczuje. najbardziej jest widoczne na zlewnych ziemiach. moj znajomy lod burak tak zawsze robi, ale on agregatem graczkowym z walkami, typu compactor. ogrzewa i sieje.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zimne gleby 2 dni słońca nie zrobią żadnej różnicy jeśli jej nje ruszysz głębiej. 

ogrzać masz na głębokość siewu -głębsze grzebanie to przerwanie podsiąkania --choć gleby bywają różne 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zimne gleby 2 dni słońca nie zrobią żadnej różnicy jeśli jej nje ruszysz głębiej. 

Święte słowa. U mnie wszystko jest opóźnione. Kawałek piachu wyprzedza resztę pola o tydzień.  Ale czy głębiej kopać to nie wiem 

Edytowane przez kampl
Opublikowano

dziwne i trudne to wszystko jest. u nas 3-4 klasy,lekkie gleby z podlozem gliniastym. ojciec mowi,ze po wiosennej orce qq mial najladniejsza! soje robie w marcu trzybelkowcem, qq tak samo. z jesiennego spulchniania to chyba tylko orka, bo po trzybelkowcu wiosna jest dosc twardo. nie jestem jakims doświadczonym rolnikiem, trudno mi to ocenic.

Opublikowano

agregat tylu delta flex czyli kongsklide. one sa bardziej wyprofilowane, na mniejszej glebokosci fajniej mieszaja. do 25 cm pole jest naprawde uprawione. na 2.5 m w trzybelkowcu mam 8 lap, tu 2.7 -7 lap. tak naprawde to wszystko jest to samo, zalezne od typu graczek. kongsklide, horsch, kockerling i pewnie jeszcze jakies. fajny jest wal daszkowy, taki zakladam do swojego,bo rurowy jest do d....y. patrz na zeby, one tu odgrywają roznice, reszta jest taka sama. jesli rama solidna ,to co sie martwić. moze 2 belkowy lepiej podnosic?!