Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś młode sadzone wiosną załatwiłem stompem.

w czerwiec/lipiec pryskam i nic się nie dzieje. tylko źe ja czekam na deszcz i pryskam

Opublikowano
racyl napisał:

widziałem w komunikatach agrosimex coś takiego co niby ma go ograniczać ale koszt zwala z nóg. PERLKA NAWÓZ AZOTOWO-WAPNIOWY 25kg

Perlke już dwa lata stosuje, ale żeby na pedraka działała to nie zauważyłem, może na jakieś nicienie działa albo coś w tym stylu ale to trzeba by sprawdzić, raczej chwasty ogranicza, bo siejąc nawozy w rzadki w jednorocznych zauważam mniejsze nasilenie chwastów niż w międzyrzędziach.

Opublikowano

Dzień dobry. Mam problem z odmiana truskawki aprica posadzone są sadzonki  Clery i Aprica w dwóch tunelach obie te odmiany razem po połowie  i zauważyłem tylko  na Aprice na  sadzonkach  takie najmniejsze ,najmłodsze liście  które wychodzą są tak jak na tych zdjęciach brzegami brązowe i zdarzają się całe potem po jakimś czasie niektóre nawet całkiem zamierają . Na Clery takiego czegoś nie ma choć obie są posadzone razem, stare liście Apriki są ok tylko dotyczy to tych które wychodzą najmniejsze. Po posadzeniu całą jesień od sierpnia wszystko było dobrze wszystkie liście które wychodziły były zielone i dalej się rozwijały bez przeszkód dopiero w połowie grudnia takie coś zaczęło się dziać. Nie wiem jaki to może być powód czy to jakaś choroba czy może niedobór czegoś w glebie ? Po wykopaniu sadzonki po przekrojeniu sadzonka i korzenie sa zdrowe bez jakiś objawów choroby. Tylko te liście co wychodzą rozwijają się najmłodsze od razu brązowe choć nie na wszystkich sadzonkach apriki to jest .Bo jeżeli to choroba jakaś to nie wiem na razie jakiego użyć środka nie znając przyczyny czy może Aprica jest bardziej na coś podatna od Clery? Może ktoś kto ma tą odmianę coś podpowie bo pierwszy raz tą odmianę mam a do tej pory nigdy czegoś takiego nie było w innych odmianach np.honeoy czy Clery.Z góry dziękuje za odpowiedz.

IMG_20191217_110454   (2).jpg

IMG_20191217_110454 .jpg

IMG_20191217_110539.jpg

IMG_20191217_110840.jpg

Opublikowano

Na jesień daję kredę potem przed kwitnieniem saletrę wapniowa od yara unika  calcium do tego jeszcze odżywki wapniowe dwa trzy razy. Agroleaf wapniowy zaletą tego jest że ma wapń oraz potas, dodatkowo utwardzi owoc oraz poprawi smak. Oraz jaki aminokwas wapniowy z cynkiem i manganem. 

Opublikowano

spotkałem się z opinią że jak chcemy utwardzić owoc to tylko preparat wapniowy bez azotu bo azot przeciwdziała utwardzaniu

dlatego pytam o to metalosate calcium

Opublikowano

tak tylko że w niektórych preparatach jest azot

a Agroleaf jest akurat

Opublikowano

w większości odżywek wapniowych jest azot a tym akurat nie ma

ta wiedze mam od maliniarzy

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Daj teraz jeszcze wapno kórnickie i się poprawi

A jaka dawka wychodzi tego wapna na ha żebym mógł to przeliczyć co by nie przesadzić.

Opublikowano (edytowane)

ja wiem że nie zaszkodzi. chodzi mi czy to ma sens pryskanie wapnem bez azotu

to było robione malinie polonez która wręcz przeciwnie do miękkich należy. malina rzeczywiście była ładna i twarda.

pytanie czy ta twardość osiągnęła tylko dzięki temu. nikt mi nie zdradził że to ten konkretnie specyfik. po prostu ten tylko namierzyłem że sam wapń bez azotu

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Przyspieszenie owocowania truskawki czym szybciej to lepiej ale jak były upały zeszłym roku to truskawka się gotowała na polu i brak nawadniania robi się nie ciekawie w uprawie .

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Przyspieszenie owocowania truskawki czym szybciej to lepiej ale jak były upały zeszłym roku to truskawka się gotowała na polu i brak nawadniania robi się nie ciekawie w uprawie .

takie przyspieszanie to nie twoja bajka

jak oni sprzedają w maju to nie są zagrożeniem dla twoich czerwcowych

Opublikowano

A co ma jedno do drugiego? Upały z przespieszeniem ? 

Cena na przyspieszonych .

Pozostałe zbiory może okazać się nie opłacalny zbiór tania truskawka koszta zbioru duże skup na przemysł cna słaba napływ truskawki za granicy tak to  ma się do rzeczy .

Opublikowano

jak TY będziesz zaczynał to oni będą kończyć

ktoś ponosi ogromne koszty przyspieszenia nie po to aby oddawać na skup. zresztą o tej porze to jeszcze skupy będą nie otwarte więc nie martw się że ci skupy zapchają

większość z nas producentów nie produkuje na skupy

Opublikowano

Pierwszy zbiór spod osłon zaczyna się około połowy maja. Skupy przeważnie zaczynają od czerwca. Jedynie szrot z ostatnich zbiorów przyspieszonych idzie na skup. Tak to na deser. Końcówka jest mniej atrakcyjna dla klienta bo zaczynają się drobne a już są pierwsze zbiory gruntu. 

Akurat w 2019 r było tak że upały były pod koniec foliowych a grunt w pełni zbiorów. Zaletą foliowych jest to że zbiór jest bardziej rozciągnięty w czasie. A grunt bardziej skoncentrowany.