Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

IMG_20190703_183504.jpg.c967ab6274ba4c4f2981256630ee84e7.jpgIMG_20190703_183507.jpg.302f1b085d8f43a4b0eb3665a2bafea8.jpgIMG_20190703_183515.jpg.a52f28948cf2e77f6842a4d4077d24eb.jpgIMG_20190703_183542.jpg.5f4e96bc1a4f55afc0a206acdbf08b37.jpgIMG_20190703_183631.jpg.2553dc21165214934b05ef6831173c26.jpgIMG_20190703_183610.jpg.f111ddf45eafc6d770854527e37fe0f4.jpgIMG_20190703_183544.jpg.a501f5899a74729ac583f5ac508989ca.jpg

Tak wyglądają u mnie niektóre młode liście świeżo po skoszeniu. Czy to niedobór wapnia, roztocz truskawkowiec czy przędziorek?

Edytowane przez blabla
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, memphis1205 napisał:

Sadzi ktos truskawki w systemie jeden rzad pod traktorem?

to ile lat chcesz ty te truskawki trzymać ? sadząc tak szeroko - 140cm

od 3 wzwyż to już się robi drobnica masowo. co z tego że dużo na krzaku kwiatu jak potem owoce drobnniutkie i mało słodkie

mój zbieracz w 3 letniej malwinie odjechał totalnie ze stawką 4zł od łubianki. no ale co zrobić owocu drobnego do cholery że 4 tylko na godzinę zbiera a truskawka chodzi nawet i 12zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Czemu jak szeroko , to trzeba długo ? Bo nie rozumiem zależności .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

zależy co dla kogo jest drobne. dla jednych marmolada, honoye będzie gruba a dla innych roxana czy malwina

odmiany silnie rosnące tzw krzaczaste długo w tym samym miejscu ci nie porosną nie zmieniając parametrów jakościowych

pomijając już bidoków co wszystko zganiają na suszę o potem truskawkę wielkości poziomki zbierają i przywoża na rynek

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Czemu jak szeroko , to twierdzisz że trzeba truskawki mieć wiele lat ?

Opublikowano

nie widzę innego powodu takiego szerokiego sadzenia. rozumiem 70cm jest za mało ale np 2 rzędy w odległości 60-70 i odstęp90-100 cm i znowu dwa rzędy  65-70 jest wystarczająco

Opublikowano (edytowane)

Pięknie się rozrastają , mniej ścieżek dla chwastów , miej taśm do nawadniania , mniej sadzonek ... tak z grubsza .

I nadal nie łapię czemu więcej lat liczysz dla takiego systemu ?

Opublikowano

co ty opowiadasz że mniej 😃 ile ty masz tych truskawczyn że tak gadasz

w malinie jesiennej się po 2 zaklada na rząd a w truskawce jeden rząd normalny jedna taśma. to układanie jednej taśmy między dwa normalne czy jednej przez taki szeroki to czysta nieprzemyślana głupota. po pierwsze dłużej to podlewanie takiego rzęda trwa i nigdy nie jest efektywne a po drugie więcej wody to i większe wypłukiwanie nawozu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

ile ty masz tych truskawczyn że tak gadasz

Oho, po tym zdaniu już można sobie wyobrazić twoje podejście do innych: "Ja jestem większym i lepszym plantatorem więc wszyscy inni gówno wiedzą" Hah

Edytowane przez Karol06
Opublikowano

Dawniej sadzilem truskawki w takim systemie jak ziemniaki tzn 2rzadki pod traktorem. Ale w 2roku juz bylo ciasno i deptalo sie owoce. Tylko wtedy robilem rzadek kolo rzadka a Wy mowicie zeby 2rzadki zrobic i troche wieksza przerwa i nastepne 2 tak?

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

co ty opowiadasz że mniej 😃 ile ty masz tych truskawczyn że tak gadasz

w malinie jesiennej się po 2 zaklada na rząd a w truskawce jeden rząd normalny jedna taśma. to układanie jednej taśmy między dwa normalne czy jednej przez taki szeroki to czysta nieprzemyślana głupota. po pierwsze dłużej to podlewanie takiego rzęda trwa i nigdy nie jest efektywne a po drugie więcej wody to i większe wypłukiwanie nawozu.

No to żeś wytłumaczył czemu jak szersze odstępy między rzędami w truskawkach , to trzeba według twojej teorii więcej lat uprawiać .

Opublikowano
1 godzinę temu, memphis1205 napisał:

Dawniej sadzilem truskawki w takim systemie jak ziemniaki tzn 2rzadki pod traktorem. Ale w 2roku juz bylo ciasno i deptalo sie owoce. Tylko wtedy robilem rzadek kolo rzadka a Wy mowicie zeby 2rzadki zrobic i troche wieksza przerwa i nastepne 2 tak?

porostu zwiększ odstęp między przejazdami ciągnika.  jak 90 cm za mało do 110 cm możesz . wadą pojedynczego rzadka a szerokiego pod ciagnikiem jest zbiór.  zbieracz ma zbierac z jednej i drugiej str rzadki bo sam pojedynczego nie zbierze.  ten sprytniejszy zbieracz wyzbiera te ładniejsze innym a inni krzycza ze nie ma  

Opublikowano
9 godzin temu, Karol06 napisał:

Oho, po tym zdaniu już można sobie wyobrazić twoje podejście do innych: "Ja jestem większym i lepszym plantatorem więc wszyscy inni gówno wiedzą" Hah

bez przesady. doskonale wiem że kolega zetorki ma kilka krzaków na grządce dla siebie i nie ma nic wspólnego z uprawą truskawki zarobkowo

Opublikowano (edytowane)

No 0,5ha to ciężko samemu zjeść . Nie rozumiem ataku . Chciałem się jedynie dowiedzieć czemu uważasz że sadzenie w szerokich rzędach jest złe .

@racyl specjalnie żebyś wiedział że gówno wiesz , wstawiłem zdjęcie truskawki w drugim sezonie .

Opublikowano

popatrz sobie na różne plantacje na youtube. takie wynalazki co 140cm to są w szkółkach gdzie głownym celem jest pozyskanie sadzonek.

Opublikowano

Olewam ciepłym moczem teraz twoją odpowiedz cwaniaczku .

Opublikowano

lej sobie na co chcesz. ciekawe kto by te truskawki obrobił jak Ty ciągle dzień i noc na tym forum a z nudów to już wszedłeś w temat truskawek gdzie bladego pojęcia nie masz

Opublikowano

Pojęcie mam blade , bo truskawki drugi rok dopiero . Tłumaczył ci się nie będę kto w tym robi . Zdjęcie pokazałem . Widać że zadbane . Nie mam zamiaru się z tobą kłócić , bo z sensem odpowiedzieć nie potrafisz , a obrażasz .