Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, zimnepiwo napisał:

Czy jest sens trzymać honeya więcej jak 5sezon.? Takie owoce 3 zbiór. Badyle zadbane.

IMG_20210626_105721.jpg

plenne Panie te wasze  poziomki

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Bo to jest właśnie Honeoye, raz dwa się wywala, dwa tygodnie i po zbiorach. Honeoye się zbierało co 2 dni i po 1000 lubianek z 0.5ha było, tylko 4-5 zbieran i nie było po co wchodzić bo praktycznie wszystko juz było zebrane. 

Opublikowano

I po co to mieć Tomasz jak za takie coś nie można dostać dobrego pieniądza

Opublikowano

to ledwo starczyłoby na rwacza 😂 w moim województwie koleś zamieścił ogłoszenie na faceboku że płaci za zbieranie 1,20zł /kg to go wyśmiali że co najmniej 5zł powinno być od łubianki

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

Plenne te poziomki, ale pytanie było raczej inne"czy zostawić jeszcze na jeden sezon" . Nie mam narazie nic innego posadzone za honeya.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Najpierw glifo+chwastox bo potem mogą odrastac z rozłogów w następnej uprawie :)

Wyjątkowo uparta odmiana do likwidacji, już ją przerabiałem.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Bo to jest właśnie Honeoye, raz dwa się wywala, dwa tygodnie i po zbiorach. Honeoye się zbierało co 2 dni i po 1000 lubianek z 0.5ha było, tylko 4-5 zbieran i nie było po co wchodzić bo praktycznie wszystko juz było zebrane. 

Tydzień temu przestałem rwać Honeoye bo Florence się zaczęło. A dzisiaj wpadamy na zbiór Florence i co? Okazuje się że nie ma co zbierać bo szara w dwa dni skasowała wszystko. Dobrze że nie zbierany Honeoye wisiał na krzakach. Tyle warte te ładne odmiany

Opublikowano

florence to wymaga wyjątkowo dopilnowania bo jest plenna,podatna na szarą, z natury jest miękka i krzaczasta więc nie ma co się dziwić

a tym bardziej 2-3 letnia

Florence nie jest taki ładny on jest po prostu niezawodny w plonowaniu. a jak tam ten ładny faith ?

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Najpierw glifo+chwastox bo potem mogą odrastac z rozłogów w następnej uprawie :)

lepsze skoszenie i oprysk, nawet uciązliwy skrzyp lepiej kropić zaraz po skoszeniu bo lepiej oprysk przedostaje się do soków roślinnych

Opublikowano
37 minut temu, racyl napisał:

lepsze skoszenie i oprysk, nawet uciązliwy skrzyp lepiej kropić zaraz po skoszeniu bo lepiej oprysk przedostaje się do soków roślinnych

Skrzypu praktycznie nie mam, u mnie spokojnie wystarcza mieszanina glifo+chwastox po zakończeniu zbiorów, chyba że ktoś ma łąkę zamiast truskawek to może i trzeba kosic przed opryskiem. 

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

jak tam ten ładny faith ?

Smak, wygląd i wielkość owoców i pewnie plon końcowy lepiej jak we Florence. Za to bardziej delikatna. Po opadach wszystkie owoce które folii dotykały na górze wału rozpłynęły się.  Jakieś 40% do wyrzucenia. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zimnepiwo napisał:

Ceny w górę podobno idą (truskawki). Koło mnie handlarz sprzedaje i z tego co się dowiedziałem od kierowcy to już brakuje truskawki.

Pokaz tą Olimpie co się nią tak chwalisz na fb ;) Bo jakoś wątpię żeby ktoś ci sprzedał sadzonki Olimpii zamiast Rumby. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Co polecacie na młode truskawki po zbiorze na chwasty? Oczywiście doglebówka. Wiosną był Stomp + Devrinol więc teraz myślę o Venzarze tylko sam Venzar nie będzie za słaby? 

Opublikowano

czy to jest normalne że na zezwolenie na pracę sezonowa cudzoziemca czeka się 2 tygodnie albo więcej od dnia złożenia deklaracji przybycia?i wgl po jakim czasie można wlaściwie złożyć deklarację przybycia od dnia złożenia wniosku o przedłużenie zezwolenia na pracę sezonową?mnie kazali najpierw wniosek o przedłużenie a za tydzień deklaracje przybycia.i jeszcze to śmieszne trzymanie dobę w skrzynce...

Opublikowano

Wniosek o przedłużenie zezwolenia to tak jakby zgłoszenie przyjazdu cudzoziemca (drugi etap), który przyjechał na wnisoku innego rolnika, nie trzeba później jeszcze raz go zgłaszać na tym pojedynczym druku.

U mnie w urzędzie idzie na bieżąco, składam dokumenty i się umawiam z pracownicą na kiedy mogę odebrać zezwolenia, a jak ktoś ma jedną dwie osoby to od ręki. Dokumenty nie muszą przechodzić kwarantanny.

Opublikowano

serio?tutaj od ręki nawet nie rzucą okiem na wniosek.trzeba wcześniej umówić się telefonicznie na konkretna godzinę ,po odbiór też.zaswiadczenie o wpisie do ewidencji odbiera się osobiście ale zezwolenia już wysyłają pocztą.i jak rozumiem umowę podpisuję się po otrzymaniu zezwolenia?

Opublikowano

Jeden sezon dobrze się nie skończył ale zaczyn myśleć o nowych nasadzeniach, mam Rumbe, Roksanę i Patrycje. Te dwie ostatnie chce skasować i zostać przy Rumbie oraz wprowadzić coś nowego. Co polecacie? Stanowisk na lekkiej cieplej glebie z nawadnianiem