Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja też swoich stałych odbiorców nie kasuje, ale nie będziesz też im sprzedawać po 20 zł jak podobny towar na giełdach jest po 25-30 ... Wtedy po prostu się daje im ta niższą stawkę ...

malwiny też nie masz:D? a i nie znasz czegoś na robaki w glebie? tzn chyba drutowce mamie warzywa jedzą;/ eh

Opublikowano
9 minut temu, diegole29 napisał(a):

malwiny też nie masz:D? a i nie znasz czegoś na robaki w glebie? tzn chyba drutowce mamie warzywa jedzą;/ eh

Na drutowce trochę Klozer u mnie pomógł ;)

Nie mam nic późniejszego niż Tea, w lipcu mam bób.

Opublikowano
8 godzin temu, Awlax napisał(a):

Co Waszym zdaniem jest skuteczniejsze na antraknozę - Switch czy Scorpion?

Kiedyś pryskałem tylko kaptanem zwykłą belką i nie było problemu. Wg mnie jest to najprostsza choroba do opanowania. Druga sprawa, że jak rotujesz środkami i robisz 4-6 zabiegów, to jej być nie powinno.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zależy na jakiej odmianie ... Rumba czy Verdi to antraknozy nie ma, ale Azja, Tea czy Olimpia to chyba ktoś codziennie pryskał jeśli w tym roku nie ma antraknozy ...

Szarej pleśni i mnie w tym roku praktycznie nie ma za to przez antraknozę odrzucam około 25% ... Dobrze że skup za to nieźle płaci ;) niewielkie plamki, ale jednak są i towar już się nie nadaje na deser.

Pryskane było i Signum, i Switchem, i Scorpionem i nadal jest ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi 🍻

Za to z mojej perspektywy szara pleśń jest o stokroć łatwiejsza do opanowania od atraknozy, gdyby nie to, że szara  jakoś w tym roku generalnie odpuściła ;)

Już wolałem te deszcze co 2 dni ale chociaż tego syfu nie było, a teraz co rwanie to rozsiewa się coraz bardziej.

Mam opóźnioną Rumbę i antraknoza jest jak najbardziej... Poszło książkowo 6 zabiegów z rotacją i mało to dało.

Opublikowano

Informacje zaczerpnięte z internetow 😁 na antraknozę interwencyjnie difenokonazol w dawce 200g czystej substancji na ha. do tego miedź systemiczna. Podobno sam Scorpion w dawce z etykiety może być za slaby na antraknozę. A czy można zwiększyć jego dawkę to nie wiem. Drugi zabieg za 5 dni tebukonazol + miedź systemiczna. oczywiście tebukonazol na własną odpowiedzialność.

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, jaro86 napisał(a):

Informacje zaczerpnięte z internetow 😁 na antraknozę interwencyjnie difenokonazol w dawce 200g czystej substancji na ha. do tego miedź systemiczna. Podobno sam Scorpion w dawce z etykiety może być za slaby na antraknozę. A czy można zwiększyć jego dawkę to nie wiem. Drugi zabieg za 5 dni tebukonazol + miedź systemiczna. oczywiście tebukonazol na własną odpowiedzialność.

Szedł u mnie i Scorpion i inne. W fertygacje miedź systemiczna a antraknoza i tak jest ...

• Root Admin
Opublikowano

gdzie mozna kupić truskawki dobrych odmian, ale w detalu?

Musimy zaorać naszą "plantację" - 1.5ar bo w tym roku truskawki są mega drobne, a ostatnie nasadzenie było chyba 7 czy 8 lat temu.

Chciałbym kupić Rumbę, ale widzę ze minima logistyczne to 1000 sadzonek, co mi jest kompletnie nie potrzebne.

• Root Admin
Opublikowano

dzięki za namiar. maja oferte dla dzialkowiczów.

jak optymalnie posadzić truskawki, chodzi mi o obsadę co ile w rzędzie i jak rozstawione rzędy.

Chce sobie przeliczyć ile sadzonek potrzebuję

Rzędy co 60 a rośliny w rzędzie co 30?

Opublikowano

Rzędy daj co 80, jak mniej to się wszystko zrośnie i nie ma gdzie nogi postawić ;) w rzędzie moze być 35 a może nawet i 40, ja co 40 sadze i w pierwszym roku owocowania są normalnie zrośnięte rzędy.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

gdzie mozna kupić truskawki dobrych odmian, ale w detalu?

Musimy zaorać naszą "plantację" - 1.5ar bo w tym roku truskawki są mega drobne, a ostatnie nasadzenie było chyba 7 czy 8 lat temu.

Chciałbym kupić Rumbę, ale widzę ze minima logistyczne to 1000 sadzonek, co mi jest kompletnie nie potrzebne.

rumba to nie jest truskawka dla hobbystów co oni nie nawożą ją ani nie opryskają jak trzeba .

W ostatnich latach truskawki rosną góra 3 lata w jednym miejscu a na niektórych glebach góra 2 lata.

Patrząc na to realistycznie to kupowanie sadzonek na hobbystyczne potrzeby ze szkółki mija się z celem bo już po pierwszym roku mogą być gorsze niż te kupione na olx od Janusza