Skocz do zawartości

Problem z hydrauliką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W którym miejscu powinien być ten dławik na zasilaniu orbitrola. I jak wygląda? Taki sam jak przy rozdzielaczach do opuszczania hedera- podkładka z dziurką?

Powinien być przy rozdzielaczu czy przy orbitrolu? Odkręcałem rurkę od rodzielacza do orbitrola i żadnego dławika tam nie było - tylko rurka bezpośrednio do orbitrola. Faktycznie może to być powodem, podajcie mi proszę gdzie mam wstawić ten dławik i jak ma wyglądać.

Tak się zastanawiam, rurki do orbitrola są zakończone stożkowo i tam nie ma gdzie wstawić tego dławika. Dobrze rozumuję?

Dzięki

Kolego napewno dobrze przykręciłeś ten regulator przepływu? tabliczką w stronę kombajnu? ja kiedyś też u sb zmieniałem ten regulator i jak miałem odwrotnie przykręcony to też drgały te rurki i pękały, jak załozyłem poprawnie to działa do dziś :)

Edytowane przez crative009
Opublikowano

Witam,

Zamontowany był tabliczką w stronę hedera. Analogicznie podpięcia jak ten stary regulator. Wtedy to niższe odejscie (patrząć od przyłącza po pompie olejowej) jest na orbitrol.

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem bizona zo56, bizon po ok godzinnej pracy nie chce unieść hederu, kierownica działa bez problemu, pompa jest nowa, są widoczne niewielkie przecieki w rozdzilaczach, i 2 razy rozsadziło mi przewód od trójnika przepływu do rozdzielacza i olej wyciekł, czy to wina rozdzelaczy ze nie przepływa przez nie olej?? Dodam jeszcze ze po dłuższej pracu nie działa żadna wajcha, jest sztywna (zacięta)

post-64178-0-99491100-1382820243.jpg

Opublikowano

Mam przeczucie że masz niedomknięty lub przymknięty jeden rozdzielacz, jest źle ustawiony lub jest walnięta sprężyna.

o jaką sprężynkie ci chodzi kolego?? a co zmaczy przymknięty rozdzelacz?

Opublikowano

Koledze rozchodzi się o sprężynę suwaka na rozdzielaczu.Z tyłu na rozdzielaczach są kapturki i pod nimi są sprężyny ustalające położenie suwaka.Najlepiej odpal kombajn i ręką sprawdzaj gdzie się układ grzeje.Jak zacznie na rozdzielaczu to będzie wiadomo.

Opublikowano

Ja też mam taki problem i zastanawiam się nad wymianą pompy. Ale nie jestem do końca pewny że to wina pompy ponieważ wszystko inne chodzi. Heder słabo podnosi gdy jest gorący. Regulator przepływy wymieniłem na nowy.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam taki problem

Mianowicie pod koniec żniw urwał mi się dławik http://psbrolnicze-sklep.pl/dlawik-rozdzielacza-hydraulicznego-do-bizon-p-673.html cały środek poszedł gdzieś do środka a obręcz została co skutkuje działaniem ale bardzo wolnym hydrauliki

tu moje pytanie czy zdoła coś takiego przejść przez rozdzielacz czy raczej zostało to w nim ?

jak przeszło to gdzie mogło zawędrować poza filtrem

Edytowane przez Exx
Opublikowano

Witam mam problem w bizonku opada mi heder i motowidla dlawiki sa na miejscu w rozdzielaczu dwusekcyjnym powymienialem wszystkie oringi zmieniony regulator cisnienia rozdielacz niebyl nic porysowany wygladal na dobry ale moze tylko wyglada ale i tak przepuszcza?

Opublikowano

Rozdzielacz. U mnie po regeneracji rozdzielacza motowidła już nie opadają podczas koszenia. Regulator przepływu to raczej kwestia podnoszenia (szybkości) hedera czy motowideł a samo opadanie to nieszczelności w rozdzielaczu.

Opublikowano

Witam mam problem w bizonku opada mi heder i motowidla dlawiki sa na miejscu w rozdzielaczu dwusekcyjnym powymienialem wszystkie oringi zmieniony regulator cisnienia rozdielacz niebyl nic porysowany wygladal na dobry ale moze tylko wyglada ale i tak przepuszcza?

Rozdzielacz już jest wyrobiony i przepuszcza.

Opublikowano

Mam pytanie, czy jak rozkręcacie głowiczke rozdzielacza to powinien się lać olej? Bo ja jak rozkręciłem to się wylało jakieś 0,75l i skręciłem z powrotem i czy trzeba spuścić olej żeby wykręcić rozdzielacz.

Opublikowano

Koledzy mam nie lichy problem. otóż w poprzednie żniwa zaczęło sie dziać coś złego z hydrauliką a dokładnie zaczął się gotować olej aż rozwaliło korek na zbiorniku i wywalało go do góry działo sie tak jak się rozgrzał a potem było już w porządku pod koniec żniw zaczął fiksować przyspieszacz i wszystko pod pomostem było aż gorące rozdzielacze rurki i wtedy też heder wolniej podnosił prosze was o jakieś podpowiedzi bo żniwa zbliżają sie wielkimi krokami

Opublikowano

kolego a nie zmieszales czasem olejow?sprawdzales cisnienie jakie jest w hydraulice jak sie grzeje?no i zagladales do filtra?znam takich co zapomnieli ze jest takie cos jak filter jeden jest pod zbiornikiem i w srodku w zbiorniku tez jest takie plytki

Opublikowano (edytowane)

Ale @Heniekii napisal ci ze sa 2 a ty napisales ze filter jeden wymienialiscie, sprawdz i ten drugi. I sprawdz cisnienie jak napisal, jak ci szkoda 50zl na zegar to nie bedzie szkoda na nowa pompe.

Kiedys ktos pisal ze przyczyna gitowania jest dzielnik strumienia co daje 9l/kierowanie i reszte na rozdzielacze. Sprubuj go wymienic.

Moze byc tez zaciety rozdzielacz albo nie do konca wraca do polozenia "0" i mieli olej.

Edytowane przez Junkers
Opublikowano (edytowane)

Ale @Heniekii napisal ci ze sa 2 a ty napisales ze filter jeden wymienialiscie, sprawdz i ten drugi. I sprawdz cisnienie jak napisal, jak ci szkoda 50zl na zegar to nie bedzie szkoda na nowa pompe.

Kiedys ktos pisal ze przyczyna gitowania jest dzielnik strumienia co daje 9l/kierowanie i reszte na rozdzielacze. Sprubuj go wymienic.

Moze byc tez zaciety rozdzielacz albo nie do konca wraca do polozenia "0" i mieli olej.

Zgadza sie rozdzielacz, u mnie w jednym byl padniety trojnik(rozdzielacz).Mozna poszukac byl przerabiany temat bo czytalem temat z grzaniem sie oleju i wolnym podnoszeniem hedra razem itp. albo tu albo na elektroda. Objawy takie same,wystarczy doczytac szczegoly ;)

Edytowane przez karol210
Opublikowano

Część, mam problem z kombajnem gdyż już od jakiś kilku lat słabo podnosił i dopiero teraz za to się bierzemy. Na zimnym tak na 70% podniesie, a na gorącym to może z 30 % i bardzxo powoli na wysokich obrotach. Pompa była kiedyś wymieniana i nic nie dało :/ Piszcie czy u was tak było i co pomogło, będe bardzo wdzięczny ;)