Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
blabla napisał:

Pryskacie już na przędziorka?

W tych pod folia poszedł safran jakoś 2 albo 3 dni temu, nie przykrywane w podobnym terminie dostały siarkę na początek na przedziorka żeby go trochę wstrzymać.

Opublikowano (edytowane)

Różnica w terenie ok 20metrow. W tym roku chcę nawadniac ok 30 arów w następnym powieksze obszar.  Woda jest czysta ale chcę zamontować jakieś filtry. Chce użyć kroplowniki. 

Edytowane przez Marcin8777
Opublikowano (edytowane)

Bez filtrów ze stawu to zapomnij, filtry dyskowe też będą się non stop zapychać, najlepiej było by podjechać do jakiejś firmy handlującej nawodnieniami, tam porozmawiać ze specjalistą, zrobią ci jakieś proste obliczenia i powiedzą co mniej więcej potrzebujesz. 

Rozumiem, że wodę będziesz pchał pod górę, więc na samej różnicy poziomów tracisz 2 bar ciśnienia, straty na rurach przesyłowych możesz policzyć sb tutaj  http://www.nawadnianie.inhort.pl/ukryty-magistrala-straty-cisnienia, na taśmach kroplujących musisz mieć od 0,5 do 1 bara ciśnienia, jak to wszystko sb policzysz to trzeba szukać pompy która przy wyliczonym przez cb ciśnieniu ma wymaganą przez cb wydajność w m3/h. 

Zapotrzebowanie na wodę w m3/h zależny natomiast od tego jakie taśmy sb dobierzesz, czy takie o mniejszej wydajności w l/h z kroplowinika ale będziesz sb podlewał od razu całe 30 arów czy podzielisz pole na kwatery i zastosujesz taśmy o większej wydajności w l/h, a może chcesz zaoszczędzić na pompie, kupując mniejszą i zastosować taśmy o mniejszej wydajności dodatkowo dzieląc pole na kwatery.

Sam widzisz, wiele jest pytań i przez forum raczej nikt ci kompleksowo nie pomoże, dodatkowo nie wiem czy pompy do studni głębinowych nadają się do tłoczenia wody ze stawów.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Marcin8777 napisał:

Różnica w terenie ok 20metrow. W tym roku chcę nawadniac ok 30 arów w następnym powieksze obszar.  Woda jest czysta ale chcę zamontować jakieś filtry. Chce użyć kroplowniki. 

co to za teren z góry na dól jak masz te 20m ?

Opublikowano (edytowane)

Staw jest w dole pole sporo wyżej mieszkam na Lubelszczyźnie i teren nie wszędzie jest równy . 20 może przesadziłem ale powyżej 10 jest 

Edytowane przez Marcin8777
Opublikowano

no to z góry podlewać ze studni głębinowej

z dołu do nie realne wypchać wodę w taśmach z kroplownikami w górę na taką wysokość jak podajesz

Opublikowano

Ja to rozumiem że te 10m spadku to jest na odległości 400m ze stawu do działki gdzie są truskawki, przy spadku 10m/100m pola to chyba żadne taśmy działać nie będą, bo taki spadek powoduje różnicę ciśnień na poziomie 1 bar, do taśm najlepsze są pola ze spadkiem 2-3m/100 m wtedy uzyskujemy równomierny wypływ na całej długości pola.

Opublikowano

Trzeba przeliczać ja mam 300 m Taśma kroplująca emitery co 15 cm jest zasilane z linii wodociągowej jak na razie ciśnienie jest 2 barów to zajmuje do 20 min by woda doszła na sam koniec linii .

Opublikowano

to żeś dowalił z tymi 20 minutami 😁😂

na początku przelane a na końcu ledwo skropione 🤣

Jak takie rzeczy są to trzeba wpiąć się z zasilaniem linii po środku a takie cudactwa odstawiać.

Przy każdej charakterystyce z rozstawem kroplowników jest podana max długość rzędu żeby tak nie robić jak Ty Galan

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, racyl napisał:

to żeś dowalił z tymi 20 minutami 😁😂

na początku przelane a na końcu ledwo skropione 🤣

Jak takie rzeczy są to trzeba wpiąć się z zasilaniem linii po środku a takie cudactwa odstawiać.

Przy każdej charakterystyce z rozstawem kroplowników jest podana max długość rzędu żeby tak nie robić jak Ty Galan

Na końcu też jest podlane tylko potrzeba tyle czasu by dobrze kropiło . To ze na środku to dokładnie tak jak mówisz .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie podałeś ile rzędów jest truskawki jakie długie ?

Co ile są rozmieszczone  emitery w linii 1 l wody z 1 emitera na 1 godzinę przy 0,5 bara teraz policz ile jedna linia ma wydajności na 1 godzinę a kilka linii .

Opublikowano

przy 0,5 bara to sobie możesz narobić 😂

6 godzin temu, galan99 napisał:

Na końcu też jest podlane tylko potrzeba tyle czasu by dobrze kropiło . To ze na środku to dokładnie tak jak mówisz .

z kroplowników na końcach  ma po krótkim czasie zacząć wylatywać woda a nie po jakiś 20 minutach. musi tak być bo inaczej nie ma w miarę równomiernego nawadniania

przeważnie jest 5l/h na długości jednego metra taśmy

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin8777 napisał:

Rzędy mają po 100 metrów. Nie mam jeszcze taśm kroplujacych muszę jakieś kupić i myślę właśnie nad pompą jaką kupić 

jeśli  rzędy  po 100 metry mają i jest  20 rzędów  najmniejsza pompa to 1000 l na godzinę to ci rozwali linię tylko zastosować Hydrofor ale to koszt dość spory .

Opublikowano
Co ty wypisujesz. Pompa 1000l/h to 16l/minute. To jakaś pompa z ogródka . Pole 100m długości przy tym 20 rzędów, można przyjąć, że będzie to ok 20ar. Wydatek z kroplownika przyjmijmy 1l, co 20 cm. Na 100m potrzeba nam 500l wody x 20rzedow tj 10 000 l na godzinę. Teraz trzeba by dobrać wysokość podnoszenia czyli ciśnienie pompy. Tu akurat nie wiem czy będę miał rację. Na 400 m do pola tracimy 4 bary no i zostaje jeszcze różnica poziomów, 10 m to też ok 1 bara. Jak by nie liczył pewnie pompa musi być do 8 bar, a wydajność zależy teraz jakie paski będą.
Co ty wypisujesz. Pompa 1000l/h to 16l/minute. To jakaś pompa z ogródka . Pole 100m długości przy tym 20 rzędów, można przyjąć, że będzie to ok 20ar. Wydatek z kroplownika przyjmijmy 1l, co 20 cm. Na 100m potrzeba nam 500l wody x 20rzedow tj 10 000 l na godzinę. Teraz trzeba by dobrać wysokość podnoszenia czyli ciśnienie pompy. Tu akurat nie wiem czy będę miał rację. Na 400 m do pola tracimy 4 bary no i zostaje jeszcze różnica poziomów, 10 m to też ok 1 bara. Jak by nie liczył pewnie pompa musi być do 8 bar, a wydajność zależy teraz jakie paski będą.
Opublikowano

Jest przy stawie prąd? Niektóre pompy głębinowe mogą pracować w stawie ale trzeba dosyć dopasować do linii. Spalinowa łatwiej sterować bo ma regulacje obrotów. Do stawu najlepiej filtr piaskowy. Ewentualnie duże dyskowe. T tape czym mniejszy wydatek kroplownika tym dłuższe linie. Przy 0.4l/h linie mogą być nawet do 150metrow i dla roślin to najlepszy wypływ. Ale ze względu na szybsze podlanie i wodę ze stawu lepiej 1-1.2 l/h. Pompa spalinowa 250 bez problemu by 30 arów ogarnęła

Opublikowano (edytowane)

ja np podlewam z jednej studni głębinowej pompy o wydajności 70l/minute to daje mi wydatek pompy4200l/h.

wysokość podnoszenia 70m (w studni wpuszczona 13m od powierzni ziemi, od studni do plantacji jakieś 150m)

rura w w studni, do pola  i po całej plantacji PE 40        

wartość pompy poniżej 500zł.

mam taśmy z wydatkiem 5l/h/m

tą pompą jestem w stanie podlać na raz 14-15 rządków po 108m długości. zmuszony koniecznością podlewałem i 21 rządków na raz troszke dłużej niz te 14

ale tez nie było tak że z końców woda leciał po 20 minutach 😄

15x108x5= 8100 l/h                                                                                                                                                     4200l/h               

zapotrzebowanie linii                                    realna wydatek wody dostarczonej

21x108x5=11340l/h                                                                                                                                                    4200l/h

z obliczeń wynika że to nie ma prawa działać a działa 😁 w pierwszym wariancie trochę więcej niż godzinę wystarcza a w drugim trochę wiecej

żadnych hydroforów nie wstawiajcie bo to niszczy pompę przy podlewaniu !!!

długie rzędy trudniej podlać a taśma ma swoje dopuszczalne ciśnienia i zamiast więcej rzedów trzeba by je zmniejszych a i tak nie osięgniemy zadawalających rezultatów

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To takie rzędy dzielisz na pół czyli magistrala główna w połowie ewentualnie zasilanie z każdego końca pola i to będzie działać bo inaczej przy tej długości początek pływa a na końcu sucho

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie