Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ten agregat ST (zielony) chyba był tu na AF. Ale po tych zmianach weź cokolwiek znajdź... :S

Może ktoś kojarzy którego użytkownika to jest gospodarstwo? Albo sam właściciel przegląda ten temat. Bo było by kilka pytań odnośnie aplikowanego nawozu, oraz czy rządki po których koło ciągnika siejącego przejechało, czy te rządki się odróżniały od reszty.

Opublikowano
jeżeli chcecie już dawać jakiś nawóz pod korzeń to tylko fosfor. Azot dawać tak jest bez sensu bo roślina będzie miała płytko papu i nie będzie szukać korzeniem tego fosforu.
Opublikowano (edytowane)

testowalem sprezyny i byly do niczego dlatego wsadze srube m10 5.8 , wytrzymuje 24 kN na scinanie wiec jakies 2 tony. dam blisko osi mocowania i powinno grac. 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Koledzy mam pytanie odnośnie siewu mieszanki traw z koniczyną na użytku ornym bez orania .Tydzień wstecz pole było potalerzowane .Teraz mam zamiar wysypać npk i jeszcze raz pole potalerzować głęboko ,jak się da najlepiej na 12-15cm .Przedplonem było pszenżyto jare .Słoma zebrana i pole jest bardzo czyste bez chwastów wygląda po pierwszym talerzowaniu ,jak zaorane .Agregat to brona ciężka talerzowa z wałem packera  z zestawu SN 300 .Spora część tej działki to mocne góry i glina .Mam cykora ,ze jak zaoram  i zasieję to górki mogą mi spłynąć z trawą .A tak zawsze jest trochę resztek pożniwnych na powierzchni .

Opublikowano

Chcę spróbować uprawy bezorkowej na kolejnych działkach. Jak uprawić po pszenicy jarej pod pszenicę ozimą?

Po kombajnie poszła talerzówka, teraz puścić gruber i siać? Czy samosiewy jarki w ozimej będą problemem?

Opublikowano

Teoretycznie po talerzówce samosiewy powschodziły i teraz zniszczysz je gruberem.  Teoretycznie też jeśli cześć przetrwa to zima się z nimi rozprawi. W praktyce może być inaczej. Osobiście nie obawiam się samosiewów owsa w życie (przenicy nie uprawiam) ale ja przeznaczam wszystko na paszę. 

Opublikowano

Ja wszystko sprzedaję. W tym roku akurat wyszło że po jarej muszę zasiac ozima. Generalnie to qq, pszenica jara, rzepak, pszenica ozima. Przy takim zmianowaniu chyba nie powinienem mieć problemów z samosiewami w uprawie bezorkowej.

Opublikowano

Ja w wolnym czasie będę robić bronę mulczową, tani sposób na samosiewy i chwasty ogólnie to płytko ruszyć ściernię i rośnie dla pewności drugi przejazd a potem głębiej spulchnić i siać. 

Opublikowano

Ja od kilku lat trenuje nie oranie w tym roku było już 100% powierzchni. 

Więc zakończyłem żniwa o około 2 tyg wcześniej tj 2 sierpnia

Do tej pory mam 2 razy talerzówkę. Wychodzą kolejne samosiewy. Można by je olać bo ale samosiewy wyciągają wodę a jej mamy mało więc związku z tym że pod pszenicę będę rył głęboko dopiero po 20 września być może pójdzie jeszcze zwykła brona.

A co do tej  ozimej po jarej. To się nie ma co martwić. Jak możesz to z 2 tygodnie przed gruberem rusz to czymś płytko by nie było aż tak dużo samosiewów.  Jak jakieś plagi nie ma to gruber. Jak coś zostanie to i tak zima zrobi swoje....

Opublikowano

KrzysiekFM zamiast 2 razy talerzówka myślę że lepiej byłoby drugi przejazd broną mulczującą.

Opublikowano

Ja w tym roku pierwszy raz pszenice bezorkowo po przedplonie zbożowym. Słoma pocięta, kreda, smaragd płytko po skosie, teraz npk, pinochio po przeciwskosie, siew na wirniku 1000 obr. Gleba od czerwonej gliny po piach na wydmach. 

Wcześniej miałem owies bezorkowo po pszenżycie ozimym, smaragd, koniec października pinochio na głęboko. Wiosna smaragd i siew na wirniku. Plon pod 5t gdzie w okolicy mogli pomarzyć. 

Po rzepaku czy strączkach nie ma co pisać bo tam mietłą się uprawia. 

Opublikowano

W temacie "czy talerzówką da się zastąpić orkę" dyskutuję na temat zakupu grubera.

Ale już jakiś czas temu zastanawiałem się również nad pługiem dłutowym. Ale niestety ciągnik mnie ogranicza (95KM).

Dzisiaj widziałem jak robił koleś Bednarem, super sprawa. Niestety mi zostaje tylko jakiś gruber.

Powiedzcie czy szukać czegoś 3-4 belki czy może być również 2 belkowy.

Zastanawiam się nad tym

https://www.olx.pl/oferta/agregat-scierniskowy-gruber-agregat-do-uprawy-bezorkowej-lemken-CID757-IDvdmIr.html#720aee70c3