Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obr. 1000-1500 z ładowaczem, opryskiwaczem, rozsiewaczem.

Ostatnio w orce z pługiem 4x40 na 3 ha lekkiej ziemi, na 3 II biegu z przyspieszaczem predkość 9-9,5 km/h , obroty 1800-1900, to spalił niecałe 30 l w 2,5godz, czyli ok 11 l/h.

Jakie miłeś obr. jak miałeś gaz do oporu z prasą? 2500? Mi sie wydaje, że z prasą to nie zbyt dużego obciążenia to wystarczą 1600-1800. Jak masz duże obciążenie to do 2000, później już moc spada, moment jest niski, a apetyt na paliwo rośnie.

Mój ma takie samo obuwie tylko firmy kleber i takie samo wyp, od marca zeszłego roku 500 godz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

byłem dzisiaj na manewrach polowych NH firmy Agros Wrońscy dowiedziałem się, że od czerwca nowego roku będzie na rynku modernizowana seria T5000 między innymi wyposażona w bezstopniową skrzynię biegów oraz wszystkie rodzaje przednich osi oferowanych przez NH :D

Opublikowano

Nie jestem do konca pewny, czy rzeczywiscie skrzynia bezstopniowa ma byc dostepna w przyszlym roku w serii T5000.

Nigdzie o tym nie pisza, ani na stronach angielskich ani na naszych. Skoro mialaby byc na zachodzie od stycznia to juz powinny byc jakies przecieki w necie na ten temat. Moim zdaniem od stycznia nie bedzie skrzyni bezstopniowej w tym modelu.

Opublikowano

Mam pytanie do posiadaczy T5060. Czy ciągnik ten poradzi sobie z pługiem pottinger Servo 25 3+1 ( 1050 kg. odległość pomiędzy korpusami 102 cm) na lekkich glebach , oraz czy nie będzie potrzebne dodatkowe obciążenie przodu ?

Opublikowano

Poradzi sobie i nawet bez żadnych obciążników na przodzie by poradził.

Mam agregat kombi 4.2 ok 1200 kg i bez obciążników chodzi. Ale lepiej założyć wtedy jest stabilniejszy.

Opublikowano

Mam NH 5060 i kupiłem Kvernelanda 150B , 4 skiby do 21",rozstaw 100cm, waga 1050 kg. Po założeniu na utwardzonym placu ciagnik bardzo dobrze radził sobie z podnoszeniem, jednak podczas próby obrotu

pługa zauważyłem, że jest strasznie niestabilny. Uważam że ciągnik pomimo fabrycznie obciążonego przodu jest zbyt lekki na ten ciężar przy takim wysunięciu do tyłu. Postanowiliśmy nie podczepiać tego pługa do T 5060. Obecnie przeznaczamy do niego Kvernelanda zawieszanego zagonowego 4 AB100 który jest kilkaset kilo lżejszy. W prospekcie pottingera wymieniony przez Ciebie pług waży 986 kg i zawsze można odkręcić czwartą skibę. Z samą orką pewnie nie bedzie kłopotu jednak utrudnione manipulacje pługiem mogą mieć wpływ na elementy zawieszenia ciagnika i Twój komfort pracy.

Opublikowano

rozmawiałęm z przedstawicielem rolmaxu i pytałem kiedy wejdzie szyberdach szklany do t5000 i bezstopniówka. Powiedził ze juz moge zamiawiac ta skrzynie bo od stycznia wchodzi na rynek polski ten model a szyber dach jest w fazie testów i narazie nie wiadomo kiedy bedzie. Dodał ze bezstopniówka jest strasznie droga ( kosmicznie).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To chyba nie dziwne, że jest taka duża dopłata. tongue.gif

Opublikowano

Witam. Zamierzam kupić nh t5060 lu 5070 i jeśli by kto dysponował jakimiś cennikami za co ile dopłacić to bym był wdzięczny bo tak gołego to mi się nie widzi kupić. mam ursusa 1134 96KM i ciągnie pług 5x40 agregat 4.2 ale przód idzie w górę chociaż obciążniki ma i szersze ogumienie na przodzie, poza ty beczkowóz hts 100 z tych największych maszyn do niego to myślę ze ten NH to da sobie radę chociaż z 1 t lżejszy jest. A ta skrzynia bezstopniowa to super sprawa, kuzyn ma fendta 716vario to jest bajka jeśli chodzi o przyśpieszenie i komfort pracy w polu i transporcie ciągnik sam się dopasowuje nie da się przeciążyć ani silnika ani przekładni. warta jest nawet dużej dopłaty bo i spalanie też jest mniejsze!

Opublikowano

Dobrze kolega mówi - T5000 trochę za mały na ciągnik główny do dużych maszyn - lekki jest i nie ma mocnego podnośnika. Lepiej wziąć T6000 na skrzynie power command - sprawdzona skrzynia - i jak włączysz automat to też sam się dopasowuje do obciążenia, można ustawić graniczne obroty itp. Nie jest to bezstopniówka ale to jedna z lepszych skrzyń w wygodzie obsługi w porównaniu do DF czy JD power quad. Fendt i jego vario to jest wogle legenda i klasa sama w sobie ale też i cena jest odpowiednia ( nie dla nas:D).

Seria NH T6000 - modele 4 cyl 6010 i 6020 jest coś 400 czy 500 kg cięższa od T5060 więc spora różnica i rozstaw osi nieco większy.

Najlepiej to T6030 bo to 6 cylindrów, ale 4ka też da radę jak 1134 sobie radziło.

Opublikowano

dzięki koledzy. to T6030 to też nie głupia myśl tylko ze zapomniałem dodać że wolałbym niższy ciągnik bo mam wąskie wjazdy w oborach (2,7m) a w przyszłości chciałbym wyposażyć ten ciągnik w ładowacz czołowy. no i obecnie ciągałby jeszcze paszowóz bo teraz to sześćdziesiątka chodzi przy nim ale sprzęgło co pół roku mi wysiada (seko samurai 9m3) a ta 11-stka to nie wjedzie bo za wysoka (2,9m)ale może i lepiej kupić najpierw większego a potem pomyśleć o wymianie mniejszego.do wiosny mam czas na rozmyślania;)