Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Lepsze przezimowanie a co za tym idzie większy plon w następnym roku, po drugie kolega w okolicy u mnie przykrywał na zimę i miał średnio wcześniej o jeden tydzień truskawki do zbioru niż ja kiedy je przykrywałem wiosną. Mam zamiar wypróbować i się przekonać, tylko trzeba będzie je dopryskać bo choroby grzybowe się rozwijają pod przykryciem

Dnia 12.11.2022 o 20:45, Lok125 napisał:

Witam, z jakiej szkółki polecacie wziąść sadzonki frigo odmiany rumba ?

Boryna

Edytowane przez blabla
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, blabla napisał:

Przykrywacie truskawki na zimę? Teraz chyba jest najlepsza pora

Za wcześnie chyba, u mnie to jeszcze na zimę się nie zatrzymały ani trochę. Z przykrycia gdy wegetacja się nie zatrzymala to może być więcej szkody niż pożytku. 

Dnia 12.11.2022 o 20:45, Lok125 napisał:

Witam, z jakiej szkółki polecacie wziąść sadzonki frigo odmiany rumba ?

Od Boryny mialem Rumbe to wszystko się dobrze przyjęło, sadzonka zdrowa. Drugi raz brałem to Phytophthora wyszła na połowie działki, ale to z mojej winy, bo odstęp był tylko dwa lata, na tej części gdzie odstęp między nasadzeniami był 4 lata Phytophthora się nie pojawiła. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Trzeba się liczyć że ta włóknina po zimowaniu na polu będzie do wyrzucenia,

Ile ta włóknina pe 23 jest w stanie podnieść temperaturę ? 2-3 stopnie

Po za tym przymrozek to nie mróz

Opublikowano

@racyl włóknina do wyrzucenia to prawda, ewentualnie można ją zostawić w magazynie do zabezpieczania przed majowymi przymrozkami. Ale nawet jeżeli ktoś chce przykrywać na zimę, to jest obecnie na to za wcześnie, trzeba pozwolić roślinom zatrzymać się na zimę, i dopiero je przykrywać. Nie wiem jak u was, ale u siebie nie zauważyłem by wegetacja się już zatrzymała. Do tej pory praktycznie nie było jakichkolwiek przymrozków i w truskawce trwa jeszcze wegetacja, rośliny nie zatrzymały się jeszcze na zimę.

Opublikowano

U nas już kryją ale to za wcześnie. Jak nie będzie dużych mrozów tylko ciepła zima to takie odmiany jak rumba nie da plonu. Truskawki muszą się wychłodzić . W tamtym roku w lutym były silne wiatry to też niekorzystnie wpływa i zwierzyna

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@racyl włóknina do wyrzucenia to prawda, ewentualnie można ją zostawić w magazynie do zabezpieczania przed majowymi przymrozkami. Ale nawet jeżeli ktoś chce przykrywać na zimę, to jest obecnie na to za wcześnie, trzeba pozwolić roślinom zatrzymać się na zimę, i dopiero je przykrywać. Nie wiem jak u was, ale u siebie nie zauważyłem by wegetacja się już zatrzymała. Do tej pory praktycznie nie było jakichkolwiek przymrozków i w truskawce trwa jeszcze wegetacja, rośliny nie zatrzymały się jeszcze na zimę.

Włóknina to przede wszystkim od wiatrów przy dużym mrozie chroni

Skrzyp co o tej porze powinien być już suchy nadal jest zielony a co dopiero truskawki. Rumba jak u mnie to najbardziej wygląda jakby szykowała się do zimy

Jak ktoś chcę przykryć truskawki włókniną to spokojnie zdąży to zrobić, kwestia tylko czym ta włóknina ma być dociśnięta bo jeśli workami to można to i zrobić w czasie mrozów a jak samą ziemią to trzeba wcześniej

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Za sadzonki z boryny to ja dziękuję, szukam sprawdzonej i pewnej szkółki A odnośnie przykrycia truskawek folia to ja już z 8 lata kryje zawsze na początku listopada nieraz koniec października i nie widzę żadnych złych skutków czy odnośnie chorób czy jakiś spadek plonu, wręcz przeciwnie plon jest dużo większy niż przy nakrywaniu wczesna wiosna,

Opublikowano
3 godziny temu, Lok125 napisał:

Za sadzonki z boryny to ja dziękuję, szukam sprawdzonej i pewnej szkółki A odnośnie przykrycia truskawek folia to ja już z 8 lata kryje zawsze na początku listopada nieraz koniec października i nie widzę żadnych złych skutków czy odnośnie chorób czy jakiś spadek plonu, wręcz przeciwnie plon jest dużo większy niż przy nakrywaniu wczesna wiosna,

A odkrywasz jak na przykład w środku grudnia temperatura nagle skoczy do 15 stopni, bo wiem że w poprzednich latach były takie przypadki. I co z trwałością takiej folii po zimie?

Opublikowano

do wywalenia 😄 jak słońce i wiatr jej nie rozłoży to dzikie zwierzęta i psy zrobią swoje .

ciekawe w tunelach kryją włókniną a kolega na polu folią

Opublikowano

Szybkość stąd, że na termometrze ciepło w polu błoto a te okryta folią już jest ogrzewana gdy tylko słońce błyśnie

A nawet przetestuje to okrywanie na zimę folią bo mam parometrowe kawałki i jeden położę

wiadomo bez pryskania pod taką folią to jedna łąka będzie 😄

Opublikowano
27 minut temu, Lok125 napisał:

Ehhhh widzę panowie że wy to chyba sami amatorzy którzy mają po parę arów truskawki 🤦 racyl to opryskaj herbicydem i dopiero nakryj

nie wpadaj tak w samouwielbienie, nie tylko na wczesnej truskawce można zarobić. zawsze pryskam a potem nakrywam

Te parę dni wcześniej od tych okrywanych przed wiosną jakoś mnie nie przekonuje aby wszystko wczesne nakrywać jesienią, 2 tygodnie wcześniej to byłoby coś pod warunkiem żeby kwiat wytrzymał wiosenne mrozy w połowie kwietnia

Opublikowano

nakrywalem kiedyś wczesna wiosna i na jesieni , to różnica była bardzo duża w wydajności oraz w wielkości owoców oczywiście na korzyść jesiennego krycia

Opublikowano

Jak człowiek nie spróbuje to się nie przekona 😄. Mam kilka takich obciętych kawałków folii to przykryje sobie chociaż jeden.

Spodziewam się że jak wiosną chwasty mimo pryskania doglebówką pod folią bardziej rosną to w przypadku jesiennego przykrywania będą jeszcze bardziej atakowały.

Rozumiem, że po jednej ziemie ta folia do wywalenia ? dobrze jakby to duże różnice wykazywało bo teraz 1kg folii perforowanej nowej to już 15zł

Opublikowano

No tak po jednym nakryciu do wywalenia,niby powinna wytrzymać jeszcze jedno przykrycie ale zbyt duże ryzyko U mnie folia po 7,5 zl/kg oczywiście 2 bo jedynka to w okolicy 14zl/kg to ona spokojnie wytrzymuje 2 sezony