Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał(a):

jest sens sadzić truskawki na koniec października? czy lepiej wiosną? mówimy o 50 krzaczkach koło domu

Zawsze jesienią lepiej.

Truskawka bardzo łatwo się przyjmuje, to jak chwast , ale wiosną może być sucho.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

jak skoszę kukurydze bede zakładał nową rabatkę. pole dość zapuszczone chwastami.

pryskać to od razu jakaś doglebówką czy zostawic na wiosne?

Jak z chwastami problem to opryski tego nie ogarną ... To nie kukurydza czy zboża że pryśniesz i jest czysto ... Jeżeli nie będzie komu tego pielić to zastanów się czy warto sadzić.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Po kukurydzy to sobie daj spokój. Z resztą takie zabawy z paroma krzakami to szkoda czasu bo ani nie wystarczy na jedzenie czy przetwory .

Albo zrobić to jak potrzeba i żeby tej truskawki było albo dać sobie spokój 

• Root Admin
Opublikowano

wiesz, ziemniaki wyprowadziłem na prostą to i truskawkę ogarnę - tak mi się wydaje.

wiem ze trzeba będzie użyć motykol, ale temu motykolowi też można pomóc.

1 minutę temu, racyl napisał(a):

Po kukurydzy to sobie daj spokój. Z resztą takie zabawy z paroma krzakami to szkoda czasu bo ani nie wystarczy na jedzenie czy przetwory .

Albo zrobić to jak potrzeba i żeby tej truskawki było albo dać sobie spokój 

po kukukurydzy, chodzi mi o fakt ze wtedy bede miał dobry dojazd na działkę.

Wtedy całą działkę zjeżdzę broną aktywną i bede mógł spokojnie posadzić warzywa na zimę i ewentualnie truskawki.

Przy okazji będą wyrywane drzewka, tak aby móc lepiej manewrować dużym ciągnikiem w ogródku

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

wiesz, ziemniaki wyprowadziłem na prostą to i truskawkę ogarnę - tak mi się wydaje.

Herbicyd jaki był w kukurydzy ?? Bo może nie ma sensu tam sadzić truskawki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał(a):

wiem ze trzeba będzie użyć motykol, ale temu motykolowi też można pomóc.

po kukukurydzy, chodzi mi o fakt ze wtedy bede miał dobry dojazd na działkę.

Wtedy całą działkę zjeżdzę broną aktywną i bede mógł spokojnie posadzić warzywa na zimę i ewentualnie truskawki.

Przy okazji będą wyrywane drzewka, tak aby móc lepiej manewrować dużym ciągnikiem w ogródku

truskawka lubi ziemię lżejsza i nie wszędzie będzie rosła bez dużych nakładów . podlewania, nawozów czy ochrony i wspomagaczy .

bardziej ta twoja uprawa 50 sztuk to sztuka dla sztuki 

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał(a):

Drzewka, kukurydza, robi się ciekawie ... Zalegające herbicydy po kukurydzy, w kukurydzy lubią siedzieć pędraki, zresztą tak jak i pod drzewkami. Nie chcę zniechęcać, ale zastanów się nad tą truskawką ...

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał(a):

Żeby coś było i jakiś sens to robić to trzeba wsadzić 500-600sztuk o różnych porach dojrzewania i zadbać o to jakoś sensownie 

tu nie chodzi o zarobek, tu chodzi o to ze dzieciaki mogą przyjechać w weekend i zjesć miseczkę truskawek.

A jak mi się uda zrobić 50 słoiczków dżemu to juz będzie mistrzostwo świata.

10 minut temu, racyl napisał(a):

truskawka lubi ziemię lżejsza i nie wszędzie będzie rosła bez dużych nakładów . podlewania, nawozów czy ochrony i wspomagaczy .

bardziej ta twoja uprawa 50 sztuk to sztuka dla sztuki 

tak samo jak 15 krzaków pomidora

8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Drzewka, kukurydza, robi się ciekawie ... Zalegające herbicydy po kukurydzy, w kukurydzy lubią siedzieć pędraki, zresztą tak jak i pod drzewkami. Nie chcę zniechęcać, ale zastanów się nad tą truskawką ...

przeczytaj to co było wczesniej napisane

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, yacenty napisał(a):

tu nie chodzi o zarobek, tu chodzi o to ze dzieciaki mogą przyjechać w weekend i zjesć miseczkę truskawek.

A jak mi się uda zrobić 50 słoiczków dżemu to juz będzie mistrzostwo świata.

tak samo jak 15 krzaków pomidora

przeczytaj to co było wczesniej napisane

Nikt nie mówi o zarobku tylko o tym żeby ta truskawka była cały sezon i była do jedzenia i na przetwory .

Masz typowo miejskie podejście, posadzę parę krzaczków na działce a potem i tak kupuję truskawki bo zarosły, nie wyrosły, poginęły,wyschły  itp .

koledze posadziłem tak z 800krzaków sadzarką w różnych terminach owocowania i jakoś nie narzeka że ma za dużo tych truskawek a truskawka ładnie mu rosła bo chociaż nie pryskał od grzyba to podlewał , nawoził jak trzeba , skosił 

Z tego co pamiętam to już raz próbowałeś szczęścia wiosną i poszedł pług

Edytowane przez racyl
Opublikowano

30kg ? 😄 chyba z całego tunelu.😂

Ludzie owszem takie coś sadzą do doniczek w lipcu ale o to dbają. Podlewają, nawożą, stymulują a potem pod koniec sierpnia na początku września sadzą na polu.

Pod koniec września czy w październiku na polu takiego dziadostwa nie sadzimy a tym bardziej w ostatnich latach gdzie z opadami jest ciężko i mamy wybór między ładna sadzonką a takim czymś.

Posadzenie takiego czegoś na polu i zostawienie tego samemu sobie każdy co chcę mieć jakieś pieniądze z truskawek doskonale wie jak to się skończy 

Opublikowano

30 dkg. Czyli 0.3 kg z krzaka. Albo 300 gram.

Ja kolanka powsadzalem bezpośrednio w maty kokosowe. 0.3 kg+1.5 kg w tym roku( maj,czerwiec,lipiec) daje 1.8 kg owocu z krzaka. 

Opublikowano

Ad-Rol miał w Kielcach nowy model glebogryzarki sekcyjnej z każdą sekcją osobno. Super to wyglądało, mówili, że to na razie prototypy. Mam nawet zdjęcie, tylko trochę słabe. 
Może skontaktuj się z nimi z zapytaniem.

Opublikowano

ja glebogryzarkę sekcyjna mam z Minosa. Robi robotę. Nie mam się do czego przyczepić. Wcześniej miałem starą breviglieri też była ok. Scielarke mam na małe belki z Warki. Scieli dobrze. Ale wiadomo, że narobić się trzeba. Na duze bele ta maszyna z Warki kiedyś miała zle opinie, nie wiem jak teraz.

Opublikowano
2 minuty temu, jaro86 napisał(a):

. Na duze bele ta maszyna z Warki kiedyś miała zle opinie, nie wiem jak teraz.

Na początku się trochę pomeczyłem z tą na duże bele z Warki, ale teraz już jak się wie co i jak to idzie bez problemu.

Opublikowano

To dobrze wiedziec. Ja wtedy wziąłem tą małą scielarke ze względów finansowych. Wiecie ile teraz ta duża scielarke z Warki kosztuje? A co myślicie o tych używkach kvernelanda? Jest trochę ogłoszeń po 15-20 tys zl