Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, ASZv3 napisał:

150+ ;)

jakiś czas temu napisałem do Ciebie 

Zauważyłem że kolega ma dość dużą wiedzę na temat łąk. ja łąki traktowałem zawsze po "macoszemu" mam łąkę ziemia 4 klasy torfowa kwaśna wiecznie podmokła. w zeszłym roku susza wszystko wokół schło a łąka mokra. co najlepiej zastosować żeby nadmiernie portfela nie obciążyć dodam jeszcze że łąka była 5 lat temu zaorana i przesiana a 4 lata temu była robiona wsiewka mieszanką traw a i tak wyszła końska trawa (taka drobna trzcina). było walone dużo wapna posodowego a są place ze skrzypem polnym. co polecasz i co też inni polecają dać na wiosnę? 

teraz w środę pobrała firma ziemię do analizy za miesiąc mam wynik na ph n p k i magnez. warto bronować łąki jak nie ma kretowin? mam miejscami dłuższą trawę z zeszłego roku. 

Opublikowano

Sorry mogło się zagubić, jest sporo wiadomości, a przy moim milionie spraw dziennie to nie ogarniam czasem.

Wiedza się zdobywa, a przede wszystkim doświadczenie ;)

A jaka to jest ogólnie gleba? czy torf?

Opublikowano
7 godzin temu, ASZv3 napisał:

Sorry mogło się zagubić, jest sporo wiadomości, a przy moim milionie spraw dziennie to nie ogarniam czasem.

Wiedza się zdobywa, a przede wszystkim doświadczenie ;)

A jaka to jest ogólnie gleba? czy torf?

łąki torfowe jak pisałem podmokłe.  Lubię pisać i rozmawiać z ludźmi którzy są praktykami i wiedzą jak wyciągnąć z ziemi plon. w zeszłym roku z 1ha łaki otrzymałem 25 balotów (120x120) siana w pierwszym pokosie w drugim 22 baloty (120x120). nie dałem w zeszłym roku zupełnie nic żadnego npk ani grama azotu. myślisz że można wyciągnąć dużo więcej stosując nawozy, obornik, gnojowice? Analiza gleby za miesiąc teraz a na 1 marca przygotowałem gnojowice spod ruszt od bydła po tym magsul 100kg ultra 8 160kg  później początek kwietnia saletra 150kg/ha. 

Opublikowano
5 godzin temu, KarolGo napisał:

łąki torfowe jak pisałem podmokłe.  Lubię pisać i rozmawiać z ludźmi którzy są praktykami i wiedzą jak wyciągnąć z ziemi plon. w zeszłym roku z 1ha łaki otrzymałem 25 balotów (120x120) siana w pierwszym pokosie w drugim 22 baloty (120x120). nie dałem w zeszłym roku zupełnie nic żadnego npk ani grama azotu. myślisz że można wyciągnąć dużo więcej stosując nawozy, obornik, gnojowice? Analiza gleby za miesiąc teraz a na 1 marca przygotowałem gnojowice spod ruszt od bydła po tym magsul 100kg ultra 8 160kg  później początek kwietnia saletra 150kg/ha. 

Ty się lepiej zgłoś do księgi rekordów Guinessa jak ty bez żadnych nawozów robisz prawie 50 bel w dwóch pokosach z hektara. 

Z tej lucerny miałem niecałe 20 bel z hektara....

20190224_124736.jpg

Opublikowano

Pobierałem jesienią próbki i na paru działkach, wyszło nie za ciekawe pH. Chciałbym trochę to podratować i zapobiegawczo sypnąć kredy granulowanej teraz za parę dni w dawce ok 400 kg/ha. Po jakim czasie mogę sypnąć ultre 8 od zastosowania kredy? Jak to zrobić aby były najmniejsze straty fosforu? Na jesień będzie szedł dolomit na tych działkach i tylko zapobiegawczo pójdzie kreda teraz wiosną

Opublikowano
5 godzin temu, KarolGo napisał:

o kurła 😱 na u mnie na torfach jak było koszony tylko po 2 pokosy i trawa była wyższa niż maska 60tki wychodziło max 20 zwijek z ha

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, the1mati1 napisał:

Pobierałem jesienią próbki i na paru działkach, wyszło nie za ciekawe pH. Chciałbym trochę to podratować i zapobiegawczo sypnąć kredy granulowanej teraz za parę dni w dawce ok 400 kg/ha. Po jakim czasie mogę sypnąć ultre 8 od zastosowania kredy? Jak to zrobić aby były najmniejsze straty fosforu? Na jesień będzie szedł dolomit na tych działkach i tylko zapobiegawczo pójdzie kreda teraz wiosną

Razem możesz dawać w tym samym terminie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Skoczek1994 napisał:

Ty się lepiej zgłoś do księgi rekordów Guinessa jak ty bez żadnych nawozów robisz prawie 50 bel w dwóch pokosach z hektara. 

Może hektar własny, plus drugi zagarnięty od sąsiada 😉 

Opublikowano

możecie nie wierzyć ja nic nie dodaje sobie nigdy nie dodawałem. lucerniki mam też to z 1 ha mieszanki traw z lucerną zebrałem z pierwszego pokosu 17 balotów a z drugiego całe 3 baloty (susza). jak pisałem 5 lat temu zaorane i zasiana mieszanka traw na łące, a 4 lata temu była robiona wsiewka bo  trawa miejscami była za rzadka i było bardzo dużo placów bez zieleni. szkoda że dla wszystkich niedowiarków nie zrobiłem fotki, bo był autentycznie balot przy balocie. kosze też powyżej maski mf 255. jak pisałem wcześniej pomimo suszy łąka torfowa była mokra koła ciągnika wilgotne. najniższa łąka we wsi wiecznie woda stoi i dlatego z nawozami się nie rozpędzałem w zeszłym roku. 

6 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

20190224_124736.jpg

lucerna to nie łąka. 

Opublikowano

Tylko że ta lucerna ze zdjęcia była trochę przerosnięta bo już zakwitła także mocno wyrosła, tylko się pochyliła. Do tego jest gęsta bo wysiałem coś koło 24kg plus trochę trawy, wydajnością żadna łąka jej nie dorówna. Sam mam wszystkie użytki zielone regularnie przesiewane najstarszy ma 5 lat. Do tego same trawy z centrali raczej lepszych firm nie śmieci z ryneczku. I sory ale w takie wydajności bez żadnego nawożenia do tego zero N nie uwierzę. Może zmień usługodawcę, bo nie jeden leci na sztuki sam się o tym przekonałem po zakupie prasy kiedy ilość bel z tych samych hektarów się zmniejszyła.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Tylko że ta lucerna ze zdjęcia była trochę przerosnięta bo już zakwitła także mocno wyrosła, tylko się pochyliła. Do tego jest gęsta bo wysiałem coś koło 24kg plus trochę trawy, wydajnością żadna łąka jej nie dorówna. Sam mam wszystkie użytki zielone regularnie przesiewane najstarszy ma 5 lat. Do tego same trawy z centrali raczej lepszych firm nie śmieci z ryneczku. I sory ale w takie wydajności bez żadnego nawożenia do tego zero N nie uwierzę. Może zmień usługodawcę, bo nie jeden leci na sztuki sam się o tym przekonałem po zakupie prasy kiedy ilość bel z tych samych hektarów się zmniejszyła.

prasę mam swoją. tak sobie myślę o Twoim komentarzu, że albo mam dobrze w ziemi ze składnikami i dając nawozy tylko podnoszę jakość siana albo Twoje trawy, łąki, lucerniki są tak kijowe a Ty uważasz że nikt nigdy lepiej nie będzie miał i Twoje pola i plony są ach i och.... lucerna z fotki (o ile jest Twoja focia) wcale nie jest tak wybujana żeby we mnie zachwyt wzbudziła bo na agrofoto widziałem w galeriach lepsze. 

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano (edytowane)

Moje trawy lucerny może nie są najlepsze na świecie ale tu akurat mam wszystko w miarę uregulowane. Ph 6-7,5 P,K,Mg średnie do wysokich. Nawożenie raczej odpowiednie i średnia w normalnym roku na pierwszy pokos 17-18 bel. Ale widocznie nie potrafię gospodarzyć skoro bez żadnych nawozów mogę mieć 25. Lucerna z foto też tragiczna ty pewnie masz dwa razy lepszą. U siebie w okolicy też mam delikwentów co to się chwalą podobnymi ilościami. Tylko pierwszy pokos w połowie czerwca stary przerośnięty towar bez żadnej wartości. A belki jajka gdzie po ścisnięciu chwytakiem robi się placek. Sam zbierałem u siebie jak i ludzi naprawdę piękne trawy, koniczyny czy nawet słomę, i wyników na poziomie 25 bel na hektarze chyba jeszcze nie miałem. Spójrz w galerie innych gdzie naprawdę ładne nawożone trawy dają koło 20 bel. Czasami zdąży się gdzieś zrobić omijaka przy nawożeniu azotem, i widać że trawa dużo słabsza od pozostałej, a ty piszesz bajki że sama z siebie rośnie lepiej niż u większości tu obecnych użytkowników. Bo lepszych wyników jeszcze tu nie widziałem. Ale jak widać wszystko przede mną...

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

@Skoczek1994 daj sobie z nim spokój.  Sam to że napisał że jest to łąka torfowa i trawa powyżej maski mf 255 daje do myślenia 

Dziadostwo i trzcina zapewne, i w dodatku zebrane tylko 2 pokosy. Pierwszy pewnie w czerwcu a drugi we wrześniu. Od takiej "trawy" to słoma jest bardziej wartościowa 

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Czy stosował ktoś z was kon kali jako nawóz potasowy na łąki??? 

I czy będzie dobrym pomysłem siać go już teraz??? Chodzi o to czy nie za wcześnie ???

Opublikowano (edytowane)

Jaką dawkę proponujesz teraz ?

I co będziesz lepsze na pierwszy pokos. Mocznik czy saletra anonowa w dawce 150 kg/ha 

Edytowane przez ur330
Opublikowano
1 godzinę temu, ur330 napisał:

Panowie mam pytanie. Czy stosował ktoś z was kon kali jako nawóz potasowy na łąki??? 

I czy będzie dobrym pomysłem siać go już teraz??? Chodzi o to czy nie za wcześnie ???

Stosuje po pierwszym pokosie, i jest ok. 

Opublikowano
10 godzin temu, ur330 napisał:

Jaką dawkę proponujesz teraz ?

I co będziesz lepsze na pierwszy pokos. Mocznik czy saletra anonowa w dawce 150 kg/ha 

Korn-Kali jak najbardziej, poza potasem jest magnez, siarka i sód...

Jeśli jesienią nie dałeś potasu / masz niskie zasobności to teraz 200-250kg, jak dasz 200 to po pierwszym pokosie można dorzucić 100-150kg lub w ogóle podzielić na trzy rzuty np. 150-100-100.

Chcąc rzucić wcześniej azot to może być mocznik, jeśli później to saletrą.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.02.2019 o 07:27, ASZv3 napisał:

Dnia 26.02.2019 o 07:27, ASZv3 napisał:

Korn-Kali jak najbardziej, poza potasem jest magnez, siarka i sód...

Jeśli jesienią nie dałeś potasu / masz niskie zasobności to teraz 200-250kg, jak dasz 200 to po pierwszym pokosie można dorzucić 100-150kg lub w ogóle podzielić na trzy rzuty np. 150-100-100.

Chcąc rzucić wcześniej azot to może być mocznik, jeśli później to saletrą.

Dzięki za poradę. Wysieje go w połowie marca w dawce o koło 200 na ha. 

A co do mocznika to będę chciał dac z 150 na ha początkiem kwietnia. Jak będzie temperatura o koło 15 st. Co o tym sądzisz ;)

Edytowane przez ur330