Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

bober

U nas się bób mówi ;)

57 minut temu, jarecki napisał(a):

targowisko lokalne truskawka 12 zł kg , 

To jak potrzebujesz na przetwory to kupuj, taniej pewnie nie będzie w tym sezonie.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał(a):

A co u Ciebie Tomek ? Półmetek zbiorów już jest ? 

Grunt dopiero zaczęty. Z 1/4 owocu może dopiero zdjęta. Folia się już kończy. Czekam aż wszystko w miarę dojrzeje, to już się zbierze w kisten do czysta i koszenie liści. Wypryskane jest, coś na pewno po tych deszczach będzie gnić, ciekawe ile ... Jak sporo, to najwyżej pójdzie w kisten, 4.70 netto za kg to nie ma co płakać ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

Tylko tunele.

W Rumbie zrobiłem 19 zbiorów. I jeszcze jeden zrobię. Powtarzająca teraz ma przerwę ale pewnie za tydzień się znacznie. 

Teraz zaczęła się malina i bób. Też z tuneli

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, saszeta napisał(a):

Bób już jest z pola, jeszcze kilka dni i będzie po 10zł za kg. Po co bawić się w tunel, jak z pola jest w tym czasie ...

A i z ziemi ten bób będziesz chyba zbierał, bo jak kojarzę to widziałem na FB ten twój tunelik jak się bób wyłożył ;) 

Opublikowano
7 godzin temu, saszeta napisał(a):

Tylko tunele.

W Rumbie zrobiłem 19 zbiorów. I jeszcze jeden zrobię. Powtarzająca teraz ma przerwę ale pewnie za tydzień się znacznie. 

W perspektywie 2 lat myślę o zrobieniu 25 arów tunelu z rumbą. Powiesz mi na jaką wydajność mogę liczyć z takiego areału jeśli wszystko pójdzie tak jak powinno? Z roku na rok robię duże postępy w uprawie gruntowej i chciałbym trochę rozciągnąć sezon 

Opublikowano

ja mam wszystko w kokosie. Rumbę też

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bób już jest z pola, jeszcze kilka dni i będzie po 10zł za kg. Po co bawić się w tunel, jak z pola jest w tym czasie ...

A i z ziemi ten bób będziesz chyba zbierał, bo jak kojarzę to widziałem na FB ten twój tunelik jak się bób wyłożył ;) 

bo powinienł być miesiąc temu. A że do 5 piętra nic nie zawiązało to jest dopiero teraz. Gdybym wiedział to pewnie bym w tunelu nie zrobił.

No wyłożył się🤥. Ale już prawie zebrany. Wychodzi prawie 1,34kg z m2 wyłuskanego a liczyłem na 60-70 dkg

Opublikowano
5 godzin temu, maro12 napisał(a):

W perspektywie 2 lat myślę o zrobieniu 25 arów tunelu z rumbą. Powiesz mi na jaką wydajność mogę liczyć z takiego areału jeśli wszystko pójdzie tak jak powinno? Z roku na rok robię duże postępy w uprawie gruntowej i chciałbym trochę rozciągnąć sezon 

zazwyczaj nie ma rozciągnięcia aż tak wielkiego okresu zbiorów jak w tym roku i później tunel pokrywa się z folią perforowaną . Do tunelu dobra byłaby odmiana bardzo wczesna z dużą plennością i krótko owocująca.

Ludzie są w tym roku zadowoleni z tunelu bo było zimno i grunt później doszedł a przede wszystkim nie wysypał się szybko i mogli dłużej sprzedawać po wyższej cenie

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał(a):

Ludzie są w tym roku zadowoleni z tunelu bo było zimno i grunt później doszedł a przede wszystkim nie wysypał się szybko i mogli dłużej sprzedawać po wyższej cenie

W tym roku to nigdzie nie ma wysypu. Na gruncie tez ...

Opublikowano
26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W tym roku to nigdzie nie ma wysypu. Na gruncie tez ...

To chyba dobrze 🤣🤔 nie ma wysypu to i cena nie spada 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, PAN88 napisał(a):

To chyba dobrze 🤣🤔 nie ma wysypu to i cena nie spada 

No dobrze, dobrze ;) Nie pamiętam takiego roku żeby w połowie czerwca brakowało truskawki na rynkach hurtowych ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

W hurcie brakuje? To dlaczego w Dino po 13zł?

Na targu też znajdziesz  i po 12zł . Sam wczoraj sprzedawałem po 13 i 14zł/kg

To wszystko zależy jakie ma dojście Dino(market) czy handlarz na targowisku do producenta . Jak wyrwą taniej to i taniej sprzedają 

Tomasz sprzedaje na giełdzie a tam jak nie ma towaru to szybciej windują ceny niż na targowiskach 😄.

Na lubelskiej giełdzie też drugi dzień wołają za łubiankę 2kg 25zł 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, racyl napisał(a):

Na targu też znajdziesz  i po 12zł . Sam wczoraj sprzedawałem po 13 i 14zł/kg

To wszystko zależy jakie ma dojście Dino(market) czy handlarz na targowisku do producenta . Jak wyrwą taniej to i taniej sprzedają 

Tomasz sprzedaje na giełdzie a tam jak nie ma towaru to szybciej windują ceny niż na targowiskach 😄.

Na lubelskiej giełdzie też drugi dzień wołają za łubiankę 2kg 25zł 

To prawda. Mam ziomka co oddaje mu po 10zl/kg, a on sprzedaje po 12zl. Na krakowie wczoraj po południu po 23 zeta poszły.  To nie sztuka wy***ac swoich stałych odbiorców, bo na giełdzie 2 zeta drożej. Teraz jest  dzień nasz, a może okazać sie ze za rok będzie d*pa. Życie mnie tego nauczyło i szanuję  swoich stałych odbiorców 

Edytowane przez edek85