Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Hmm, ciekawe, możesz coś więcej powiedzieć o tym zgrabianiu, ale coś nigdy nie słyszałem o takim bajerze, pioter ma racje, ja mam przetrząsarke, i zawsze pierwszy przejazd od miedzy przestawiam ją na odgrabianie, ale o zgrabianiu nie słyszałem nigdy. A nawet tego sobie nie wyobrażam, bo gwiazdy zachodzą na siebie, a do zgrabiania musiały by się kręcić w tę samą strone, więc jest to fizycznie niemożliwe, no chyba że masz tam jakiś śmieszny chebel który coś tam reguluje, ale jak tak, to tak samo jak w przyadku polskiej gwiazduwy moge śmiało powiedzieć że jak coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego :(

Opublikowano
"pioter" -mam takie pytanie, dlaczego w tym pierwszym adresie "ww" w opisie jest napisane(posiada przekładnie do zgrabiania) możesz coś na ten temat powiedzieć?

Pisze dokładnie przekładnia do zgrabiania

endrju00711 ja tylko napisałem co o tym myślę, bo osobiście to też nie spotkałem się z czymś takim, ale za pomocą jakiejś przekładni może jest to możliwe, ja też mam taką przetrząsarkę i robię tak samo przy pierwszym przejeździe, tylko u mnie niema żadnych przekładni po prostu są skrętne koła i tyle przetrząsarka idzie wtedy lekko pod kontem i odgrabuje.

No chyba że coś źle zrozumiałem z tą przekładnią do zgrabiania.

bo ogólnie takimi przetrząsarkami nie da się grabić
zresztą napisałem że się nie da tak.
Opublikowano

Własnie ta przekładnia do zgrabiania...

Ja rozmawiałem z sprzedawcą takiej przetrząsarki z tym systemem a dokładnie Fella TH 680 chyba i TH 520 obydwa miały ten system i wytłumaczono mi to tak...

Gdy podłączymy wałek przekażnika do tej przeekładni to wirniki skierują sie do środka czyli nie bedą rozrzucac tylko grabic wałeczki niedokładnie ale tez byłem tym ZDZIWIOONY!! Wytłumaczył ze taki zabieg sie robi gdy na wieczór chcemy aby nie przesiąkł cały materiał rozrzucony to sie robi wałeczki i na drugi dzien to sie rozrzuca... dziwne ale tak wytłumaczył :(

Wejdzcie na allegro i wpiszcie te dwa modele i znajdzcie z wiekszą otoczką do wałka przekażika mocy TAm sa dwa wałki albo jestem slepy..

Opublikowano

Dokładnie, ale jednym słowem choćbyś niewiem jak się starał i tak nie zgrabisz siana na los o szerokości 120cm, bo taki jest najlepszy do pras rolującuch, bo wątpie aby ktoś miał podbieracz przy prasie coś ponad 3 metry :(

Opublikowano

Dzisiaj kupiłem przetrzęsacz 4 karuzelowy fahr-okropnie stary-po bokach zwrotnice ktore można zablokować ,a kola za ciągnikiem są na sztywno.,ale dopatrzyłem się,że można ich chyba odblokować(widać,że nigdy nie były odblokowywane)Więc podczas zawracania musialbym ciągnąć ich na siłę w bok.

Może ktoś ma takie cudo i podpowie mi czy zawsze na zakrętach muszę unosić

Opublikowano

Ja mam podobne cudo ale "ciągane na dyszlu". Może ta którą kupiłeś została przerobiona na TUZ?

Jak dla mnie może być łąki mam blisko więc jakoś sie ciągnie.

A co do pracy to po przesiadce z polskiej dwógwiazdowej na czterogwiazdową FAHR to rewelacja!

Opublikowano

U mnie koła środkowe są na stałe a boczne są luźne na czas transportu(boczne gwiazdy składa sie do tyłu)a blokuje sie je podczas pracy.

Wrzuć jakąś fotkę...

Opublikowano

nie jest to rewelacja :) szerokosc 2,5 jak dobrze pamietam . Miałem kiedys takie nawet 2 :) do puki nowa to oki ale jak troche pochodzi to strasznie awaryjna, plastiki sie wyrabiaja, jak peka plastik mocujacy do pasa to gna sie druty i to kilka sztuk ogólnie dobre dla naprawde małych gospodarstw. U mnie słuzyła kiedys tylko do przetrzasania jak sie syszyło na siano bo ładnie czysto przeszycała tak że materiał położony na dole ladował na górze i lepiej dosychał( robło sie nia raz w połowie szuszenia) . Ale do rozrzucania pokosów to juz za bardzo sie nie nadaje a zgrabianie strasznie wolne bo jak dasz w gaz to nie zrobsz pokosu tylko wszytko rozrzuci ;)

Opublikowano

mam taką na sprzedaż. co do jakości pracy to napewno lepsza od targowej karuzeli na paski. dobrze rozrzuca pod warunkiem ustawienia odpowiedniej wysokości pracy. dobrze tez zgrabia tylko że wolno. sprzet dobry ale na nie duże gospodarstwo. dużą zaletą jest to że przy granicach pola jek rozbijasz pokosy zawsze jest odgrabione i nie trzeba latać z grabiami jak robią to u nas ludzie rozbijający pokosy popularną u nas karuzelą na paski

Opublikowano

Ale jakby zamontował plandekę przy zgrabianiu, to można by było jechać szybciej :) .

Szerokość robocza podczas zgrabiania 2,8m a przy przetrząsaniu 2,1m (według producenta) ;) .

Małe gospodarstwa?-to znaczy ile ha może przetrząsnąć i zgrabić w jednym sezonie? Wiadomo, że nie była by u mnie na zawsze, ale na początek chciałbym taką kupić-nowa, cena atrakcyjna itd, a jeżeli chciałbym kupić jakąś zachodnią używkę, to minimum 3tys (oczywiście x2, bo przetrząsarka i zgrabiarka osobno) :) .

Opublikowano

Ah, jakie to były czasy jak się 10 ha takim sprzętem wraz z C-330 robiło ;) Jedna wileka zaleta tego sprzętu to jak masz mokre łąki to gnasz na wstecznym i siano suchutkie w dwóch dniach. Nie pracuje u nas od trzech sezonów, ponieważ wyręczyła ją przetrząsarka karuzelowa. A ktualnie mam ją na zbycie, wkońu może jeszcze popracować niż ma się marnować między innymi zasłużonymi masznynami. Cena a dzień dzisiejszy to 1000 zł, ale wszystko jest do dogadania :) Jak co to walić na PW albo GG :)

Opublikowano

A nie pamiętasz może, ile przetrząsałeś i zgrabiałeś 1 ha ;) ? Jeśli ktoś coś wie, niech pisze :) .

@endrju00711-to na ilu ha u Ciebie robiła ta przetrząsarka ? Chodzi mi o liczbę zrobionych ha, a nie o powierzchnie użytków zielonych :) :) .

Opublikowano

Te dwa wałki to 540 i 1000obr mam ts 415dn i wiem co mówie ;) sam przez rok robiłem 540 a w zgrabiarce było założone 1000 i nie wiedziałem czego nie mogłem pogonic :) w tym roku tak na próbe założyłem na drugi wałek i zapiernicza dużo szybciej :)

według mie tych zgrabiarek nie da sie używac na przednim TUZ !!!! to nie wykonalne :) A to chyba handlarze wymyslili że można podczepic na przedni TUZ a inni powtarzaja :)

Opublikowano

te zgrabiarki mogą pracowac na przednim TUZ i wiem co mówię ;) bo mam taką.w tej przekładni obroty zmieniają się na przeciwne.nawet rozbierałem tą przekładnię bo chciałem zwiększy jej obory jak @biały ale się nie da :)

żeby grabiła w drugą stronę przestawia się krzywkę.na upartego siano na mokrej łące można by pograbic MF255 do tyłu.

Opublikowano

u mnie na obu wałkach pracuje w tym samym kierunku i przeciwne obroty sa nie potrzebne. Teraz tak sobie pomyslałem ze jak zgrabianie bedzie sie konczyło po przeciwnej stronie karuzeli to można bedzie leciec do tyłu tak jak mówisz. A krzywke( bieznie) trzeba by przekrecic o 180stopni. tylko że ja mam na tandemie i na ruchomym skretnym kozle wiec ciezko bedzie manewrowac pchajac zgrabiarke. Ta na sztywnym kozle na 3 kołach do tego typu akcji byłby super.

Opublikowano

Witam. Ja kupiłem używaną przetrząsarke Claasa 450 4-karuzele. Pracuje z C-330. Takie samo zużycie paliwa jak i z 2-karuzelową. I teraz zakupiłem zgrabiarkę na jedną karuzele Pottinger 315. Dokładniej zgrabuje niż gwiazdowa ;)

Opublikowano

witam kupiłem przetrząsacz claas W640 i jestem wtrakcie remontu i mam małe pytanie po co koła mają możliwość obracania i blokady w pięciu pozycjach ? I w jakim się je przestawia bo mam na zwrotnicach spore luzy i jestem w trakcie dorabiania nowych osi pozdr.

Opublikowano (edytowane)

A masz skrętny zaczep???

Ja w swoim Claasie 450 Takie kółka maiłem zaspawane na amen. Skręcać nie mogłem z opuszczonym wiec musiałem spaw zeszlifować ciężko było

Edytowane przez andrzej2110
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

mam skrętny zaczep ale kólka mają blokady w pięciu położeniach więc same się nie skręcają tylko można je ustawić np. w poprzek kierunku jazdy tylko po co ?