Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dwie ostatnie noce po -4 i 100% kwiatów i nawet związki które jeszcze mają małe zielone płatki w środku mają środki czarne. Czy truskawka wytworzy jeszcze jakieś pędy owocowe czy to juzpo ptokach? Na wczesnych odmianach bo nie wiem czy jest sens lac wode

Dnia 8.05.2019 o 21:58, Calineczka napisał:

Ja co roku to daję. Co chcesz wiedzieć?

Ile razy w sezonie stosujesz odżywki asco i aminovigor? Ja już 2 razy pryskalem i jestem mega zadowolony z efektu a teraz zastanawiam się czy po przymrozkach nie jechać jutro ale mina tydzień od ostatniego podania

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dzikiWschód napisał:

Witam dwie ostatnie noce po -4 i 100% kwiatów i nawet związki które jeszcze mają małe zielone płatki w środku mają środki czarne. Czy truskawka wytworzy jeszcze jakieś pędy owocowe czy to juzpo ptokach? Na wczesnych odmianach bo nie wiem czy jest sens lac wode

Ile razy w sezonie stosujesz odżywki asco i aminovigor? Ja już 2 razy pryskalem i jestem mega zadowolony z efektu a teraz zastanawiam się czy po przymrozkach nie jechać jutro ale mina tydzień od ostatniego podania

dwa razy zawsze, nie próbowałam więcej... 

Edytowane przez Calineczka
Opublikowano

Na etykiecie zalecają nawet 3 do momentu zawiazania owocow z tego co pamietam, stosuje mieszankę tych odżywek w pszenicy w celu szybszej regeneracji po stresie zimowym a ciekawe jak zadziała po ostatnich przymrozkach? Jadę,kto nie ryzykuje ten szampana nie pije hehe

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Calineczka napisał:

@racyl https://www.target.com.pl/porady-i-inspiracje/poradniki/jak-zapobiegac-zatruciu-pszczol-podczas-wykonywania-opryskow/

tu masz, że od razu przestają żerować, a śmierć w ciągu kilku godzin

Nie wiem czy się mam śmiać czy płakać z tego co piszesz

23 minuty temu, dzikiWschód napisał:

Na etykiecie zalecają nawet 3 do momentu zawiazania owocow z tego co pamietam, stosuje mieszankę tych odżywek w pszenicy w celu szybszej regeneracji po stresie zimowym a ciekawe jak zadziała po ostatnich przymrozkach? Jadę,kto nie ryzykuje ten szampana nie pije hehe

spokojnie to co przemarzło to już nie ożyje na nowo. we wszystkich tych odżywkach opartych na algach napisane jest żeby stosować przed kwitnięciem aby go poprawić czy zwiększyć.

Stosowałeś dwa razy i to już zadziałało jak miało zadziałać i kolejny raz to w niczym nie pomoże

co do pszenicy to po zimie najwięcej to ona potrzebuje azotu i ciepła a nie rzeczy których działanie można pomylić ze wzrostem i temperatury i naturalnym po niej spidem roślin

Edytowane przez racyl
Opublikowano

To gdzie taka sielanka,  że nic nie przemroziło?

Opublikowano

http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/truskawki_2019_przetworcy_moga_zastosowac_niskie_ceny_nabycia_przez_rzekome_zapasy,17775.html tak czasem przeglądam wiadomości z google i jak czytam te brednie to mi się słabo robi nagle im się zapasy robią, a właściciele chłodni i przetwórni jeżdżą jak zaigrani po polach w poszukiwaniu dostawców i punktów skupu, Okolice płońska czerwińska, ok, tam idzie z szypułą, więc mają zapasy, dlaczego nie mówią o kalibrowanej.

Opublikowano
3 godziny temu, cinek1808 napisał:

niedaleko mnie jest przetwornia , najgorsza  z koncowki sezonu truskawka juz dawno poszła.  

Niedaleko mnie też, znajomy który tam robi mówił, że truskawki już nie ma ale znając życie przed sezonem będą jęki, że chłodnie zawalone. 

Opublikowano

no jak nie wymarzło, kto nie przykrył to mu wymarzło

Opublikowano
1 godzinę temu, damian55 napisał:

To chyba ktoś dla hobby to uprawia skoro nie jest przygotowany na przymrzoki :D 

chłopczyku nie wiesz co mówisz

Opublikowano

damian55 napisał: To chyba ktoś dla hobby to uprawia skoro nie jest przygotowany na przymrzoki   nie wiesz co mówisz, honeoye miejscami 50 % poleciało, elsanta średnio wczesna 90%

Opublikowano

@saszeta jak twój pózniejszy florence ? mój nie przyspieszany i trochę zakwitł  i go uwaliło

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

no jak nie wymarzło, kto nie przykrył to mu wymarzło

Nie wszędzie były przymrozki i nie wszędzie takie same.

Opublikowano

tyle jest nasadzone przynajmniej w mojej okolicy, że to co przemarzło to jest nic.  jeden u nas przykrył 15  ha stara folia , wloknina.  tylko trzeba uwzględnić te tyle jest amatorów że nawet nie wiedzą czym pryskac. widziałem posty gdzie ktos chce pryskac teraz od chwastów.