Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tego się nie da tak jednoznacznie określić

zależy to też od :

-jakości sadzonek, z jednej dużej nie będzie tyle samo co z drobiazgu, coś w tym stylu jak masz sklasyfikowane sadzonki frigo

-ilości sadzonek na tej działce

sam widzisz że to wróżenie z fusów bo sam najlepiej znasz swoje pole ile wcześniej dawało

Opublikowano

Wiem ze to takie wrozenie. Na tym polu truskawki sa 1raz. Dawniej mialem 1000truskawek to okolo 150kg bylo ale wtedy sie uczylem tej uprawy i nie bylo ani przekopywana ziemia ani nawodnienia.

A teraz sadzonki zdrowe byly tylko czerwona plamistosc gdzieniegdzie byla, sadzonki od razu byly podlewane od poczatku, na wiosne planuje przekopac kolo sadzonek ziemie (u mnie ciezka).

Opublikowano

Witam, ktoś doradzi jaką dawke dursbanu/pyrinexu na ha wczesną wiosną ? Planuje opryskiwaczem wtłoczyć to w lay flata co by poszło do taśm. Chciałbym żeby zadziałało a truskawka nie dostała po d*pie. Odmiany: alba azja roxana matis florenc malwina. Pozdrawiam

Opublikowano
56 minut temu, stempos1980 napisał:

To trza było zrobić po zbiorach

Wiem, wiem. Nie pytałbym jeśli byłoby to możliwe jesienią. Chyba nic sie nie stanie jeśli zrobie to jak najwczesniej wiosną ?? 

Opublikowano (edytowane)

Od nowego roku Dursban zostaje wycofany, życzę powodzenia jak na zakładzie wykryją pozostałości, tak jak wyżej mówią koledzy, takie rzeczy po zbiorach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CASd napisał:

kupicie sobie durzbana bo od stycznia 2020 wycofany z obrotu

Z użycia także, więc jak ci wykryją w owocach to owoce do rowu a plantacja pod pług. W laboratorium nie mogą wykryć jakiegokolwiek śladu po dursbanie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

trzeba się oswoić z pędrakiem skoro tak unia każe 😁

w truskawkach, ziemniakach jak nie pędraki to dziki zrobią robotę. kiedyś jak nie pryskałem to zapierdalały 2 kilometry, przez krajówkę i po robactwo w moich ziemniakach

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 godziny temu, CASd napisał: kupicie sobie durzbana bo od stycznia 2020 wycofany z obrotu Z użycia także, więc jak ci wykryją w owocach to owoce do rowu a plantacja pod pług. W laboratorium nie mogą wykryć jakiegokolwiek śladu po dursbanieo .😑do końca nie masz racj jak go kupisz teraz jeden sezon możesz wykorzystać to jest do podlewania truskawki anie owocu

Tomasz0611 napisał:

3 godziny temu, CASd napisał:

kupicie sobie durzbana bo od stycznia 2020 wycofany z obrotu

Z użycia także, więc jak ci wykryją w owocach to owoce do rowu a plantacja pod pług. W laboratorium nie mogą wykryć jakiegokolwiek śladu po dursbanie.

Opublikowano

Człowieku dursban w owocu, towar do rowu, już brokuł w tym roku w rowie lądował, ogólnie bardzo obniżyli progi na chloropiryfos i może się okazać że nawet jego zastosowanie bardzo wczesną wiosna będzie skutkować pozostałościami, ja bym nie ryzykował ale każdy robi jak uważa.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Człowieku dursban w owocu, towar do rowu, już brokuł w tym roku w rowie lądował, ogólnie bardzo obniżyli progi na chloropiryfos i może się okazać że nawet jego zastosowanie bardzo wczesną wiosna będzie skutkować pozostałościami, ja bym nie ryzykował ale każdy robi jak uważa.

Tomasza0611 jak zastosujesz w odpowiednim terminie nic ci nie wynajda jak ktoś stosuje na brokuł na miesiąc przed sprzedażą to mu znajdą trzeba się uczyć stosować środki to jest tak jak randap on jest szkodliwy jak zbierasz np rzepak po upływie od zastosowania po 14 dniach ale jak minie 22dni od zastosowania żadnego glifosatu nikt ci nie znajdzie ale to moje lata doświadczenia pewnie ciebie nie przekonam bo masz swoją teorię ale szkoda 😑

Opublikowano
Każdy robi jak uważa, nikomu nie narzucam jak ma robić, niektórzy stosują dursban na kwieciaka w truskawce, od nowego roku może to się nie miło skończyć, kasa będzie wisiała na krzaku i nie będzie można jej ruszyć, ja bym pryskanie dursbanem zostawił sobie na termin po zbiorach, wtedy jest bezpiecznie, a jeżeli ktoś chce teraz z wiosny zwalczać pędraki to znaczy że zaniedbał temat na jesieni. Ale jeszcze raz powtórzę, każdy robi jak uważa, jest ryzyko jest zabawa.
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Każdy robi jak uważa, nikomu nie narzucam jak ma robić, niektórzy stosują dursban na kwieciaka w truskawce, od nowego roku może to się nie miło skończyć, kasa będzie wisiała na krzaku i nie będzie można jej ruszyć, ja bym pryskanie dursbanem zostawił sobie na termin po zbiorach, wtedy jest bezpiecznie, a jeżeli ktoś chce teraz z wiosny zwalczać pędraki to znaczy że zaniedbał temat na jesieni. Ale jeszcze raz powtórzę, każdy robi jak uważa, jest ryzyko jest zabawa. ☺Teraz z tobą się zgodzę widzisz jak by każdy stosował zgodnie z etykietą chodził na szkolenia to pewnie nikt by nie wycofywal tych środków nie tylko durzbanu ale jest dużo rolników którym brakuje wiedzy z drugiej strony człowiek jak coś robi to zawsze popełni jakiś błędy trzeba późnej wyciągnąć z tego jakieś przemyślenia i nie truć się wzajemnie

Opublikowano

Rozklądam sie za opryskiwaczem psp do truskawki ? Co powiecie o tych z firmy kam-rol warte to uwagi ? Moze ma ktos aktualne cenniki burego, krukowiaka lub innych producentow ?

Opublikowano

To doglebowo na wiosnę odpada, bo nawet licząc od 1 marca to karencja ledwo co minie, a na kwieciaka to już ładnych parę lat nie ma rejestracji, w tym roku mają być jeszcze obniżone progi na pozostałości w zakładach, ja bym nie ryzykował, trzeba było pędraka się pozbywać jesienią.

Opublikowano

co ty pieprzysz tomuś że dobrych parę lat chloropirifos nie był dopuszczony  na kwieciaka ?

pod nazwą pyrinex miał pozwolenie do co najmniej  2018 bo z tego roku jest etykieta, środek był sprzedawany z datą produkcji 2019 i też miał rejestracje na kwieciaka.

pod nazwą dursban to nie pamiętam żeby był kiedykolwiek na kwieciaka

to nie jest realne aby wytruć pędraka tylko po zbiorach.

nie licz karencji od 1 marca tylko od czasu kiedy zrobi się ciepło bo może opryskać przy paru stopniach a śmierdzieć zacznie jak zrobi się co najmniej 15 i więcej

progi owszem obniżają tylko co zrobisz jak ktoś ma na polu tego do cholery

Pyrinex_-480_EC.pdf

Opublikowano
17 godzin temu, stempos1980 napisał:

Tylko dursban w formie oprysku miał 21 dni karencji a w formie zastosowania w glebie 90 dni

Stempos1980 dziwne że 2 lata temu nic nie miałeś przeciwko stosowaniu w marcu ... Wcześniej nie zalegał w glebie był ekologiczny ?? 😂

907805F1-0FE1-4B83-A98B-CB1E5B85CB78.png

9 godzin temu, racyl napisał:

co ty pieprzysz tomuś że dobrych parę lat chloropirifos nie był dopuszczony  na kwieciaka ?

pod nazwą pyrinex miał pozwolenie do co najmniej  2018 bo z tego roku jest etykieta, środek był sprzedawany z datą produkcji 2019 i też miał rejestracje na kwieciaka.

pod nazwą dursban to nie pamiętam żeby był kiedykolwiek na kwieciaka

to nie jest realne aby wytruć pędraka tylko po zbiorach.

nie licz karencji od 1 marca tylko od czasu kiedy zrobi się ciepło bo może opryskać przy paru stopniach a śmierdzieć zacznie jak zrobi się co najmniej 15 i więcej

progi owszem obniżają tylko co zrobisz jak ktoś ma na polu tego do cholery

Pyrinex_-480_EC.pdf 277 kB · 1 pobranie

Właśnie u mnie jest ten problem że jest tego dużo, co byś poradził na to ?

Opublikowano

Gryka na przyoranie?

W tym roku nawet po sezonie oprysk chloropiryfosem nie był do końca skuteczny na pędraka przez suszę.

Opublikowano

Niepokoi ta łagodna zima, jeśli tak dalej pójdzie to będzie porażka z truskawkami.

Będą się szykować problemy z przędziorkiem, roztoczami, i pędrakami w glebie oraz duża liczba towaru na rynku z racji łagodnej zimy.