Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

U mnie -2 przy gruncie, praktycznie wszystkie kwiaty pod włókniną które dotykały włókniny to zmarzły. Nie będzie dużo truskawek przyspieszanych folią. Ale moze to i dobrze, cena powinna być lepsza, będzie mniej roboty a pieniądz ten sam, może jak w zeszłym roku, gdzie pierwsze trzy zbiory sprzedałem po 40zl za koszyk 2kg.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

To pąki truskawek nawet jak nie kwitly to wywaliło. Kwiat rozwinięty do -1 może dać radę, jak będzie krótki mrozek. Zamknięte pąki tak do -4, -5 dają radę, wszystko zależy od fazy rozwoju, bo jak mają się niedługo otwierać to już raczej -2, -3. 

Opublikowano

a po to mam podlewać pod folią jak tam cały czas wilgoć dobra

Opublikowano
43 minuty temu, zimnepiwo napisał:

Tak tylko pytam. Doradcy jagodowi tak zalecają. Dobrze czy źle jak "ugryźć"ten temat?

to chronisz korzeń czy kwiat tą taśmą ?😂

może słyszałeś o doradcach sadowniczych podczas kwitnienia i z tym ci się pomięszało

Opublikowano (edytowane)

Kwiatu to nic oprócz włókniny nie uchroni jak jest większy mrozek niż -1 przy gruncie, tu chodzi raczej o utrzymanie rośliny w dobrej kondycji, żeby kwiaty które nie przemarzly były dobrze odzywione. Polewanie z góry deszczownią próbowałem w zeszłym roku na bobie, to więcej szkody narobiłem niż pożytku. Mówię o podlewaniu w trakcie przymrozku/mrozu. Jedynie może jakieś zraszacze, to wtedy może by to zdało egzamin. Bo wtedy ciągle dolewana jest nowa dawka wody. 

Co do podlewania to dobrze nawilzony grunt ma większą pojemność cieplną, przez co wolniej się ochładza, co może skutkować tym że u nas przy gruncie jest np -1 a u sąsiada który nie podlewal -2. Ale w tym roku raczej nie ma potrzeby podlewać bo ziemia jest jak narazie dobrze nawodniona. 

Co do podlewania taśmami robiłem w zeszłym roku doświadczenie, tam gdzie były podlewane od 3 w nocy do 6 nad ranem było +3 pod włokniną vs +1 tam gdzie nie było podlane, więc jeżeli ktoś chce to niech się śmieje, a jak ktoś chce to niech uwierzy :)

Opublikowano

z tym porównywaniem do sąsiada byłbym ostrożny bo przymrozek nie zawsze równo się rozkłada

2 lata temu na nie przykrywanych na części młodej plantacji zmroziło kwiatki a dosłownie 12 metrów na szerokości dalej dosłownie nic nie ucierpiało i za kilkanaście metrów ziemniaki skosiło.

spróbować można ale nie nastawiałbym się na jakąś specjalną ochronę od dołu.

podobnie można by powiedzieć że pod folią też mają cieplej bo więcej wilgoci

Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie mówię że to da jakieś super efekty, ale ten jeden stopień Celsjusza może zrobić bardzo dużą różnice, i lepiej podlac niż nie podlewac, należy jedynie pamiętać żeby nie przelać roślin, i tu przydałby się tensjometr żeby kontrolować stan uwilgotnienia gleby. Tak jak mówilem pod włókniną zrobiło to 2 stopnie Celsjusza różnicy. Ale w zeszłym roku było bardzo sucho, w tym roku jest większa wilgotnosc gleby więc różnica pewnie była by mniejsza. 

Z folia i wloknina jest problem jak jest odmiana która ma kwiaty na poziomie liści lub ponad liśćmi, bo wtedy kwiaty dotykają okrywy i przemarzają. I tu ich nic nie uratuje ani algi ani aminokwasy ani Asahi ani podlewanie. 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma racji, pracownicy z Ukrainy podczas kwarantanny mogą pracować. Jedynie jak pole jest oddalone od siedliska to musisz ich wozić, nie mogą spacerować po drogach publicznych. Ale nawet na to u mnie dzielnicowy przymykał oko, powiedział aby żeby mieli maseczki i żeby ktoś od nas z domu szedl razem z nimi. 

• Like 1
Opublikowano

Racyl,nic mi się nie pomieszało z tym podlewalem (nie mowie tu o zraszaczach tylko kropelce). Tę wypowiedź to od któregoś z doradców jagodowych . Ja aż takiej wiedzy nie mam .

Opublikowano

Prawidłowo jak by sami mieszkali i coś plewili to by mogli w polu pracować ale przy zbiorze to już nie bo przez owoc przeniosą Covida .

W Nowej Zelandii .

50 tysięcy widzów, brak masek i dystansu. To największy koncert od początku pandemii

Zespół Six60 zagrał w Auckland w Nowej Zelandii największy koncert od czasów rozpoczęcia pandemii. Pod sceną bawiło się 50 tys. osób i było to możliwe, ponieważ Nowa Zelandia świetnie poradziła sobie z koronawirusem - od stycznia dzienna liczba nowych przypadków ani razu nie przekroczyła 30.

Opublikowano
1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Racyl,nic mi się nie pomieszało z tym podlewalem (nie mowie tu o zraszaczach tylko kropelce). Tę wypowiedź to od któregoś z doradców jagodowych . Ja aż takiej wiedzy nie mam .

to są tacy doradcy w zależności która firma im więcej zapłaci.

oglądałem z tego roku komunikaty z agrosimexu gdzieś z 1,5 miesiąca temu mówi że teraz wysiewamy na truskawki nawozy fosforowe i potasowe a później azotowe, od kiedy pamiętam zawsze sypało się hydrokomplex, polisoskę start i nikt niczego nie dzielił wiosną bo po prostu ciężko o takie typowe nawozy na truskawki fosforowe i potasowe solo oprócz siarczanu potasu.

ciekawie czasem gada zbigniew Marek który układa plany nawożenia a te malickiiie, tomki, artury, frusto, prokam, agrii, jarosze to oni wybiórczo podchodzą do tematu

zapytajcie się ludzi z karczmisk gdzie ma szkółkę i gospodarstwo paweł krawiec 😂

Po prostu stworzył się biznes na szkoleniach, doradzaniu, polecaniu, wydawaniu gazet. coś na zasadzie że znany aktor reklamuje dany produkt którego tak naprawdę w życiu mógł nawet nie używać

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ale ja nie mówię że to da jakieś super efekty, ale ten jeden stopień Celsjusza może zrobić bardzo dużą różnice, i lepiej podlac niż nie podlewac, należy jedynie pamiętać żeby nie przelać roślin, i tu przydałby się tensjometr żeby kontrolować stan uwilgotnienia gleby. Tak jak mówilem pod włókniną zrobiło to 2 stopnie Celsjusza różnicy. Ale w zeszłym roku było bardzo sucho, w tym roku jest większa wilgotnosc gleby więc różnica pewnie była by mniejsza. 

Z folia i wloknina jest problem jak jest odmiana która ma kwiaty na poziomie liści lub ponad liśćmi, bo wtedy kwiaty dotykają okrywy i przemarzają. I tu ich nic nie uratuje ani algi ani aminokwasy ani Asahi ani podlewanie. 

Tomek nie o to mi chodziło że specjalnie zakładać folię. np u mnie zaczyna zakwitać truskawka pod folią a pod taką folią co leży długo to i dużo kropel wody jest to może to ochronić na podobnej zasadzie jak z podlewaniem. po prostu pod folią więcej wilgoci jest

Opublikowano
36 minut temu, racyl napisał:

Ciekawie czasem gada zbigniew Marek który układa plany nawożenia a te malickiiie, tomki, artury, frusto, prokam, agrii, jarosze to oni wybiórczo podchodzą do tematu

😂

Każdy doradza to co ma w ofercie, po prostu nowy sposób na reklamę, trzeba zapoznawać się z etykietami i wybierać to co nam pasuje :)