Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakoś w połowie czy na początku marca folię rozkładałem. Pierwszy zbiór jakoś 10 maja był jak dobrze pamiętam.

to fajnie że w tym roku coś CI zostanie:) ja przykryłem w lutym verdi przykrywałem 1 raz:) wniosek- verdi to słaby pomysł żeby przykrywać.....  ogólnie to forum jakieś takie martwe od 2 lat się zrobiło troche:D

Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 19:58, Romek12 napisał(a):

Czy to mączniak czy coś jeszcze? Do tej pory typowo na mączniaka był dagonis, zato dodatkowo kaptan a w ostatni wtorek poszło Signum. Jakiś czas temu po zdjęciu włókniny trochę takich liści było ale wszystko raczej w normie, myślałem że to od otarć włókniny. Dopiero teraz pod koniec tygodnia strasznie dużo tego wylazło akurat po oprysku signum. Odmiana Randevous.

PXL_20250526_143742646.jpg

PXL_20250526_143736183.jpg

PXL_20250526_142516358.jpg

domark pryskaj  ,choroba zje plantacjje -zielone nie urosna tylko zascgna

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko Rumbę przykrywam ;) U mnie nie Czerwińsk, że nawet Malwinę będą przykrywać byle być pierwszym z Malwiną xD 

Połowę Rumby mam pod folią, to jak przyjadą pracownicy to akurat zanim sezon się rozpędzi opielą truskawki, bób.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tylko Rumbę przykrywam ;) U mnie nie Czerwińsk, że nawet Malwinę będą przykrywać byle być pierwszym z Malwiną xD 

tylko zdrobnieje i z plonu 700gr zostanie 300gr 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, diegole29 napisał(a):

to fajnie że w tym roku coś CI zostanie:) 

Ten rok jeżeli sprawdzą się plotki o cenie 6-7zł za kg na mrożenie i w pełni sezonu nie będzie zły ;) 

2 minuty temu, mzk napisał(a):

tylko zdrobnieje i z plonu 700gr zostanie 300gr 

Dla nich to nie ważne, byle być pierwszym, jak najszybciej ... A że zrobią 2 zbiory i potem drobnica na przemysł to tam UJ, ważne że przed somsiadem zbierał xD Osobiście wolę wcześniej ściągnąć folię z pola, nie przyspieszać na maksa ale mieć towar ... Co z tego, że masz 2-3 dni wcześniej jak zrobisz 2-3 zbiory i czekasz na skupy ...

Opublikowano

Do mieszania i do wtłaczania wody w instalacje nawadniajacą pompa w którym stylu będzie lepsza? Pompa będzie podłączona pod mauzera i jej jedynym zadaniem będzie to co wyżej bez pobierania wody z głębinówki.

https://allegro.pl/oferta/pompa-hydroforowa-powierzchowna-inox-do-wody-wydajna-mocna-cicha-mhi1300-mh-15138246982

https://allegro.pl/oferta/pompa-do-wody-hydroforu-hydroforowa-powierzchniowa-wz-750-230v-z-osprzetem-13580787510

Opublikowano

Sprawdź sobie żeby nie była za wydajna ... Trzeba by wiedzieć jakie mniej więcej jest ciśnienie w miejscu w którym chcesz wpiąć taka pompę, i na podstawie tego dobrać urządzenie które poda odpowiednią ilość pożywki w odpowiednim czasie. Żeby nie było tak że będziesz musiał rozpuszczać 10kg nawozu w 1000l wody i co każda fertygacja uzupełniać ten mauzer bo się zayebiesz robotą ...

Opublikowano

te w linkach to tylko takie modele przykładowe, którą lepiej było by kupić. A wydajność to myślę 35l/min wtedy aby podać np. 3 kg pożywki na 0,5 ha to będę potrzebował około 550 litrów roztworu w mauzerze mając głębinową 155 l/min. 

co do manometru to teraz mam jeden trójnik  zaślepiony, nieużywany w instalacji. Da radę jakoś redukcjami wpiąć go do tego trójnika, to taki zwykły manometr od opryskiwacza? 

Opublikowano

Może być taki zwykły od opryskiwacza. Wtedy będziesz wiedział jakie jest w przybliżeniu ciśnienie i na podstawie tego można z wykresu pompy odczytać jaki będzie mniej więcej jej wydatek przy tym ciśnieniu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To że hydroforowa podaje np 40l nie znaczy że tyle poda w rzeczywistości. tak samo będzie z głębinową też trzeba zmierzyć realny dydatek a nie przyjmować to co jest na tabliczce  bo wtedy będzie wiadomo ile nalać wody w mauserze i ile wsypac nawozu

Jak będziesz dusił to szybko zajedziesz pompę

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, racyl napisał(a):

To że hydroforowa podaje np 40l nie znaczy że tyle poda w rzeczywistości. tak samo będzie z głębinową też trzeba zmierzyć realny dydatek a nie przyjmować to co jest na tabliczce  bo wtedy będzie wiadomo ile nalać wody w mauserze i ile wsypac nawozu

Jak będziesz dusił to szybko zajedziesz pompę

Wiadomo że tabliczka idealnie nie oddaje rzeczywistości. Ale jeżeli wg wykresu jest 10l/min przy 4 bar, to w rzeczywistości będzie to około 9-11l/min,  jedna próbna fertygacja na czystej wodzie i już wiadomo ile litrów trzeba wlać na np 20 min pracy pompy ;) ale będzie to zakres 180-220l w tym czasie, a nie np 80 albo 500 ...

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 22:01, Tomasz0611 napisał(a):

Jakoś w połowie czy na początku marca folię rozkładałem. Pierwszy zbiór jakoś 10 maja był jak dobrze pamiętam.

to nieźle :D byłem na broniszach byłem o 12 i za taką truskawkę jak miałeś dostałem 25zł:d minus jest taki że brali po kilka łubianek. Mało sprzedających nawet sporo kupujących. Opady małego deszczu i wjazdowe :P byłem tam 2 raz. Pewnie idzie się przyzwyczaić :)

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale dzisiaj byłeś ?? Dzisiaj to są ładne ceny. Na Golawinie bitwa przy bramie o truskawkę ...

tak dziś o 11 do 12.  Mój znajomy sprzedawał po 27 w goławinie i zawsze mówił prawdę:)  czyli może tak być. Obok mnie stała kobieta lat hmm około 70. Kupiła je w Iłowie od kogoś i sprzedawała przy mnie azję wielką za 27. Wielkość około 150-200 sztuk. Teraz mi Tomek powiedz po ile kupiła w tym Iłowie ? wątpię żeby sprzedawała z zyskiem 2-3zł to po ile sprzedają to rolnicy spod domu?

Opublikowano (edytowane)

Ja swoją Rumbę dzisiaj po 25zl sprzedałem za kosz, 26zl było do wzięcia, ale stały klient, to nie szarpałem aż tak ostro w górę. Tylko to była godzina 16.

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja swoją Rumbę dzisiaj po 25zl sprzedałem za kosz, 26zl było do wzięcia, ale stały klient, to nie szarpałem aż tak ostro w górę. Tylko to była godzina 16.

25 to bardzo dobra cena i jak nie grymasi aż tak.

Opublikowano

Powiem Ci, że jak po 17 wyjeżdżałem to bardzo mało było ciekawego towaru, głównie amunicja karabinowa kupiona chyba jeszcze wczoraj za grosze na Golawinie, ale jak towaru jakoś nie dojedzie to i to się sprzeda ...

Opublikowano

facet z którym rozmawiałem na początku jak przyjechałem powiedział wprost. To wszystko co tu jest to towar z wczoraj. Sam miał kupiony towar od faceta z goławina z domu. Myślałem że taki przerzut w tak bliskie odległości jest mało opłacalny... chyba jednak nie...

Opublikowano

i to chyba się opłaca:) chociaż myślałem że lepiej jechać na jakiś poznań czy katowice:D gdziekolwiek to jest:) i cyk skup u nas po 3.5:P za kg czyli jak zawsze na start ale pustki są