Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak tutaj chodzi o chlorki koledze coś się pomieszalo, potas trzeba ładować jedynym ograniczeniem jest cena jak kiedyś po 680 sól była to się sypało... chociaż u siebie nie zauważam działania tych chlorkow na skrobię czasami dzień przed sadzeniem jest rozsiewana z tyłu agregat i skrobia max. Można by spróbować działkę bez chlorkowo nawozic i porównać

Opublikowano

Na piachach potasu nigdy nie jest a dużo.  Chlorki przy takim roku jak ten to u mnie sie juz przed sadzeniem wypłukały.

Nie tylko potas na wpływ na skrobie. Odpowiednia dawka azotu.

Opublikowano

U mnie idzie to co z obornika 50t/ha, 67kg N z saletrzaku (pogłównie) i 3x po 18kg mocznika dolistnie. Każdy kogo pytam daje mocznik, a jeszcze jedna różnica wszyscy dają herbicydy przed i po wschodowo u mnie mechanicznie. Może to być przyczyną wyższej skrobii?

Opublikowano

Niby sie powinno dawać mocznik przed sadzeniem. Ale mnie to nie przekonuje. 

Ja daje canwil przed sadzeniem 250 kg + przed wiązaniem 150 kg zaksan i na skrobie nie narzekam. Mocznik dolistnie 2 x  7% w 200 litrach wody na ha.   Teraz na kurasie sie pokazuje 22,6 %.

Opublikowano

Kolego Daro44 gdzie ty mieszkasz w tym naszym województwie zachodniopomorskim??? Ja jestem z okolic Złocieńca... Od 3 lat zastanawiam się nad uprawą ziemniaka skrobiowego... przeczytałem już milion wątków w tym temacie na różnych forach i dalej się czaje na te ziemniaki.... Mogli byśmy się spotkać i porozmawiać trochę na ten temat? W całym powiecie drawskim nikt nie uprawia tych ziemniaków i nie ma człowiek kogo podpytać jak jest ze zbytem, skąd dobre sadzeniaki itp. 

Opublikowano

Koledzy uprawiam ziemniaki przemysłowe już ok 5 lat co roku zwiększając areał i jakoś nie udaje mi się zrobić takiej skrobi jak wy tu opisujecie może ktoś pomoże odwdzięczę się za dobrą rade. W tym roku skrobia w Zuzanie 15,5  Kuba 17,5 Harpun 18,5 po prostu lipa plonu dużo skrobi brak. 

Opublikowano

Koledzy uprawiam ziemniaki przemysłowe już ok 5 lat co roku zwiększając areał i jakoś nie udaje mi się zrobić takiej skrobi jak wy tu opisujecie może ktoś pomoże odwdzięczę się za dobrą rade. W tym roku skrobia w Zuzanie 15,5  Kuba 17,5 Harpun 18,5 po prostu lipa plonu dużo skrobi brak. 

też walczę z niską skrobią teraz  zuzanna poszła to 15.5% ma ziemia lekka 50 t obornika na jesienie na wiosnę gnojowica ok 16 tys 200 soli potasowej 200kg saletry przed zwarciem 5x na zarazę ,kawałkami bardzi kwaśna ziemia to słobe tam były ale tak to ok .nie wiem podobna jak bym azotu ujoł to skrobia by podskoczyła bo przy tej skrobi to cenataka sobie

Opublikowano

A gdzie fosfor? Mikro dolistnie? Z tą saletrą to nie wiem czy dobry pomysł u mnie co prawda saletrzak ale mieszam z glebą poglownie. Opiszcie wszystko dokładnie jak dla mnie to bez sensu przy takiej skrobi koszta tylko się zwrócą
Pierwsze co to biegusiem analizę gleby robić, makro może skalę zamykać a jak mikro będzie słabo to i tona NPK nic nie da.

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej ilości obornika i gnojowicy to o mikro naprawdę nie ma co się martwić. Ale zbilansowanie nawożenia będzie ciężkie przy takich ilościach nawozów naturalnych . W stosunku Npk pewnie brakowało fosforu przy niskim pH wapnia . chlorki obniżają skrobie ale podstawa to pogoda .Musi być słońce pod koniec wegetacji żeby naprodukowało skrobi..ja co prawda nie produkuje skrobiowych tylko chipsowe ,ale solą potasową w niektórych odmianach obniżam skrobie żeby nie mieć jej powyzej 22 procent. Co więcej deszcz po dedykacji potrafi spłatać figle i np w zeszłym roku skrobia z 16 poleciała na 13 w jednej odmianie .a ten rok nie dość ze za mokry pod koniec wegetacji to slonca brakowalo.

Edytowane przez szarywilk
Opublikowano

dobrze to ja jutro zrobię próby i wyśle na analizę jak wyjdą to wstawię tylko nie wiem bo na jednym polu już obornika zawiozłem i przyoralem ale to 5 klasa ziemi z stamtąd też pobrać?

Opublikowano

Ja piszę po tym co obserwuję u siebie 50t przepalonego obornika, konkretne mikro nie jakiś komplex za 20zł na ha i efekt jest widoczny zarówno w ziemniaku i qq. Co do chlorków to tak jak pisałem obalam tą teorię, chyba ze po bezchlorkowym paliły by mi się ok 30%. Pogoda jaka była i jest każdy widzi w miesiącu kilka niepełnych dni ze słońcem wrzesień 130mm październik 60mm w zeszłym roku to samo kopane z wody. Średnia skrobia w granicach 23% jeden transport 21,9 ale tutaj moja wina 13dni między t3/t4 i przyłapało 0,5ha porywy do prawie 25%

Opublikowano

Jeszcze jedna ciekawa rzecz kwalifikat zawsze w pierwszym roku daje mniej skrobi bo robię specjalnie dokładne próby z całej powierzchni po krzaku. W swoich nie ma wielkich rozbieżności między ręczną próbą a z transportu dziesiąte procenta. Za Free robią ręczne próby więc się trochę pobawić można

Opublikowano

Nie powiem Ci bo nie robiłem nigdy analizy, nie ma problemów i tak człowiek odkłada na później. Obornik 50t pyra qq i zboże i od nowa, czasami 50t pyra qq obornik 30t i znów qq. Ph nie jest idealne widać po qq delikatnie jej brakuje, ale dla ziemniaka jest chyba akurat skoro tak plonują, mocznika wogole nie stosuję pod wszystko saletrzak a dokładnie CAN saletra wapniowo magnezowa skład idento co saletrzak