Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, JacekMi napisał:

A Łomża ile płaci?

1,1do 1,35 zł w zależności od zawartości skrobi plus dopłata za transport ,która w moim przypadku pokrywa 40% kosztów jakie faktycznie ponoszę za transport( 145 km do zakładu).

W porównaniu do Trzemszna to bieda.

Opublikowano
23 godziny temu, Daro44 napisał:

Kuras 47 t /ha skrobia 20-21 %.  Reszta odmian porażka. albatros 38 t/ha, skrobia 22%. U nas na pomorzu powoli robi sie bardzo mokro ....

Kurasa już kopiesz? Mój jeszcze zielony 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.08.2019 o 20:30, Daro44 napisał:

Albatros wczoraj kopany średnia z 3 aut 21,5 % skrobia , plon 32 t/ha , przerywamy bo łęty zielone a dziś 30 l spadło, coś jeszcze narośnie.

to ładnie , u mnie albatros 18,5%  , plon 18t , wlkp   gdzie przyczyna ?

może azotu za dużo (140 N przed sadzeniem RSM)

Edytowane przez toperz
ropa
Opublikowano

Na wczesnych odmianach nie ma plonu, jak albatros czy zuzanna daje 40 t to naprawde super stanowsiko musi być , gdzie np Kuras póżny nawet na piachu bezproblemu 45 t oczywiście jak jest coś wody.

Opublikowano

Hinga na 5kl równina dała mi 42t, a wizualnie zapowiadała się najgorzej. Kuras teraz idzie na najlepszej działce no i kozak jak zwykle 😎 zobaczymy, ale 50t+ jak najbardziej realne. Jak na taką suszę jestem oszołomiony, a znajomi narzekają, że słabiutko 30t to wyczyn. Ja widzę efekt nawożenia nawożenia potasem, od 5 lat pod każdą uprawę dajemy 120-140kg soli potasowej i wychodzi na to, że jest lepsza gospodarka wodna. Po zbożach też widzę, że lepiej znoszą suszę. 

Niestety kuras mocno zielony i sie trzyma, Eurogrande i Bzura aż strach wjeżdżać, tam całkiem nie widać żeby ogasły. I teraz dylemat, kuras i hinga miały iść do wyrzucenia bo piąty rok, a tu takie plony i totalnie zero zepsutych czy rdzawych. Hinga czysta na razie wyjechała pow 23% jutro transport kurasa puszczę dla sprawdzenia i resztę będę mieszał przy załadunku 50/50 

Opublikowano
14 godzin temu, pedro2 napisał:

Hinga na 5kl równina dała mi 42t, a wizualnie zapowiadała się najgorzej. Kuras teraz idzie na najlepszej działce no i kozak jak zwykle 😎 zobaczymy, ale 50t+ jak najbardziej realne. Jak na taką suszę jestem oszołomiony, a znajomi narzekają, że słabiutko 30t to wyczyn. Ja widzę efekt nawożenia nawożenia potasem, od 5 lat pod każdą uprawę dajemy 120-140kg soli potasowej i wychodzi na to, że jest lepsza gospodarka wodna. Po zbożach też widzę, że lepiej znoszą suszę. 

Niestety kuras mocno zielony i sie trzyma, Eurogrande i Bzura aż strach wjeżdżać, tam całkiem nie widać żeby ogasły. I teraz dylemat, kuras i hinga miały iść do wyrzucenia bo piąty rok, a tu takie plony i totalnie zero zepsutych czy rdzawych. Hinga czysta na razie wyjechała pow 23% jutro transport kurasa puszczę dla sprawdzenia i resztę będę mieszał przy załadunku 50/50 

Czym kopiesz ? U mnie też jeszcze mocno zielone A pogoda coraz gorsza 

Opublikowano

Pogoda sprawia, że późne odmiany też powoli gasną. Chociaż nie wszystkie, jednak w zależności od regionu jest zupełnie inaczej. W rejonach, gdzie susza zebrała największe żniwo, odmiany późne będą plonować najlepiej. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie kuras sadzony 20 kwietnia już mało co zielony, 70 % już zaschło. Plon od 40 t na najgorszych stanowiskach do 50 t na troche lepszych bo najlepszych pól  raczej  nie przeznaczam na skrobiówkę, tym bardziej kurasa. Na polu które sadziłem jako ostatnie ( słaba ziemia )  wysadziłem wszystkie resztki ziemniaków jakie mi zostały, są odmiany : Kuras , hinga, Skawa, Zuzanna , Albatros, Eurogrande , wszystko obok siebie takie paski bo 2 - 3 - 4 sadzarki na odmiane  no i kuras zdeklasował konkurencję, hinga totalne dno pomimo że zielona, skawa nie najgorzej a reszta nie poradziła sobie na tym piachu i max co bedzie to 30 t/ha.

U mnie dziś spadło 35 mm, woda stoi w rządkach ....robi się bardzo mokro i to już za bardzo lepiej nie bedzie.

Edytowane przez Daro44
Opublikowano (edytowane)

Zależy kiedy gdzie była wilgoć, u nas do 20lipca było ok, potem klapa z opadami bo 5mm w odstępach tygodniowych nie zrobi roboty. U mnie na razie ok, niedziela do dzisiejszego poranka 9mm, w dzień 8mm jutro od rana lecimy bo po południu kolejna fala. 35mm to już przesada

Co do kurasa to taka sama sytuacja, na tej najlepszej działce mam resztki ok 1ha. A ogólnie idzie na piachy, mam też część zmieszany kuras/hinga 50/50. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Ale dziwne, że już padł u Ciebie. Mój ok 25kwietnia sadzony i ledwie jaśniejszy się zrobił, nawet nie można tego nazwać żółknięciem. Zobaczymy jak skrobia, przełożyli mi z dzisiaj na środę 2 transporty

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Ale dziwne, że już padł u Ciebie. Mój ok 25kwietnia sadzony i ledwie jaśniejszy się zrobił, nawet nie można tego nazwać żółknięciem. Zobaczymy jak skrobia, przełożyli mi z dzisiaj na środę 2 transporty

Nie leci ci do tyłu z łetami  Kuras?