Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie jeśli masz kasę to kup potem drugiego do ładowacza paszo-wozu itp.

Bo jak to mówią co do wszystkiego to do niczego ;)

A co do głównego traktorka to co 6 to 6 ;) Zawsze dłuższa cięższa :o

Pozdrawiam Patryk GY ;)

Opublikowano

Do ładowacza to najlepiej MF z obniżoną maską i obniżonym dachem specjalna wersja. Nie pamiętam jaki to typ cos 5000 coś tam. NH T6000 w wersji delta ma tez obniżoną kabinę chyba ale tam jest hydraulika słaba tylko 63litry na minutę i podnośnik słaby więc w polu żadna rewelacja, w porównaniu do wersji Plus czy RC/PC

Opublikowano

no zalezy w czym miałby chodzic wydaje mi sie ze w pługu czy agregacie by wystrczyło ;) Cóz takiego robisz hydraulika w polu poza obracaniem pługa czy podniesieniem siewnika w upr-siew ? wiadomo ze moze troche wolniej ale tez zrobisz. ja mam 113l/min i praktycznie w kazdej maszynie musze dławic przepływ do minimum.

Opublikowano

Koledzy chce zakupić NH T5060 jako ciągnik główny na 40 ha. Chce do niego dokupić pług 4 Skiby obrotowy i mam agregat uprawowo siewny 3 m unii grudziąc z pakerem +siewnik famarol i ciągam go ciągnikiem 80 km (Pronar 82a). NH da sobie z tymi maszynami rade? Proszę o pomoc :blink: rolleyes.gif Bo z tego co wyczytałem to do agregatu są podzielone opinie

Opublikowano

Jeżeli agregat ciągasz obecnie Pronarem to pytanie czy T5060 da radę jest raczej retoryczne. Odnośnie pługa obrotowego 4 to powiem tak że ja do swojego T5050 planuje zakupić POTTINGERA servo 35 3 skiby, uważam że 4 była by zdecydowanie za ciężka, co prawda ja potrzebuje z non stop zabezpieczeniem bo innym nie da się robić na moich polach. Kolejnym argumentem za tym pługiem jest to że na korpus może zabierać 54cm co daje 162cm czyli to samo co 4x40 a masa mniejsza, hydraulika mniej dostaje, mniej elementów roboczych do wymiany, no i cena zdecydowanie niższa.

Opublikowano

podniesc podniesie na 100% tylko jak bedzie ze stabilnoscia to nie mam pojecia. ogólnie ta seria do najlzejszych nie nalezy. t5060 wazy bodajrze 4100 do tego obcianiki. wiem ze srednia waga tych ciagnikó to około 4600-4800 w zaleznosci od wyposazenia. Ja zamówiłęm t5040 ale jako pomocnika z łądowaczem :blink:

Opublikowano

witam. ja rowniez planuje kupic t 5060. pytanie do kolegi dzadras-jaki masz agregat z unii do tego siewnika? ja tak mysle zeby wziazc brone kompaktowa unia ares tl 3 metry i oprócz siewu uzywac tego do uprawy scierniska zamiast grubera. ale diler twierdzial ze takiego zestawu nie pociagnie. dodam ze bede mial przedni tuz i na niego zalozylbym obciazniki. co do pluga do tego ciagnika to bylem zdecydowany na unia LS 3+1 na resorze ale kazdy diler odradza ten sprzet. z polskich to polecaja akpila, ale akpil nie robi na resorze a ja chce "non stop". takze teraz mam oferte na akpil 180 km hydro 3x48 i na kuhn master 102 NSH tez hydraulik 4x40 ale jest duzo drozszy od akpila. sam juz nie wiem co wybrac...

Opublikowano

Kolego diler miał racje ze ten ciągnik nie poradzi sobie z tymi maszynami co wymieniłes.Co z tego ze masz przedni TUZ i go dociążysz.Nawet jesli to podniesie to praca tymi zestawami bedzie na granicy wytrzymałosci tego ciagnika.Agregat który wymieniłes w połączeniu z siewnikiem bedzie bardzo długi,co wiarze sie z kiepska stabilnoscia po drugie zapotrzebowanie mocy one maja spore.Pług 4 obrotowy na resorze i to jeszcze Polskiej produkcji to bez 6 cyl to nawet nie podjezdżaj pod niego.W Twoim wypadku to jedynie 3 oborotowa na resorze.

Opublikowano

forterra jest ciezsza to po pierwsze po drugie mocnijsza od t5060 po trzecie jest dłuższa. A do agregatu to zapomnij o tym połączniu ;) bo u mie taki agregat talerzowy tylko z agro maszu z packerem + siewnik demeter ( spójrz w galerie) i case 140 na pusto podrzuca :P musiałem dołozyc 450kg na oryginalne obciazniki to sie troche poprawiło. Kolega ma aresa TL z wałem rurowym to forterra + tuz + 500kg dopiero to w miare chodzi, a drugi ma case 5140 ale z turem i tez w miare. A co do pługa top lepiej pomysli do duzej 3 i napewno zaoszczedzisz na póznijszych kosztach napraw ciagnika bo podnosnik nie jest niezniszczalny ;) ja 140 ciagam 4x48 vogel&noot i wcale nie jest lekko a ziemie mam srednie.

Opublikowano

kakus19 mam agregat uprawowy unii grudziąc ares L/S 3m dwu rzędowy z pakerem + siewnik famarol 3 m (ciągam go ciągnikiem pronar 82 a, przyznam, że ma problem go podnieść). Odradzają pługi unii grudziąc ale teraz sa nowe odkładnice. nie wiem co ci kolego powiedzieć co do pługa bo sam sie rozgladam i mam ten sam problem ;/ koledzy a co sądzicie o ciągniku Pronar 1025 a II? bo rozgladam się za ciągnikiem około 105 km i wpadł mi w oko NH t5060 ale dealer też poleca pronara bo jest cięzki waży 5115 kg. wypowiedźcie się na ten temat. Z góry dziękuję ;rolleyes.gif

Opublikowano

nie porównuj pronara z NH :P maja tylko podobnuy kolor ;) T5000 to seria srednia pasujaca głownie jako ciagnik pomocniczy, łądowacz lub uniwersalny do nie welkiego gospodarstwa. JAk potrezbujesz czegos do ciezkier roboty i ciezkiego sprzetu to seria t6000 bedzie odpowiednia. A jak kierujesz sie cena to pewnie pronar bedzie duzo tanszy. Ja do pronara mam wstret po doswiadczeniach kolegów z ta marka ;)

Opublikowano

Ja mam Pronara 82a i nie mam z nim żadnych problemów. a ten 1025a II jest już nowocześniejszy: zmieniona pompa i hydraulika. Naprawde juz sam nie wiem ;/ NH seri T6000 to jest już za drogi ;/

Opublikowano

Ja przed zakupem swojego ciagnika byłem u faceta który ma T5060 z przednim TUZ, ciągnik chodzi mu bez problemu z pługiem Ibis L 4 (3+1), z czego 4 skiby ma cały czas.Ziemie średnio-cięzkie.

Opublikowano

ja już jakiś czas użytkuję T5060 i zastanawiam się czy dał by sobie radę z Wieltonenm PRR-2 9 ton ładowności no i 4 swojej masy to w sumie 13 ale jest na skorupowej skrzyni a taki mnie interesuje wczesniej myślałem o Tytanie Premium ale cena wyższa koła mniejsze przy czym i toczność no i nie ma nadstawek objetościowych nawet w opcji... :/

Opublikowano

zabezpieczenie w tym pługu jest kołkowe.plug z symbolem LS jest na resorze a LH - hydraulicze zabezpiczenia.

co do rozrzutnika to tez chcialem tego tytana ale diler polecił mi Metal Fach n267 8 tonowy,ze niby lepszy.a ile kosztuje ten wielton?