Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, damian303 napisał:

Chciał do domu, do po jedzeniu, to polecam słodkie odmiany, a nie deserowe kartofle, które są tylko ładne i duże.

po tym co piszesz to widać że nic nie wiesz o deserowych albo po prostu niewiele

1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Dla mnie to i tak byłby duży plus. Niech pryska 4 rzędy to i tak lepsze niż 1 ręcznie. O ile to w takiej konfiguracji (na belkę) dało by radę. A co do podlewania to ten zestaw co mam podlewa całe pole (tj. 45a) nie potrzebne było dzielenie na pół .

a jakie to te taśmy ? 3l/m/h czy 5l/m/h

Edytowane przez racyl
Opublikowano

3l/m przy tych to znacznie większą powierzchnię można podlać przy 5l/m

sam będę podobnymi nową plantację takimi podlewał

ile w sumie masz długość wszystkich rządków ?

Opublikowano

Bede sadzil truskawki w kupnej ziemi. Tylko ze ciezko mi znalezc niedaleko jakis ladny czarnoziem zeby byla ziemia lekka i przepuszczalna. 

Czy dobrym pomyslem jest posadzic w piasku? Piasek wszedzie kupie. 

Opublikowano

Ja zrobiłem przekładkę na włókninę, na te przymrozki co u mnie nadają(nawet do -2 w nocy) to folia za słaba, kwiatki by pomarzły a i liście pod folią by dużo bardziej odchorowały, włóknina na przymrozek jest o wiele lepsza.

Opublikowano

mówicie że u Was tydzień opóźnienia w stosunku do ubieglego roku. u mnie Bieliny świętokrzyskie myślę że opóźnienie 2 tygodnie co najmniej. dopiero hanoye robib sie zielona. rumba jeszcze nie ruszyła. mokro tak że doglebowki nie ma jak zrobić. myślę że u nas truskawki będą w lipcu

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy słabe krzaki ?? Bo jak opuchlak żeruje pod spodem to już chyba pozamiatane, a jak nie ma problemu z korzeniem to saletra wapniowa, saletra potasowa lub potasowo-wapniowa powinna pomóc. A jak chcesz to możesz dać saletry amonowej, ale tu ostrożnie, bo efekt może być dość mocny. Niektóre nawozy zrównoważone(20-20-20 czy 19-19-19) do fertygacji mają wszystkie 3 formy azotu(amonową, azotanową i amidową) i one też ładnie powinny pompować krzak. Teraz trzeba dobrać odpowiedni nawóz w zależności od sytuacji, w zależności od tego czy chcemy je tylko trochę wspomóc czy dać mocną dawkę.

Najlepiej daj jakieś zdjęcie żeby można było zobaczyć jak to mniej więcej wygląda + szpadel w rękę i wykop parę krzaków i sprawdź czy w korzeniach ktoś ryżu nie rozsypał ;) W zeszłym roku też mi siadały, ale to trzyletnie były, to program saletra wapniowa + saletra potasowa w kropelkę podciągnął trochę krzaki.

I po drugie, nie sugeruj się tym co było rok temu, bo ten rok jest opóźniony o 7-14 dni względem tego co rok temu było. Ja wczoraj folię na włókninę przekładałem, to Rumba wyglądała tak, jak 15.04.2020. Do tego krzaki pod folią nie są tak wypędzone, są niższe a jest więcej liści, także ten rok wygląda wg mnie lepiej niż to co było rok temu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Co to znaczy słabe krzaki ?? Bo jak opuchlak żeruje pod spodem to już chyba pozamiatane, a jak nie ma problemu z korzeniem to saletra wapniowa, saletra potasowa lub potasowo-wapniowa powinna pomóc. A jak chcesz to możesz dać saletry amonowej, ale tu ostrożnie, bo efekt może być dość mocny. Niektóre nawozy zrównoważone(20-20-20 czy 19-19-19) do fertygacji mają wszystkie 3 formy azotu(amonową, azotanową i amidową) i one też ładnie powinny pompować krzak. Teraz trzeba dobrać odpowiedni nawóz w zależności od sytuacji, w zależności od tego czy chcemy je tylko trochę wspomóc czy dać mocną dawkę.

Najlepiej daj jakieś zdjęcie żeby można było zobaczyć jak to mniej więcej wygląda + szpadel w rękę i wykop parę krzaków i sprawdź czy w korzeniach ktoś ryżu nie rozsypał ;) W zeszłym roku też mi siadały, ale to trzyletnie były, to program saletra wapniowa + saletra potasowa w kropelkę podciągnął trochę krzaki.

I po drugie, nie sugeruj się tym co było rok temu, bo ten rok jest opóźniony o 7-14 dni względem tego co rok temu było. Ja wczoraj folię na włókninę przekładałem, to Rumba wyglądała tak, jak 15.04.2020. Do tego krzaki pod folią nie są tak wypędzone, są niższe a jest więcej liści, także ten rok wygląda wg mnie lepiej niż to co było rok temu.

3 letnia rumba u mnie petarda krzak konkret. Dwuletnia rumba kwiat gruby ale krzak niższy i mniej liści. 

Opublikowano

Pryskacie już późniejsze odmiany grzybówką ? florenc itp ?

Jest sens juz pryskać florenca czy roksane na przedziorka czy lepiej zostawić na okres tydzień przed kwitnieniem ?

Opublikowano (edytowane)

Na razie tylko siarka i miedź, i chyba na razie tak zostanie bo na klasyczną grzybówkę za zimno. Jedynie z pod folii to opryskałem już klasyczną chemią. Ale na ile to zadziała to nwm, trochę zimno jest, ale pod włókniną cieplej to coś powinno pomóc. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Na razie tylko siarka i miedź, i chyba na razie tak zostanie bo na klasyczną grzybówkę za zimno. Jedynie z pod folii to opryskałem już klasyczną chemią. Ale na ile to zadziała to nwm, trochę zimno jest, ale pod włókniną cieplej to coś powinno pomóc. 

Mieszasz siarkę z miedzią? Jaka formę miedzi stosujesz?

Opublikowano

nordox, miedzian siarka itp rozumie w rolnictwie ekologicznym zamiast środków ochrony roślin w czasie sezonu wegetacyjnego gdy jest wyższa temperatura a takie zabiegi w truskawkach tymi wynalazkami w niskich temperaturach to zwyczajne wyrzucanie kasy w błoto