Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

toteż na czym polega ten ekran? opuszcza sie go w trakcie siewu granicznego i lotki z blachy lekko pochylonej nadają tor lotu granulkom (tak?).

w Rauch nie ma regulacji łopatek chyba teraz...

a jak z tymi odwróconymi obrotami?? lewa tarcza rzuca na prawo i na odwrot? czy normalnie tylko ze troche przed ciągnik?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja mam Boqbale DZ Trend i jestem zadowolony a najbardziej z tego że chodzi w nim ciapek ;)

Opublikowano

TECH-KOM wycofał się z importowania Bogballe do Polski, teraz głównym importerem marki Bogballe jest ANDERWALD MASZYNY ROLNICZE

Dane kontaktowe znajdź na necie - tutaj nie można podawać ze znajomych względów ;)

Opublikowano

witam mam siewnik bogballe D1000

tu link http://www.agrofoto.pl/forum/Bogballe-d1000-image48823.html

jak widać są dość durze tarcze spokońnie sypią na 18 mertów ale ja bym chciał na 12m

bo tak mam ścieżki porobione na opryskiwacz

i mam dodatkowe łopatki one są krótsze i mają kształt lejka jutro zamieszczę zdjęcie tych łopatek

a chodzi mi o to czy te łopatki będą sypać jeszcze mocniej czy słabiej i bardziej za siewnik

ja pochylałem siewnik bardziej do tyłu ale i tak warstwy się nakładały za siewnikiem siał mniej

i mam pytanie jak bym założył jedną standardową kurą widać na zdjęciu i drugą krótsza

czy ta krótsza by bardziej sypała na tył czy na bok

nie testowałem bo nie mam warunków by sprawdzić i morze ktoś ma taki siewnik i takie łopatki

Opublikowano

@Wielkopolanin ja kupowałem w TECH-KOMie i był z tego co wiem jedynym importerem maszyn Bogballe na Polskę, więc zapewne teraz jego obowiązki przejął ANDERWALD :)

Szukałem na necie, ale nic nie znalazłem

Opublikowano

@tompil jeżeli bedziesz miał chwile czasu to mógłbyś przesłać mi instrukcję do rozsiewacza? Co prwada tata kupił niedawno DZ750 ale jak coś się przeczyta to będzie się mądrzejszym B) Czy ktoś z użytkowników podzieliłby się informacjami jak ustawić ten rozsiewacz, a mianowicie na jaką wartość nastawić dźwignię od zasuwy z zależności od rodzaju nawozu, jak wysoko unieść rozsiewacz nad ziemię i pod jakim kontem powinien być ustawiony żeby rzucał na 12m? A może powinien być wypoziomowany? Proszę o odpowiedzi. mój emil: michal_mat@o2.pl

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mamy rozsiewacz Bogballe DZ-trend od 2003 roku, rocznie obsiewa około 130ha. Zalety to to niezła powierzchnia lakiernicza, zwarta budowa skrzyni ładunkowej. Wady to jak wyżej wspominano rozpylanie nawozu, również dużo trudnych do wymycia zakamarków. Z systemu Trend nie jesteśmy zadowoleni, ponieważ przy sianiu wzdłuż granicy, tarcza pracująca w trybie granicznym nie pokrywa wystarczająco obszaru tarczy pracującej normalnie... powstają pasy lepiej i słabiej zasiane. Seryjne łopatki zostały wymienione na gładkie rynnowe. Obecnie skłaniam się ku konstrukcją o hydraulicznym napędzie tarcz.

Opublikowano

Witam, już co nieco ogarnołem apropo tabel wysiewu B) mam jednak jeszcze kilka pytań: co oznacza liczba za 12 w lewym górnym rogu?; następnie E1 i U1 to pewnie symbole,typy łopatek, tylko właśnie jakie?; i ostatnie cyfry 1-2 w prawym górnym rogu? Dziekuję za wszystkie odpowiedzi

post-7258-057657600 1283256388_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

12- szerokość robocza

E1/U1 - typ łopatki, jest na niej wybity. Sprawdź jaki masz w swoim.

1-2 - otwór w talerzu. łopatki przykręcane są poprzez dwie śruby. Jedna(zewnętrzna) ma tzw. grzebień gdzie można regulować położenie łopatki

Jeszcze masz podane obroty WOM z jakimi powinieneś pracować.

Pozdrawiam

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

ja miałem taki sam rozsiewacz 600kg z nadstawką do 1000kg, wyglądał identycznie, rozsiewał bardzo dobrze i daleko, równomiernie, lewo prawo możesz sobie w takim siewniku sam ustawić, więc z tym nie ma problemu. Szczerze po sianiu tym siewnikiem nawozów, nawet wapno próbowałem i ciągnik nie był aż tak brudny jak po leju, siewnik ma tam w miarę dużą szczelinę i taki jakby rozbijak, więc możliwe, że niewielkie grudy rozbije, ale jak jest taka siatka jak ta z ogłoszenia to grudy ci nie przelecą i spokojnie można je potem rozbić przez siatkę.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Co BEDZIE LEPSZE? Chce kupic dwutarczowy około 1400l.Szerokosc robocza 18-36m. Komputer. Amazone czy Bogballe? I jak to wygląda cenowo i odrazu prosze napisac od kogo ta cena bo jest dużo dilerów?

Edytowane przez Dawid17Farmer