Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Taka jaką bierze mi grudziadzka w środku coś koło 35 cm. Nóż to zwykły płaskownik przyspawany pod lekkim nachyleniem żeby wchodził w ziemię. Oczywiście zaostrzony. Robią jeszcze coś takiego z kopaczki do ziemniaków. 

3 minuty temu, tomn95 napisał:

Edytowane przez tomn95
Opublikowano (edytowane)

U mnie jest to konstrukcja z takich grubszych płaskowników, zaostrzonych. Do tych płaskowników mam dospawane na dole takie noże https://allegro.pl/oferta/noz-katowy-pielnika-lewy-180-nkpl-pielnik-4430202-9673774109. Z tym wycinakiem wczoraj w 3h, 3 osoby przygotowały 4tys sadzonek :) 

Można by wykorzystać nawet to https://allegro.pl/oferta/noz-katowy-pielnika-lewy-z-trzonem-180-kpl-pielni-9673774151?reco_id=d4f11698-092d-11eb-8c39-b02628c81960&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951, zamocować wszystko na jakimś starym kultywatorze, najpierw kroje i za nimi żeby szły takie noże jak w linku. Bardzo usprawnia to pracę, wcześniej jak wybieraliśmy to jedna osoba cały czas praktycznie kopała, wykopując ręcznie dużo było sadzonek uszkodzonych, teraz się chwilę przejedzie ciągnikiem i zaraz można wybierać.

@racyl, ja tam nie narzekam na wydajność flancy z tych wąskich redlin, z jednej takiej redliny o długości 160m w tym roku wyjmuję średnio 4tys sadzonek.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Pomijając odmianę czy to roksana  czy inna pytam o rodzaj agrotkaniny jaka najlepsza na 3-4 lata i w jaki sposób najlepiej rozkladac bez sprzętu. Mam roksane dwa lata i musze powiedzieć ze u mnie sie nawet dobrze trzyma, zgnitych praktycznie nie ma, rwana caly dzien sprzedawana wieczór i noc nawet bardzo nie leci. 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, racyl napisał:

Mi też odpowiadają te rozstawy szerokie. 2 lata temu  sadziłem 100-70-100 a w poprzednim roku 90-66-90 też całkiem cąłkiem. obrabiam to tak samo grudziądzką

z tego pośpiechu zapomniałem dodać że chodzi mi o dobry rozstaw do wyorywacza (wycinacza) sadzonek. dotąd ręcznie się kopało ale człowiek robi się stary i warto byłoby coś zmechanizować

handlarze sadzonek to sadzą wszystko co 70cm i wtedy łatwo im wycinać sadzonki z sąsiedniego międzyrzędzia nie niszcząc kołami sadzonek. Dla mnie zbieranie w takim rozstawie to masakra, więcej człowiek skupia się na tym żeby nie rozdeptać truskawek i traci na wydajności

nie wiem co to za handlarze. Matecznik truskawki co 100cm to już jest wąsko. A takie coś z kilkuletniej owocującej plantacji trudno nazwać sadzonką.

18 godzin temu, racyl napisał:

Mi też odpowiadają te rozstawy szerokie. 2 lata temu  sadziłem 100-70-100 a w poprzednim roku 90-66-90 też całkiem cąłkiem. obrabiam to tak samo grudziądzką

z tego pośpiechu zapomniałem dodać że chodzi mi o dobry rozstaw do wyorywacza (wycinacza) sadzonek. dotąd ręcznie się kopało ale człowiek robi się stary i warto byłoby coś zmechanizować

handlarze sadzonek to sadzą wszystko co 70cm i wtedy łatwo im wycinać sadzonki z sąsiedniego międzyrzędzia nie niszcząc kołami sadzonek. Dla mnie zbieranie w takim rozstawie to masakra, więcej człowiek skupia się na tym żeby nie rozdeptać truskawek i traci na wydajności

nie wiem co to za handlarze. Matecznik truskawki co 100cm to już jest wąsko. A takie coś z kilkuletniej owocującej plantacji trudno nazwać sadzonką.

7 godzin temu, racyl napisał:

w poprzednim roku to miałem ładne sadzonki w tych szerszych rządkach 100-70-10 ale i truskawka była podlewana co tydzień przez całe lato, nawóz zaraz po zbiorze  a w tym roku dopiero wodę dostały około 15 sierpnia a nawóz póżniej, rozstaw mniejszy 90-66-90 i sadzonki dużo gorsze

mnie też nie interesuje żaden handel tylko na własne potrzeby. miałem robić wyorywacz w poprzednim rok, kupiłem kroje materiał ale że sadzonka była wtedy ładna to ręcznie kopaliśmy. przez dzień ładnej malwiny to 2,2tys nawet ukopaliśmy w 2 osoby

też miałem zostawiać tylko te wąskie międzyrzędzie pod ciągnikiem ale wyszło że zostało wszystko. co by nie patrzeć te ładniejsze sadzonki są w tych szerszych międzyrzędziach

z czego najlepiej zrobić ten nóż

jak w końcu za tą Malwinę zapłacisz dziesiąt tysięcy kary to się się dowiesz co to jest odmiana licencjonowana. Akurat jej bardzo pilnują. Nie chwal się za bardzo. I nie piszę tego złośliwie

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Kolega pytał o rozstaw rzędów, tak ustawiam sadzarkę jak sadzę. Noże mam zwykłe. Wychodzą rządki o szerokości około 30-35cm. Więc jeżeli już chcesz na odstępy między rzędami w 2 zbiorze po posadzeniu to jest to odpowiednio 65-(rządek 35)-30-(rządek 35)-65 itd.

Wszystko tylko nie Roksana, problem jest to już sprzedać, każdy jak tylko słyszy hasło Roksana to rezygnuje z zakupu.

Jakie odmiany najlepiej schodziły na giełdzie?

11 godzin temu, tomn95 napisał:

Ja mam coś takiego na wałek wom

IMG_20191004_180919.jpg

Robiłeś czy kupowałeś?

Opublikowano

Raczej nie bo wcześniej to tylko ze znajomym jeździłem z kalarepą a teraz ogólnie po woli przerzucam się z przemysłu na właśnie detal i z truskawką i z malina choć z truskawka za dużego doświadczenia nie mam 

Opublikowano
18 godzin temu, saszeta napisał:

jak w końcu za tą Malwinę zapłacisz dziesiąt tysięcy kary to się się dowiesz co to jest odmiana licencjonowana. Akurat jej bardzo pilnują. Nie chwal się za bardzo. I nie piszę tego złośliwie

nie kilkuletniej, co roku potrafią sadzić co 70cm.

Pilnują to akurat angielskie odmiany to co i Ty masz

malwiny tak nie pilnują

Opublikowano

no kuźwa u mnie jak w tym roku nie zależy mi na sadzonkach to jest ich od groma. Dziś skończyliśmy kopać 2 rządki takie po 300 m długości to wyszło 8000 sztuk a i tak były kilka razy jeżdżone aby za bardzo się nie rozrosły. Jak w tamtym roku były mi potrzebne to musiałem dokupić. Mam 18 rządków to wychodzi, że byłoby ponad 70 tys. Nawet nie chcę myśleć co by było gdybym zostawił ich typowo na flance. 

Opublikowano

Witam,
Drodzy Forumowicze, czy ktoś z Was miał podobną sytuację w polu? Truskawka Roksana, w trakcie zbioru gnicie owoców, a także ciemne plamy na liściach i koniec końców truskawka usychała..Pomimo, że rok był mokry. Po skoszeniu liści w Lipcu, zgrabieniu i wywiezieniu z pola, truskawka miała duży problem by odbudować część nadziemną. W tej chwili wygląda jak na zdjęciu poniżej.

IMG_20201009_165347.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli owoce gniły "na brązowo" to może być antraknoza, na którą Roksana jest podatna + do tego w korzeniach może szaleć opuchlak i inne robactwo. W tej chwili na plantację polecić mogę tylko dobry pług.

2 godziny temu, tomn95 napisał:

Jak u was wyglądają sadzonki w tym roku? Gęste rządki? 

Z rządka 160m można ukopać średnio 2500-4500 sadzonek w zależności od odmiany. Traktowane były glebogryzarką do połowy lipca. Pełno ładnych sadzonek, jest z czego wybierać :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

w lipcu jeszcze glebogryzarką mieliłeś wszystkie międzyrzędzia ?

2 lata temu tak zrobiłem w roksanie i innej to musiałem później dokupić sadzonek bo mi zabrakło i nie było co ukopać

ale w tych truskawkach matecznych potem plon był rewelacyjny. moim zdaniem truskawka jednak się wysila na sadzonki i potem nie ma plonu w następnym roku. lepiej zostawić tylko tyle ile potrzeba

w tym roku nie jeździłem glebogryzarką w paru tzw kwaterach i sadzonek nie ma tyle co w poprzednim roku. rożne ludzie mają gleby i na nie których trzeba bardziej zadbać żeby ładne sadzonki wyrosły

Edytowane przez racyl