Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Racyl ma rację, sadź do ziemi bez folii i włóknin. Raz tylko posadziłem na włókninie,usypalem zagon łopatą (ziemię nam ciężką) włóknina (ponad100zl) sadzonki (ok.200zl) , sadziłem 2rzedy co 40cm, dużo się nie przyjęło, trochę wymarzło,w tamtym roku odprawiło słońce. Jedyny + chwastów dużo mniej. Zrobisz jak będziesz chciał.

Opublikowano

Jak ziemia nie zmęczona uprawą truskawki to nie ma sensu robić na zagonach. Dłużej się schodzi opielac krzaki na zagonie niż na polu. A chwasty będą rosły i tak. 

@Tomaszbyk jaką metodą mierzyleś pH gleby?  Ogrodniczą czy sadownicza? 

Opublikowano

A ja ostatnie nie ściółkowanie skasowałem 2 lata temu. I nikt mnie nie przekona żeby sadzić bez folii. Plusy to jedno/ góra dwa pielenia i tylko w otworach, czarna folia to szybsze zbiory, wyższy zagon to łatwiejszy zbiór. Minus to ręczne usuwanie rozłogów jeżeli zagony są dwurzędowe. Ewentualnie koszenie zaraz po zbiorach i zamiatarka. Jeżeli zagon jest jednorzędowy to do rozłogów wystarczy reglone

Opublikowano

a no właśnie z rozłogami jest problem. sadzonki nie pozyska się

Opublikowano (edytowane)

I chyba jest problem z wypadaniem truskawek w kilkurocznych sadzonkach. Bo ziemia wypycha sadzonke i potem usycha.

No i na ciezkich ziemiach to tez nie jest najlepiej bo sie zasklepia gleba.

Edytowane przez memphis1205
Opublikowano
22 godziny temu, racyl napisał:

a no właśnie z rozłogami jest problem. sadzonki nie pozyska się

Jak Ci w końcu wjadą na kontrolę to wytłumaczą skąd się pozyskuje sadzonkę. 

14 godzin temu, memphis1205 napisał:

I chyba jest problem z wypadaniem truskawek w kilkurocznych sadzonkach. Bo ziemia wypycha sadzonke i potem usycha.

No i na ciezkich ziemiach to tez nie jest najlepiej bo sie zasklepia gleba.

Ja nie zauważyłem wypadania. No chyba że nornica zje korzenie ale to najczęściej nie pojedyńcze tylko kilka metrów pod rząd. Ziemia przykryta mniej się zasklepia. Zawsze i w każdej uprawie

Opublikowano
37 minut temu, saszeta napisał:

Jak Ci w końcu wjadą na kontrolę to wytłumaczą skąd się pozyskuje sadzonkę. 

Ja nie zauważyłem wypadania. No chyba że nornica zje korzenie ale to najczęściej nie pojedyńcze tylko kilka metrów pod rząd. Ziemia przykryta mniej się zasklepia. Zawsze i w każdej uprawie

jakby tak każdy chciał robić to by nie było truskawki przemysłowej

co z tego że są odmiany z ochroną jak 3/4 tych odmian nie nadaje się do niczego oprócz produkcji sadzonek w szkółkach

Chłop głupi wszystko kupi

przy koszcie zbioru 1,5zl/kg i w skupie poniżej 3zł

Opublikowano

Są odmiany dla których ochrona już wygasła i można sobie rozmnażać bez problemu. A w pozostałych przypadkach jesteś po prostu złodziejem, ja już o kilku takich kontrolach słyszałem, kosztowało to chłopa 1zł za każdą nielegalnie rozmnożoną sadzonkę.

Opublikowano

wszyscy sadzą elsante 😂 do której czasu i plonu owocowania odnoszą się nowe odmiany

Opublikowano

TAK  jest z każdą uprawą czy to ziemniaki, zborze co roku chcieliby odsyp od chłopa

Opublikowano

Tu się Pan racyl myli, ziemniaki w gospodarstwach do 10ha i zboża do 25ha wystarczy zgłosić odstępstwo, bez żadnych opłat. Przy czym mówimy o powierzchni całego gospodarstwa a nie danej uprawy. W truskawce nie ma możliwości zgłaszania odstępstwa a więc i rozmnażania bez zgody właściciela praw do danej odmiany. Odmiany którym wygasły te prawa można rozmnażać bez konsekwencji.

• Like 1
Opublikowano

i co z tego że sobie zgłosisz odstępstwo w zbożu czy ziemniakach jak nadwyżki nie możesz sprzedać tylko jedynie na własny użytek

zboże sprzedasz na paszę a już mniejsze ziemniaki nikt oprócz na sadzenie ich nie kupi

Opublikowano

Ja mogę sprzedać pisząc na fakturze ziemniak paszowy, a co sobie ktoś później z tym zrobi mnie nie obchodzi. Tak samo jak sprzedaje zboże pisze np jęczmień paszowy, a czy ktoś sobie z tego zasieje to już mnie nie interesuje, ja jestem kryty.

Opublikowano

napisać możesz ale jak ci typek przyjedzie na miejsce to też sieczki może narobić. a przecież jak się zaczniesz ogłaszać to nie wpiszesz paszowy tylko podając kaliber

piszesz o fakturze ale jak znam ludzi co są na vat to marnie im się widzi sprzedawanie na fakturę zwłaszcza drobnych rzeczy i oddawanie kasy US

Opublikowano

wspomniałeś fv to tylko o tym piszę. zwykłemu chłopinie z sąsiedniej wsi to faktura rr to nie jest do niczego potrzebna

co do truskawek to są odmiany które szczególnie pilnują

Opublikowano
14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nwm co sadzą, mówię tylko, że pozyskując sadzonkę odmiany chronionej z NIELEGALNYCH źródeł należy liczyć się z możliwymi konsekwencjami.

Ty pewnie szkółkę z sadzonkami posiadasz?!

Opublikowano

Kupując ze szkółki wiesz co kupujesz. A z  olx-a czy od sąsiada? Może plantacja już była do kasacji a ty kupujesz i sadzisz na rozmnożenie? I jaka jest pewność że potem tak plonuje jak powinna? Może to już nawet inna odmiana tylko podobna do oryginału