Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowy w w truskawkach wiec mam pare pytań:

- Czym nakrywać truskawki

- Jakie firmy skupują truskawki woj opolskie

- Firmy zajmujące się sprzedażą sadzonek

Opublikowano (edytowane)

Kloedzy jakas cisza tutaj nastala. Piszcie jak minal sezon truskawkowy u was.

U mnie średnio, roxana tylko 12ton z hektara. Albion jak na ilosc krzakow to calkiem niezle ostatni zbior na poczatku sierpnia,

Ogolnie plony srednie ze wzgledu ze truskawka po zasadzeniu zostala mocno podsuszona i zaniedbana.

Piszcie jak u was poszlo

Edytowane przez Geronimo
Opublikowano

Panowie jaką polecicie mi odmianę truskawek? u nas sprawdzony jest honey ale chciałęm czegoś nowego spróbować. Zamawiła ktoś z was sadzonki na allegro? może polecicie kogoś?

Opublikowano

Szukaj opinii po ludziach, szkółka tez nie zawsze ma ok towar. Musisz pytac ludzi skąd maja i czy sobie chwalą, ile mieli wypadów. Tak jak kolega napisał sadzonki z allegro to nic dobrego, chyba ze szkółka wystawia to mógłbyś pomyśleć. Popytaj skąd ludzie mają i wtedy zadecyduj.

Opublikowano

Może to nie wina sadzonek tylko uprawy?? Bo zastanawiam sie jak mozna zrobic nieoryginalna sadzonke albo jest sadzonka danej odmiany albo nie. Hortplant ma dobrą opinię w produkcji sadzonek.

Opublikowano

już kupiłem i zasadziłem odmiany senga i elkta zobaczymy co z tego urośnie. Stosował ktoś z was herbicyd w truskawkach Trophy 840 EC??? Mowie z góry ze jest on przeznaczony do kukurydzy ale z tego co wiem to można go stosowac wczesna wiosna i jesienia w truskawkach?

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy ktoś uprawia Roxane i albe w gruncie bo planuje na wiosne zasadzić troche chodzi mi jak plonuje i zimuje jakimi herbicydami pryskać słyszałem że są wrażliwe ale elesanta też miała być wrażliwa a możno wszystko dawać. Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam

Opublikowano

tez w tym roku zamówiłem od pana Niewczas i polecam

na szkodniki już za późno moim zdaniem a od grzyba jeśli jest to można dać u mnie już wypryskane dawno i się teraz nie martwię

skąd można zadobyć się sadzonek roxanny ?

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie stosowania herbicydów jakie stosujecie. Tzn. chodzi mi o dawki, na jakie chwasty(jedno czy dwuliścienne) i terminy stosowania(jesień czy wiosna).

pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik90
      Witam! Mam pytanie jaka odmiane truskawki posadzić aby bylo sporo owocu i żeby zima nie zmarzła? Od wiosny mam zamiar obsadzić jakieś 40 arow.
    • Przez michal33554
      Witam, mam około 3 ha ziemi i prawie wszystko to odłogi. Jedynie 0, 5 ha to czereśnie, ale już bardzo stare. Chciałbym zacząć uprawiać jakieś owoce. Tylko nie wiem co będzie najbardziej opłacalne. Sprzęty wszystkie potrzebne mam. Dodam, że prawie 1 ha to ziemia bardzo gliniasta o wysokim poziomie wód gruntowych -5 klasa pozostałe 2 ha łącznie z tymi czereśniami to ziemia bardzo dobra, przepuszczalna- 2 klasa, jedynie miejscami trochę gorsza. Proszę o rady.
    • Przez Matek_1264
      Witam, chcę w tym roku zasadzić truskawki w sierpniu i potrzebuje porad jak dalej postępować z polem i jak nawozić.
      Wyniki analizy gleby otrzymałem dziś.Są zalecenia nawozowe jednak nie wiem kiedy sypnąć nawóz i wapno.

Sytuacja wygląda tak: pole do tej pory to dwa sąsiadujące kawałki ze soba które finalnie będą połączone.

Kawałek 1- wiosną zasiana gryka, ztalerzowana i zaorana. Następnie posiana gorczyca która już kwitnie.

Kawałek 2- późną wiosną zasiany owies który rośnie do tej pory.

Do dyspozycji mam obornik od krów i owiec i nieco kurzaka.

Powiedzcie jakie ruchy teraz poczynić bym za 3 tygodnie mógł wsadzać truskawkę w pole i żeby coś z tego wyszło.  
    • Przez migraj
      Witam. Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów. A mianowicie czym mogę usunąć Babkę Lancetowatą z plantacji truskawki?

• Przez MateuszZienkowicz
      Witajcie, mam pytanko dotyczące sezonowej sprzedaży truskawek.
      Jestem rolnikiem, areał truskawek został powiększony do rozmiarów które wymuszają na mnie poszukiwanie nowej drogi sprzedaży. Chciałbym zacząć handlować truskawką w okolicznych miastach. Z tego co się dowiedziałem póki co potrzebuje zgodę od gminy na zajęcie pasa drogowego. 
      Co jeszcze od strony rolniczej? Sanepid? RHD? 
      Jak to zrobić żeby było full legal i jak przyjdzie straż miejska to nie bedą mogli mi nic zrobić. 
      Dziękuję za pomoc!
  • Dodaj nową pozycję...
v